מעמד ה-**C ב-2007

בין ה-CEO וה-CFO עובר ה-CIO. התמורות שחלו במעמד המנמ"ר ועל העתיד לבוא. סיכום ביניים
יהודה קונפורטס |

שנת 2007 תביא איתה תמורות ושינויים במעמדם של בעלי התפקידים הבכירים בארגון – ה-CEO, ה-CTO, ה-CFO ובעקיפין - גם במעמד ה-CIO. לפחות לגבי ה-CIO, מדובר בתחילת היישום של התחזיות שליוו אותנו בשנתיים האחרונות. חלק מהן מרחיקות לכת, עד כדי ביטול מוחלט של הפונקציה CIO כפי שהיא נתפסת היום. תחזיות רכות יותר דיברו על מהות אחרת לתוך התפקיד ועוד. בשנה האחרונה עסקנו בנושא זה ב-DailyMaily בכלל ובטור זה בפרט.

בגיליון סוף השנה שלנו אמר ברוך גינדין, מנכ"ל גרטנר המזרח התיכון, כי "המנמ"ר המסורתי נראה פחות, כאשר התפקיד עובר לניהול גבוה יותר של ייזום עסקים וחדשנות באמצעות הטכנולוגיה. אם המנמ"ר ישכיל לנהל את השינויים הארגוניים ולהיות שגריר החידושים וההמצאות בארגון, יש לו סיכוי אף לעלות בהיררכיה ולחזק את מעמדו בארגון ובהנהלה הבכירה".

סמנכ"ל השיווק של גינדין, פיליפ ליבמן, שפתח את מפגש המנמ"רים השנתי שנערך השנה בטורקיה, פרש בפני הפורום המכובד תחזית אפוקליפטית לגבי תפקידו של המנמ"ר בעשר השנים הבאות, ולצעירים שבחבורה הציע להתחיל לשלוח קורות חיים.

סביר להניח שבשנה הבאה השינויים התהליכים יהיו דרמטיים פחות, אבל ללא ספק יצביעו על כיוון. בעיקר יחולו שינויים ברמת הדיווח של המנמ"ר ולמנמ"ר. אחת המגמות הבולטות שכבר החלו לקרום עור וגידים בשנה האחרונה היא הפרדת סמכויות וביזור ארגוני. תפקידים ומטלות שהיו עד כה באחריות המנמ"ר, מוצאים ממנו בצורה רשמית. כך, למשל, תפקיד ה-CISO (מנהל אבטחת המידע בארגון). ה-CISO החל להיות משמעותי בתחילת העשור, עם התגברות האיומים, אסון התאומים וההתקפות הבלתי פוסקות על אתרים למטרות עוינות.

ה-CISO החל להילחם על עצמאותו בארגון, כאשר יותר ויותר מחקרים הראו שמרבית הפגיעויות והנוזקות מקורן בתוך הארגון פנימה. או אז החלו החיפושים אחר רס"ר המשמעת שישליט סדר בארגון, ויתפוס כל עובד שמוריד סרט שדורש רוחב פס של בנק שלם, ועוד בצבע כחול. אבל פתאום גילו שה-CISO, אם יש בכלל דבר כזה, הוא בכלל ת"פ של קצין הביטחון הארגוני, זה שיודע לבדוק את התיקים שלכם בכניסה וגם אחראי על המידע הכי סודי שיש בארגון. כאן נכנס המנמ"ר לדילמה, ולאט לאט היה ברור כי במידה מסויימת יש אפילו ניגוד אינטרסים בין המנמ"ר ל-CISO.

אז התגבשה הקונספציה: הפרדה ועכשיו. ה-CISO החל לקבל מעמד עצמאי משלו, למד לעבוד יחד עם קצין האבטחה של הארגון - וגם עם המנמ"ר. ביותר ויותר ארגונים למדנו שההפרדה הפיסית כבר קיימת - יש נהלי דיווח ושת"פ, אבל המנמ"ר כבר לא אחראי בשום דרך ליישום מדיניות האבטחה.

לגבי מעמד המנמ"ר, כאן יש שינויים ותמורות בהיבט הדיווח שלו לבכירים בארגון. השאיפה היא כמובן שהמנמ"ר ידווח ישירות למנכ"ל. זה אמנם קורה בארגונים מסויימים, במגזרים מאוד ספיצפיים, אבל לא יותר מדי. בחלק לא מבוטל של הארגונים, הדיווח הוא ל-CFO, שהוא בדרך כלל חבר הנהלה בכיר ביותר.

אז איך זה משפיע על מעמד המנמ"ר? סקר שערך לא מכבר המגזין CIO בנושא זה, העלה ממצאים מעניינים: מנמ"רים שמדווחים למנהלי הכספים, מסיימים את הפרויקטים שלהם לאט יותר מאשר אלו המדווחים ישירות למנכ"ל, שבדרך כלל מעורבים בתכנון העסקי ארוך הטווח. באופן לא מפתיע לחלוטין, מנמ"רים שמדווחים ישירות ל-CFO מקבלים תקציב IT נמוך יותר מאשר מנמ"רים שמדווחים למנכ"ל. כמובן שהמנמ"רים שמדווחים למנהלי הכספים נהנים מתקציב מבוקר, שקוף ומבחינה זו הם נחשבים ליקירי ההנהלה.

בשנת 2007, כך מקווים, יבשילו יותר ויותר תהליכים שיגבירו את התלות של ההנהלה - המנכ"ל במנמ"ר - עובדה שתקרב אותו יותר לשלחן מועצת המנהלים. זה תלוי, כמובן, במנמ"ר עצמו, שחייב לשנות את הכובע שמעל ראשו, לחשוב יותר ויותר ביזנס, להחצין את זה וגם לייחצן את עצמו כמי ששותף לתהליכים הכי בכירים בארגון - ולא רק כנותני פתרונות טכנולוגיים. ככול שהארגון ילך ויהיה מעורב יותר בתהליכי מיחשוב ארגוניים שתשתיתם טכנולוגיה אבל מהותם הוא ניהול עסקי, כך ימצא עצמו המנמ"ר מדווח ישירות למנכ"ל ולא למנהל הכספים.

מעמד ה-CTO ביום א', ה-14 בינואר, יערוך מועדון ה-CTO של אנשים ומחשבים, מפגש מיוחד בנושא תפקידו של ה-CTO בארגון ומערכת היחסים שלו עם המנמ"ר. גם כאן חלו ללא ספק שינויים במערכת יחסים אלו, ובשנתיים-שלוש האחרונות ה-CTO קיבל יישות עצמאית, מכובדת, כמעט מקבילה למנמ"ר. בפועל, ההפרדה הזו קיימת בעיקר בארגונים מוטי IT.

שאול לביא, מנמ"ר ותיק של ממר"ם, שלח לנו, בהקשר זה, קטע מתוך מאמר שמאפיין את תפקידי ה-CTO (שאינו משתנה בהרבה) בשנים הבאות:

CTO מגדיר, מפתח ומטמיע ארכטיקטורת IT כדי למקסם רווחים, לצמצם עלויות, לסייע ל-IT לשתף פעולה עם יתר הגורמים העסקיים בארגון - פנימה ומחוצה לו, וכמובן לצפות מה יהיה בעתיד ברמה הטכנולוגית. על ה-CTO לוודא שהטכנולוגיות שהארגון מטמיע אכן מיושמות ויש להן ערך ושהן אינן מונחות כאבן שאין לה הופכין. ה-CTO צריך להיות המומחה הארגוני מטעם ההנהלה לגבי כל פרויקטי הפיתוח שרלבנטיים באמת לארגון, עם דגש על רבלנטיות לארגון. ה-CTO מפתח ומתכנן חוקים ותהליכים, תקנים ודרישות סף בכל מה שקשור לרמת שירות, תוך שאיפה למצוינות.

השורה התחתונה שינויים באופי התפקיד, המעמד והסמכויות, הם קודם כל פונקציה של בעל התפקיד עצמו. אם המנמ"ר, למשל, לא ירחיב את השכלתו וניסיונו בתחומים שמעבר לטכנולוגיה ויוכיח את עצמו בארגון, אין שום סיבה שבדיונים על תהליכים קריטיים או קיצוץ בתקציב, המנכ"ל ימשיך להעדיף את ה-CFO או ה-COO.

והעיקר: שתהיה שנה מוצלחת לכל מי שנושא בכל תפקיד, בכל ארגון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה