שוקי המטבעות: התילאנדי - לא מה שחשבתם
בדומה למשק הישראלי, ניתן לסווג את המשק התאילנדי ככלכלה פתוחה למדי. היצוא של המדינה (סחורות ושירותים) מהווה כ- 45 אחוזים מן התוצר. לפיכך, ישנה חשיבות רבה מאוד למגמות המסחר של המטבע. החלשות (פיחות) של ה-THB (בהט תאילנדי) כנגד ה- USD ומטבעות הסחר המרכזיים האחרים של תאילנד עם העולם, במיוחד כנגד האירו, הין יפני והיואן סיני, עוזרת ליצואנים, בולמת את היבוא, עקב התייקרות המוצרים המיובאים ותומכת בצמיחה כלכלית.
בעשור הקודם עברה הכלכלה התאילנדית מהלכי ליברליזציה בשוק המט"ח. ביניהם נציין את סיום קיבוע ה-THB ל-USD במחצית השנייה של שנות ה- 90'. דבר אשר יש הטוענים היה המצת (Trigger) אשר זירז את משבר המטבעות של הנמרים האסייתיים. לאחר התייצבות השווקים הפיננסים, נרשמה בשנים האחרונות התחזקות רצופה למדי של ה- THB כנגד ה-USD, ה-EUR וגם כנגד ה-JPY. התפתחות זו לא טובה בלשון המעטה ליצואנים התאילנדים אשר מקבלים פחות בהטים תאילנדים כנגד כל עסקה של יצוא סחורה או מתן שירותים לזרים (יצוא שירותים).
בדיוק כמו בישראל, קובעי המדיניות הכלכלית בתאילנד רגישים לסוגיית המטבע. בשנים האחרונות חל ייסוף חד למדי בערכו של ה-THB כאשר לאחרונה הוא נסחר בשער של 35.19 כנגד USD אחד. רמה זו הייתה לאחרונה רק בשנת 1997, לפני כעשור. מראשית השנה התחזק הבהט התאילנדי כנגד הדולר האמריקאי בשיעור של כ-14%.
כך לדוגמא, יצרנית שימורי דג-הטונה השנייה בגודלה בעולם, Thai Union Frozen Products Pcl וחברות אחרות, דרשו לפני כחודש מן הבנק המרכזי התאילנדי לעצור את התחזקות המטבע אשר פוגע ביכולת התחרות שלהן בעולם.
התחזקות המטבע התאילנדי נובעת בעיקר משלוש סיבות: הראשונה - ביקושים ערים לסחורות המיוצרות בתאילנד על ידי יעדי היצוא המרכזיים של המדינה. עד לפני מספר חודשים, העולם היה בתקופה הטובה ביותר, אי-פעם. קצב הצמיחה העולמי היה בשיא של כל הזמנים ויעדי היצוא המרכזיים של תאילנד (ארה"ב, אירופה, יפן וסין) בלטו במיוחד לחיוב.
השניה - שגשוג בהשקעות בקבוצת השווקים המתעוררים. כידוע, קבוצת השווקים המתעוררים נמצאה בשנים האחרונות במוקד ההתעניינות של המשקיעים הגלובליים. גם תאילנד ביניהם. השוק המניות התאילנדי הוא אטרקטיבי למדי בהשוואה לקבוצת השווקים המתעוררים במונחי מכפיל רווח (נוכחי 9.3 וחזוי של 10.7).
והשלישית - הריבית על ה-THB היא נאה למדי וגבוהה מ-5%.
אם כן, השוק התאילנדי נראה מעניין גם למשקיעים הספקולטיביים וגם לסולידיים.
לפיכך, הזעזוע שפקד את השוק הפיננסי בתאילנד וגלש במידה מסוימת גם לשווקים אחרים נבע מסיבה אחת ויחידה - הרצון של ההנהגה הכלכלית התאילנדית לעצור את סחף התחזקות הבהט.
אז מה קרה שם השבוע?
הבנק המרכזי העביר הוראה לבנקים המסחריים לרתק 30% מפיקדונות חדשים למשך שנה. כלומר, משקיעים אשר ימירו מט"ח ל-THB יקבלו את כל כספם חזרה רק אם הם יפקידו לפחות 30% מכספם לתקופה של שנה לכל הפחות בתאילנד. אלו אשר יבחרו למשוך את כספם לפני תום השנה ייאלצו לשלם קנס של 33% מהפיקדון המרותק, כלומר 10% משווי העסקה. הכלל תקף להמרות הסכום העולה על 20 אלף דולר ארה"ב.
באמצעות מהלך זה מנסה הבנק למנוע את תנועת הכספים הספקולטיביים לתוך תאילנד, הן לשוק המנייתי והן לאג"חי. ההוראה ניתנה השבוע, לאחר שכבר מספר שבועות מנסים בהנהגה הכלכלית להתמודד עם התופעה, אך בצורה רכה יותר. לדוגמא, בראשית החודש נתבקשו הבנקים המסחריים שלא למכור חוב לטווח קצר למשקיעים זרים.
בשלב הבא התגבר החשש מפני הידבקות של משקים מתעוררים נוספים באזור בעקבות יישום של מהלכים דומים במדינות באזור כגון מלזיה, פיליפינים או אינדונזיה. בכדי להרגיע, גורמים רשמיים במדינות אלו הודיעו באופן מיידי שלא ישתמשו בהגבלות דומות על תנועות ההון. המשקיעים קיבלו את ההודעה בצורה קשה ביותר. כתגובה להודעה ירד שוק המניות במקומי בשיעור חד ביותר של קרוב ל-15% ב-19/12 (הירידה החדה ביותר ב-16 השנים האחרונות) השקולה למחיקה של 23 מיליארד דולר משווי שוק המניות התאילנדי.
פנייה של 180 מעלות במדיניות, תוך יממה יום אחר לאחר מתן ההוראה, חזרו בהם הרשויות התאילנדיות (משרד האוצר) באמצעות תיקון או עידון של התקנה שניתנה יום קודם לכן. אין ספק כי התיקון בא לאחר ירידות השערים. הם לא האמינו לגובה הפאניקה שתיווצר בשוק המניות. כעת, השקעה במניות בשוק הפכה שוב לפטורה מהצורך לאחזקה של שנה לפחות. לקרת סוף השבוע הוצאו מן אל מחוץ לתקנה גם השקעות בתחום הקרקעות או נכסי הנדל"ן.
אירוע זה ממחיש בראש ובראשונה את עצמתם של המשקיעים הגלובליים, שהיא עשויה אף להיות חזקה מזו של הרשויות. השווקים המתעוררים נהנו בשנים האחרונות מזרמי מט"ח נכנסים הן מסיבות ריאליות אמיתיות והן במיוחד מספקולציות אופנתיות כנגד הין היפני. אלו הביאו את הרשויות הכלכליות להתמודד לעתים עם מגמות שהן מעל ליכולתם. אין ספק שהבנק המרכזי התאילנדי וגם אחרים בעולם למדו השבוע את הלקח, שלא לבצע מהלכים ללא שקיפות ומתן איתות מתאים לשוק לגבי הכוונות. בכלכלה הגלובלית אי אפשר להתעלם מן המשקיעים. בסיכומו של השבוע נחלש הבהט התאילנדי ב-3%.
*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית השקעות