BDO: עלות הבירוקרטיה לרוכשי דירה - 125 אלף שקל
ממחקר שערכה חברת BDO עבור התאחדות הקבלנים, עולה כי אחד הגורמים המשפיעים ישירות על עליית מחירי הדיור בישראל הינו הסחבת הבירוקרטית המשמעותית בגופי התכנון המחוזיים והמקומיים.
כך למשל, קבלן אשר רכש דונם קרקע עשוי להמתין עד כ-10 שנים להשלמת הליכי התכנון. בהנחה שהעלות השנתית למשאבים הכספיים שהושקעו היא 4.5% שנתית, הרי שהעלות הכוללת לדונם גדלה בכ-25% עבור תקופת המתנה של 5 שנים ובכ-50% עבור 10 שנים.
המחקר, אשר התייחס לנתוני מחירי דירות ממוצעים נכון לרבעון השני של שנת 2006 מצא למשל, כי מתוך סכום ממוצע לרכישת דירה בתל-אביב העומד על כ-1,074,900 שקל, סך של 124,000 ש"ח (11.6%) נאלץ הרוכש לשלם אך ורק בגין העיכובים הבירוקרטיים ביחס לאישורי תכניות הבנייה ברשויות השונות.
בהקשר זה, עומד מחיר דירה ממוצע בישראל על סך של 764,900 שקל, כאשר מתוך סך זה ייאלץ הישראלי הממוצע לשלם 65,781 שקל בגין העיכובים הבירוקרטיים - 8.6% מעלות הדירה!
באזורים אחרים בארץ ניתן לראות כי בירושלים מחיר דירה ממוצעת עומד על 954,200 שקל כאשר שיעור עלות זמן התכנון עומד על 10.6% ממחיר הדירה, כ- 101,000 שקל. גם באזור השרון שיעור דומה המבטא עלות של 100,000 שקל בגין העיכוב הבירוקרטי, ובאזור המרכז השיעור עומד על 7.6% המבטא עלות של כ-50 אלף שקל לדירה.
האזור בו העיכובים הבירוקרטיים כמעט ואינם משפיעים על מחיר הדירה הוא איזור הדרום שבו משקל הקרקע במחיר הדירה עומד על 3% בלבד ולכן עלות זמן התכנון במחיר הדירה מגיע לכ-0.7% בלבד.
מהתאחדות הקבלנים נמסר כי "מחירי הדירות בישראל גבוהים בהשוואה לכל מדינה אחרת. הסיבות העיקריות למחירן הגבוה הוא שיעור המיסוי העצום העומד על כ-43% ממחיר הדירה, עלות הקרקע הגבוהה הנגזרת ממדיניות שיווק הקרקעות השגויה של מנהל מקרקעי ישראל הפועל למיקסום רווחי המדינה על קרקעותיה על חשבונם של רוכשי הדירות, ואם לא די בכך הרי שהעיכובים בועדות התכנון המקומיות והמחוזיות מעלה את מחירי הדירות בעשרות אלפי שקלים נוספים. כל זאת על חשבון תושבי ישראל הקורעים תחת נטל המשכנתא.
התאחדות הקבלנים פועלת כיום לקידום חקיקה שתאפשר לאשר את תוכניות בניין העיר בועדה אחת בלבד, מקומית או מחוזית ותייתר את הצורך באישור כפול של תוכניות. העיקרון המנחה הוא כי כל תוכנית תאושר בפני וועדה אחת, ובלבד שלא תהיה בתוכנית משום חריגה מהוראת תכנית ברמה גבוהה יותר. בצורה זו המועצה הארצית לתכנון ובנייה תתרכז באישור תוכניות מתאר ארציות ומחוזיות. הוועדה המחוזית תאשר תוכניות מתאר מקומיות הקובעות את יעוד הקרקע ( מגורים, מסחרי,וכיוצ"ב) ואת סוגי הבנייה (בנייה רוויה, צמודי קרקע) והתכנון המפורט יאושר בוועדות המקומיות.