רק בישראל: קרן נאמנות ראשונה בעולם המתמחה בוייאטנם

למרות שהבורסה הויאטנמית נחשבת לאחת הבורסת האטרקטיביות בעולם עם תשואה של למעלה מ-150% מראשית השנה, בשוקי העולם קיימים רק כמה מכשירים בודדים המאפשרים להשקיע במדינה
אריאל אטיאס |

שוק קרנות הנאמנות הישראלי רושם השבוע הישג יוצא דופן. לאחר שהתקבל אישור רשות ני"ע, ישראל תהיה המדינה הראשונה בה מושקת קרן נאמנות המתמחה בהשקעות בוייאטנם. קרן "הלמן-אלדובי וייאטנם ומזרח אסיה (פ*)" תיפתח למסחר ולהשקעה ביום חמישי הקרוב (28.12.2006), כאשר בהתאם להפרשי השעות בין ישראל ווייאטנם, ניתן יהיה להעביר פקודות קניה כבר ביום רביעי.

לאחר שנים של בידוד מהעולם לאחר המלחמה, וייאטנם נחשבת למדינה השלישית בקצב הצמיחה באסיה. אנליסטים בעולם מעריכים שהמדינה תרשום בכל אחת מהשנים עד 2010 צמיחה של 7.5%-8%.

הקומוניזם הכלכלי בוייאטנם מפנה את מקומו, בהדרגה, לקפיטליזם והממשל הנוכחי שם לעצמו מטרה ליצור רפורמות כלכליות. ההשקעות הזרות במדינה גדלות בקצב מתמיד ורוב החברות הממשלתיות במדינה עברו תהליך של הפרטה, או שהן נמצאות במהלכו, והצפי הוא שעד שנת 2010 יסתיים התהליך. השנה, וייאטנם הצטרפה לארגון הסחר העולמי (WTO), צעד שיאפשר מסחר ליברלי ופתוח יותר ושייתן עוד דחיפה לגידול בייצוא ולהורדת מכסי המגן, כפי שהתרחש גם בסין לפני 5 שנים.

הבורסה הוייטנאמית הוקמה בשנת 2000, וכיום נסחרות בה 72 חברות. מראשית השנה ועד מחצית דצמבר השיג מדד המניות בהו צ'י מין סיטי תשואה של למעלה מ- 150%, ומחזורי המסחר גדלו במהלך השנה מ- 10 מיליון דולר ליום ללמעלה מ- 30 מיליון דולר ליום.

למרות האטרקטיביות של וייאטנם, קצב הצמיחה המרשים והתשואות הגבוהות של שוק ההון במדינה, ישנו קושי להשקיע במדינה. בשוק ההון העולמי קיימים מספר מצומצם מאוד של מכשירי השקעה בוייאטנם.

הקרן החדשה "הלמן-אלדובי וייאטנם ומזרח אסיה (פ*)" תאפשר, לראשונה, להשקיע בוייאטנם באמצעות קרן נאמנות בה הסחירות היא יומיומית (ימי ב' עד ה'), הנזילות מלאה, הקרן היא קרן דולרית וההשקעה בה מתאפשרת מהחשבון הדולרי בלבד, ומחירה על פי השווי ההגון נטו של הנכסים (NAV).

על פי התשקיף, לפחות 50% מהשווי הנקי של נכסי הקרן "הלמן-אלדובי וייאטנם ומזרח אסיה (פ*)" יושקעו בניירות ערך הנסחרים בוייאטנם ובמדינות אחרות במזרח הרחוק (סין, הונג קונג, טיואן, דרום קוריאה, תאילנד, מלזיה, אינדונזיה, פיליפינים, יפן וסינגפור), בני"ע של חברות שעפ"י קביעת מנהל הקרן עיקר פעילותן במזרח הרחוק ושניירות הערך שלהן נסחרים בבורסות שונות בעולם לרבות בורסות במזרח הרחוק, או ב – E.T.F המחקות את מדדי ניירות ערך אלו.

בנוסף נובע מהתשקיף, כי אחוז ההשקעה בחברות שעיקר פעילותן בויטנאם יהיה גבוה יותר מאחוז ההשקעה בכל מדינה אחרת מהמדינות במזרח הרחוק. יתרת נכסי הקרן יושקעו על פי שיקול דעתו של מנהל הקרן. דמי הניהול של הקרן יעמדו על 3.5% כאשר בעשרת הימים הראשונים מהשקתה (עד ה-8/1/2007) לא יגבה שיעור הוספה. לאחר מכן שיעור ההוספה יעמוד על 0.5%. נאמן הקרן הוא UBANK ותפעול הקרן יעשה ע"י בנק לאומי.

לדברי רוני הלמן, יו"ר קבוצת הלמן-אלדובי ומנהל הקרן "הלמן-אלדובי וייאטנם ומזרח אסיה(פ*)" וייאטנם נהנית בשנים האחרונות מתנאים אטרקטיביים במיוחד תוך שילוב של שוק מתעורר, צמיחה כלכלית גבוהה, רפורמות כלכליות ופוליטיות וצמיחה דמוגרפית.

הלמן ציין, כי "יחד עם התרבות הויאטנמית והגישה הקפיטליסטית שלה, וייאטנם נחשבת כיום לאחת המדינות האטרקטיביות ביותר להשקעה". לדבריו, בקבוצה החליטו לנצל את הזדמנות, ולהקים קרן ראשונה מסוגה, תוך ניצול העובדה כי היקפי הפעילות בויטנאם מנעו מגופי ההשקעה הגדולים בעולם להיכנס עד כה לפעילות במדינה. "ארבעה מבתי ההשקעות הגדולים בעולם קיבלו לאחרונה אישור להיכנס לפעילות במדינה, אבל יקח זמן עד שיעשו זאת" אומר הלמן.

לדברי הלמן, למרות האטרקטיביות הגדולה של השקעה בוייאטנם, עדיין צריך לזכור שוייאטנם היא מדינה מתפתחת וככזו היא חשופה ביתר שאת למקרה של מיתון גלובלי. בנוסף, הבורסה במדינה קטנה יחסית למדינות האחרות באזור. "נכון שוייאטנם היא אחת המדינות האטרקטיביות ביותר להשקעה היום אבל ההשקעה בה צריכה להיות מושכלת ובהתאם לתמהיל ההשקעות הגלובלאליות הכולל", הוא אומר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה