הכלכלה האמריקנית 2007 לאן? הכלכלנים הבכירים עונים
האם כלכלת ארה"ב תכנס לתקופה של מיתון? האם היא תחדש את קצב הצמיחה המהיר ותכריח את הפד לבצע העלאות ריבית נוספות? הביצוע של שוק המניות ושווקים אחרים יהיו תלויים בשיעור גבוה על התשובות לשאלות אלה, כמו גם בשאלת כיוונם של שוק הדירות המתקרר ושוק הרכבים המתקשה.
בכדי לקבל תחזיות לשבע השאלות הכלכליות הלוהטות לשנת 2007 צורפו יחד 8 מהכלכלנים הבכירים של בתי ההשקעות הגדולים בעולם.
1. האם הכלכלה האמריקנית ניצבת בפתחו של מיתון?
פאנל הכלכלנים סבור שלא. התחזית החיצונית של שמונה הכלכלים מצביעה על קצב צמיחה של 2.6% בשנה הבאה, מהרבעון הרביעי השנה עד לרבעון הרביעי של 2007. קצב צמיחה של 2.6% הוא נמוך רק במקצת מצמיחה של 3%, שנרשמה בארבעת הרבעונים האחרונים, ולכן לא מדובר בשינוי דרמטי ועדיין מדובר בקצב הצמיחה האיטי ביותר שנרשם מתחילת 2003.
סטפן סטנלי, כלכלן בכיר מ-RBS Greenwich Capital, אמר, "שהנושא הגדול הוא האם אנו רואים השפעה של שוק הדירות על הכלכלה הרחבה".
סטנלי מודה, כי ענף הבנייה חלש מאוד, אך למרות זאת הוא סבור, כי "ההרגשה שלנו שהכלכלה הרחבה תהיה בסדר". הצפי של סטנלי לשנה הבאה הוא בקצה העליון של תחזיות הכלכלנים ועומד על צמיחה של 3%". נציין, כי נהוג לבחון את שוק הדירות האמריקנית כמדד ראי לצמיחת הכלכלה האמריקנית, והדיבורים על כך שהכלכלה תמשיך לצמוח, למרות מצבו של שוק הדירות, הם לא דבר שבשיגרה בארה"ב.
2. האם הפד יבצע מהלך של הורדת ריבית או שמא יחזור לתוואי העלאות הריבית
רוב חברי הפאנל רואים את הפד מקל במדיניות המוניטארית בשנה הבאה בעוד הוא מתגושש עם צמיחה נמוכה, אבל חלק מהכלכלנים חושבים שהפד יצטרך לעלות את הריבית כדי לשמור על האינפלציה מלשוב ולטפס.
חמישה מהכלכלנים צופים, כי הפד יוריד את הריביות. דן ג'סטר, כלכלן בכיר במודי'ס אמר, כי "זה תלוי באיזו מהירות קצב האינפלציה ילך ויירד". הכלכלנים שבפאנל צופים, כי ליבת המחירים תרשום עליה של 2.4% (בצמוד לטווח הנוח מבחינת הפד) ועם זאת, 3 מתוכם צופים הורדת ריבית לרמה של 4.25% ואחד מהם צופה העלאת ריבית לרמה של 5.75%.
שפרדסון מ-High Frequency Economics היה בעל התחזית להורדת הריבית הדרמטית ביותר. הוא צופה שהפד יוריד את הריבית ל-3.75%, מהרמה הנוכחית שעומדת על 5.25%. לטענתו, מהלך העלאות הריבית (17 במספר) עדיין לא מיצה את מלוא הפוטנציאל הטמון בו והסקטור התעשייתי צפוי להרגיש זאת גם בשנה הבאה.
3. האם ענף הבנייה התאושש?
אף אחד מהכלכלנים לא צופה חזרה לימי הזוהר של הענף מהשנים האחרונות. הבנייה של הבתים החדשים תגיע לתחתית שלה באמצע השנה ואז תתייצב - הם אומרים. סך ההתחלות הבניה צפוי לעמוד על 1.55 מיליון, הרמה הנמוכה ביותר מאז 2001.
ג'סטר, אמר שענף הבניה הוא הסיכון הגדול ביותר בתחזית שיש בה תקווה. בעוד חלק מהכלכלנים רואים סימנים מבטיחים בנתון מכירות הבתים והבקשות למשכנתאות מצביעות על כך שהתחתית קרובה מהצפוי, הריס מ-UBS טוען, כי יש מלאי משמעותי של בתים חדשים לא מכורים ובתים ריקים שיש לעבוד עליהם, גם חדשים וגם ישנים. הריס ציין שייקח זמן עד שהמחירים יעלו בחזרה.
4. האם שוק העבודה ימשיך להפגין עוצמה?
פאנל הכלכלנים סבור, כי אחוז האבטלה בארה"ב יעלה עד סוף 2007 לרמה של 5% מהרמה נוכחית של 4.5%. הטענה הרווחת בפאנל היא שהירידה בקצב הצמיחה של הכלכלה צפויה לגרור ירידה מסויימת בביקושים בשוק העבודה. עם זאת, פאנל הכלכלנים סבור, כי את עיקר החולשה יפגין סקטור התעשייתי(ובעניין זה אין ממש חדש. סקטור זה מפגין חולשה כבר 7 שנים ברציפות), אך שאר הסקטורים צפויים להמשיך להרגיש את מגמת הגידול בביקושים.
5. האם ריווחי התאגידים ימשיכו לשבור שיאים?
אחרי שלוש שנים של גידול דו ספרתי בשורת הרווח של התאגידים האמריקנים, פאנל הכלכלנים שלנו סבור, כי המצב לא יתהפך אך יחזור להיות "נורמאלי". רווחי התאגידים צפויים לרדת מעט ולעמוד בשורה אחת עם קצב שיעור צמיחת הכלכלה, אך הפאנל אינו סבור ששוק המניות יפגע מעניין זה בצורה משמעותית.
6. האם הדולר ימשיך לרשום ירידות חדות מול האירו?
דעתו של פאנל הכלכלנים היא, כי עד סוף 2007 הדולר ירד במעט לרמה של 1.32 דולר לאירו, ולא ימשיך לרשום את קצב הירידה החד שרשם בתקופה האחרונה.
הפאנל לא מאמין שהמדינות שמחזיקות יתרת מט"ח גדולה (דוגמת סין) יתעוררו פתאום וישאלו את עצמן מדוע יש לנו כל כך הרבה דולרים? סטנלי מ-RBS אומר, כי ברור שהגירעון האמריקני מהווה בעיה חמורה בעבור הדולר, אך כי המצב הוא כזה לא מהיום, כך שהסבירות היא דווקא להטבה בעניין הגירעון. הבעיה לדעתו, נמצאת בתשובה לשאלה - מתי היא תתרחש?
7. האם דטרויט תהפוך להיות עיר רפאים?
הגרוע מאחורינו בכל מה שקשור לייצור מכוניות בארה"ב, הפאנל מסכים. סטון מ-Stone ו-McCarthy, אומר שמכירות של מכוניות חדשות נפלו בשנת 2005, כך כי עכשיו הדרישה להחלפת הרכבים מתחילה לעלות. לדעתו - כשהכנסות האישיות צומחות בשיעור בריא, לצרכנים אמור להיות מספיק כסף בכדי לקנות רכב חדש.