טויוטה היפנית מראה לאמריקנים איך עושים את זה נכון

מתכננת להיות יצרנית המכוניות הגדולה ביותר בעולם בשנת 2007. אבל לא שמעתם את זה מהם. יעד ייצור עולמי של 9.42 מיליון רכבים
אריאל אטיאס |

במסיבת עיתונאים היום (יום ו'), בכירים בטויוטה סיפרו על יעדי הייצור של החברה, לשנה הבאה, אשר סביר להניח יאפשרו להם לגנוב את זכות ההתרברבות מג'נרל מוטורס (GM) בשנה הבאה. אבל נשיא טויוטה, קאטשואקי ווטאנבי, בחר לשים את הפוקוס על תוכניות החברה לעלות את בקרת האיכות, מאשר להתרברב על לעבור את GM בייצור.

ווטאנבי נשמע אומר בשקט, במלון בנגויה ליד מטה החברה, כי "יכול להיות שכך יהיו התוצאות". הוא ציין שהמזל הטוב בו בורכה טויוטה, קיבל תמריץ בשנים האחרונות, מגורם חיצוני מרכזי - עליית מחירי הנפט, אשר הפכו את מכוניות טויוטה ליותר מושכות לנהגים.

יצרנית המכוניות היפנית קבעה יעד ייצור עולמי של 9.42 מיליון מכוניות לשנה הבאה, כ-4% יותר מצפי הייצור שלה לשנת 2006 שעומד היום על 9.04 מיליון מכוניות. היא הולכת להקוף את הצפי של קבוצת ג'נרל מוטורס לשנה הנוכחית, שעומד על 9.2 מיליון מכוניות.

חברת GM, עדיין לא סיפקה את תחזיות הייצור שלה לשנה הבאה אבל הם לא אמורות להפתיע, לאור זאת שלאחרונה היא הוכרחה להוריד את כמות הייצור שלה, בהמשך לכך, שחלק מנתח השוק שלה נלקח על ידי חברות בעלות מוניטין טוב, כמו טויוטה ועוד מספר יצרניות מהמזרח.

דברים נוספים שציין ווטאנבי באוזני העיתונאים היו, שהחברה שוקלת לפתוח עוד מפעל בצפון אמריקה - האיזור בו העימות בין טויוטה ל-GM תקוע. הוא לא סיפק פרטים על התוכניות. במקום זאת, בחר ווטאנבי לבזבז יותר זמן, בלדבר על איך החברה שואפת לגדול על ידי העלאת בקרת האיכות שלה בכל שלבי המשחק - עיצוב ופיתוח, כמו כן בייצור.

טויוטה נגועה לאחרונה במספר עולה של קריאות שירות שנובעות מתקלות בחלקים הסטנדרטים שלה, בהם הורידה עלויות בכדי לייצר יותר מכוניות, בזמן קצר יותר. האתגר הנוכחי והעתידי של טויוטה, הוא לשמור על המוניטין שלה למכוניות איכותיות ולקוחות מרוצים, בעוד היא מעלה את הייצור.

ווטאנבי הוסיף והדגיש "לא תהיה כל צמיחה ללא איכות". הוא ציין כי רמת בקרת האיכות תעלה ותבדוק מקרוב את כל שלבי התוצרת: עיצוב, פיתוח ורכישה. לאור כל זאת הוא הוסיף, כי הוא מצפה שכמות קריאות השירות בדגמים החדשים ירדו משמעותית בשנה הבאה וזאת בהמשך לצעדים בהם נוקטת החברה לאחרונה. עף על פי שהוא מכיר בחששות הקיימות בנוגע למודלים ישנים של טויוטה, החולשים את הרחובות.

ווטאנבי סיים באומרו, כי "קריאות השירות פגעו בחברה וגרמו דאגה רבה בקרב לקוחותינו. אני רוצה לקחת את ההזדמנות הזאת ולהתנצל שוב".

Tsuyoshi Mochimaru, אנליסט רכב מבנק ההשקעות Deutsche Securities מטוקיו, אמר שטויוטה עושה את כל ההחלטות הנכונות בלהביא מודלים אטרקטיבים המתואמים בשלמות עם טעמי הצרכנים.

הוא הוסיף, כי הצמיחה מדגישה את המוניטין הפנטסטי בו טויוטה זכתה למכוניות שלה. טויוטה אולי תצטרך לכוון את המטרה הבאה שלה, בלשמור על מוטיבציה גבוהה אם היא עומדת להיות מספר אחת.

למרות שב-GM אומרים שהתפיסה שהמכוניות שלהם "שותות" דלק היא לא נכונה ומדוייקת, החברה עוברת לאחרונה ארגון מחדש עצום לאחר שהיא סימנה יותר מ-10.6 מיליארד דולר בדיו אדום (הסימון להפסדים בדו"חות החשבונאים) בשנה הקודמת ועוד 3 מיליארד דולר, בתשע החודשים הראשונים של 2006.

טויוטה מצד שני, מדווחת על רווחי שיא, נדחפת בחוזקה על יד מכוניות רבי מכר (best-sellers) כגון דגמי ה-Camry ו-Corolla וכמו כן על ידי יצירת מוניטין ב-hybrids, טכנולוגית המשמשת להחלפה מהירה משימוש במנוע דלק למנוע חשמלי בכדי לחסוך בדלק.

בנוסף למטרות הייצור של טויוטה, אשר עקפה את פורד בתור יצרנית המכוניות השניה בגודלה בעולם בשנת 2003, טויוטה גם מציירת תמונה זוהרת בנוגע לנתון המכירות לשנה הבאה, בה היא צופה למכור כ-9.34 מיליון רכבים ברחבי העולם, עלייה של כ-6% מ-8.8 מיליון רכבים אשר היא צופה למכור השנה.

למרות שיטות הייצור של טויוטה, פועלים בפסי הרכבה ומלאי נמוך, אשר מהוללים על ידי מומחים, המעבר לרמות ייצור חדשות נשאר כאתגר. בשנה הבאה מתכננת טויוטה לפתוח מפעלים חדשים ברוסיה, תאילנד וסין כדי לעמוד בביקוש העולה.

האם טויוטה תעשה זאת שוב?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה