בדיקת DNA לסטייק תגלה אם הבשר הוכן מפרה שנגנבה
גניבת בקר וצאן הפכה בשנים האחרונות למכת מדינה. בשנת 2006 נגנבו 1620 ראשי בקר והנזק לחקלאים מגיע למיליוני שקלים. הצאן והבקר לא מבוטחים כי חברות הביטוח תובעות מהחקלאים פרמיות גבוהות בשל הסיכון גדול. במקרים רבים נשחטים בעלי החיים במהירות ומשווקים בשוק השחור תוך טשטוש סימני הזיהוי והסרת תגים או שבבים אלקטרוניים, כך שאין שום דרך אפקטיבית לגלות את הגניבה.
פרויקט חדש של מיפוי הד.נ.א בעדרי הבקר שמבצעת מעבדת בקטוכם יאפשר זיהוי הבשר והפללת הגנבים אפילו אם הבקר כבר נמצא בשלב של סטייק שמוגש במסעדה או תלוי על אנקול בשוק. גם כתמי דם או שאריות של שיער במקום השחיטה יכולים לשמש לבדיקת הד.נ.א. וכן חלב, שתן או צואה שמקורם בפרה.
אביב כהנא, מנכל פרויקט הד.נ.א במעבדת בקטוכם, מסר שבמסגרת הפרויקט נלקחות מכל עגל ועגלה דגימות שיער או רקמה בעזרת תג אוזן ייחודי. הדגימות נשמרות במאגר גנטי מיוחד. במקרה של גניבה ומציאת בעל החיים או בשרו נערכת בדיקת ד.נ.א ומושווית לדגימה המצויה במאגר. מאחר והד.נ.א הוא יחודי לכל בעל חיים, כמו טביעת אצבע, מציאת התאמה יכולה לשמש כהוכחה משפטית להפללת הגנבים ושותפיהם.
הרפתות ונקודות המרעה המשתתפות בפרויקט מסומנות בשלטים: "רפת מוגנת – DNA רכיב בלתי גניב", כך שגנבים ירתעו מלכתחילה מגניבה במקום זה.
בישראל ישנם כ-200 אלף ראשי בקר הפזורים בלמעלה מאלף רפתות ונקודות מרעה פתוחות ומאות אלפי ראשי צאן. השלמת מיפוי של כל ראשי הבקר והצאן מבחינה גנטית תסייע בחיסול מכת הגניבות.