נחתם הסכם בין הפועלים לבנק האירופי להשקעות
בנק הפועלים והבנק האירופי להשקעות (EIB) חתמו היום על הסכם להקמת מסגרת פיננסית בהיקף של 75 מיליון יורו. המסגרת החדשה נועדה להעמיד מימון לזמן ארוך לרשות עסקים קטנים ובינוניים בישראל, במגזרי התעשייה, השירותים, התיירות, המזון, הבריאות והחינוך.
על ההסכם חתמו צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים, ופיליפ דה פונטיין ויב, סגן נשיא הבנק האירופי להשקעות, העומד בראש המסגרת האירופית-ים תיכונית להשקעות ולשותפות (FEMIP).
במעמד חתימת ההסכם אמר צבי זיו: "בנק הפועלים שמח וגאה לחתום על ההסכם עם הבנק האירופי להשקעות, שהוא הזרוע הפיננסית של האיחוד האירופי להשקעות זרות. לאחר הפסקה בת 11 שנה חוזר הבנק האירופי להשקעות לפעילות בישראל, באמצעות הסכם עם בנק הפועלים, הבנק המוביל בישראל. זו היא אבן-דרך חשובה ביותר במאמצים להגיע לשיתוף-פעולה בינלאומי בין המשק הישראלי לבין מדינות וגופים זרים, והאיחוד האירופי מהווה את אחד הגופים הכלכליים והמדיניים החשובים ביותר בעולם".
זיו הוסיף כי, "למסגרת האירופית ים-תיכונית להשקעות ולשותפות (FEMIP) יש ניסיון וידע רבי ערך בכל הנוגע לסיוע להשקעות ולפרויקטים כלכליים במדינות הים התיכון, שישראל נמנית עליהן. אני סמוך ובטוח כי המסגרת הפיננסית החדשה תסייע לעסקים קטנים ובינוניים בישראל לקום, להתפתח ולהגיע למיצוי יכולותיהם, וכי היא תתרום רבות להידוק הקשרים הכלכליים בין ישראל לבין האיחוד האירופי".
דה פונטיין אמר: ""הלוואה גלובלית זו עולה בקנה אחד עם סדרי העדיפות של FEMIP שיעדם הוא לחזק עסקים קטנים ובינוניים בארצות הים התיכון השותפות עמנו. אני שמח ליצור שותפות זו עם בנק הפועלים, הבנק המוביל בישראל, ואני מקווה להרחיב ולהעמיק את פעילויותינו המשותפות בישראל ובאזור הים התיכון".
אודות הבנק האירופי להשקעות:
הבנק האירופי להשקעות הוקם ב-1958 על-פי אמנת רומא, ההסכם שיצר את השוק האירופי, והוא נועד לממן השקעות בפרוייקטים המקדמים את מטרותיו של האיחוד האירופי. היקף ההלוואות שלו הסתכם בשנת 2005 בכ-50 מיליארד יורו, והוא הגוף העל-לאומי הגדול ביותר במגזר הבינלאומי של איגרות-חוב.
המסגרת האירופית-ים תיכונית להשקעות ולשותפות (FEMIP) נועדה להעמיק ולמצות את השותפות בין האיחוד האירופי לבין שכנותיו השוכנות לחופי הים התיכון. שותפות זו החלה לפני יותר משלושים שנה, והיא הורחבה בשנות ה-90' של המאה ה-20 כתוצאה מהחלטות ועידת ברצלונה. המסגרת נועדה לסייע למדינות הים-תיכוניות השותפות לעמוד באתגרי המודרניזציה הכלכלית וחברתית וחיזוק האינטגרציה האזורית במסגרת "האזור האירופי המורחב", שישראל נכללת בו.
FEMIP מעניקה עדיפות למימון יוזמות של המגזר הפרטי, גם מתוך שאיפה להגביר את הליברליזציה במדינות הים תיכוניות השותפות, וגם כדי לפתח את יכולותיהן לקראת יצירת איחוד המכסים המתוכנן בין מדינות אלה לבין האיחוד האירופי בשנת 2010. ה-FEMIP שמה דגש על השקעות זרות ישירות ועל יוזמות של המגזר הפרטי, כמו גם על פרוייקטים חברתיים במיוחד בתחומי הבריאות, החינוך והגנת הסביבה.
פעילותה של FEMIP מנוהלת על-ידי הבנק האירופי להשקעות (EIB), והיא נעשית בשלושה מישורים: הלוואות, השקעות הון וסיוע טכני. בשנת 2005 הסתכם סך ההלוואות של FEMIP למדינות הים התיכון ב-2.2 מיליארד יורו.