שנת 2006: תעשיית הקרנות מסכמת שנה חיובית נוספת
השנה החולפת היתה רצופה באירועים שהשפיעו רבות על שוק ההון, ביניהם: חידוש תהליך העלאת הריבית במשק במחצית הראשונה של השנה, שחקנים חדשים בזירה הפוליטית, אשפוז רוה"מ שרון, בחירות בישראל, בחירות ברשות הפלשתינית ועליית החמאס לשלטון, דו"חות כספיים טובים לחברות במשק, שיאים חדשים, המלצות אופטימיות על המשק מבתי השקעות זרים, המלצות אופטימיות פחות, עסקאות ענק, נפילות בשווקים מתעוררים, עליות בבורסות וול סטריט, נדנדה במחירי האנרגיה, מלחמה בצפון, ירידה חדה בשער הדולר, מדדי מחירים שליליים במיוחד ברבע האחרון של השנה, הורדת ריבית בסוף השנה, ועוד.
בסיכומה של שנת 2006 עלו המדדים המובילים. מדד ת"א 25 עלה ב-12.5%, מדד ת"א 100 עלה ב-12%, ועלייה של 17.8% נרשמה במדד ת"א 75. מדד יתר 150 סיים את החודש בעלייה של 37.9% ומדד תל-טק 15 ירד ב-11.2%. ברמה הענפית כיכב מדד ת"א נדל"ן 15 עם עלייה של 66.4% ואילו מדד ת"א בנקים, הכוכב של 2005, עלה בשיעור של 3.6%.
תשואות נאות הניבו אפיקי ההשקעה הסולידיים. צמודי המדד נהנו מסנטימנט חיובי, כשהמדד המשקלל את תשואתם עלה בשיעור של 4.1%. המשך פרסום נתוני מאקרו חיוביים על המשק הישראלי וקיטון בהנפקות האוצר ברבעון הראשון של 2006 חברו יחדיו ותמכו במגמה החיובית באפיק עם פתיחת השנה. במהלך השנה ניכרה תנודתיות באפיק זה על רקע האירועים שליוו את המשק, ובסיומה נרשמו עליות. בסיכום שמאז תחילת השנה עלו הצמודים הארוכים והבינוניים, לטווח של 7-10 שנים ושל 5-7 שנים, בשיעור של 4.0% ו-3.4% בהתאמה. הצמודים הקצרים (0-2 שנים) עלו בשיעור מתון של 2.3%.
מגמה חיובית נרשמה באפיק השקלי. למרות העליות שרשמו אגרות החוב מסוג שחר בחודש ינואר, הרי שבפברואר ובמארס התהפכה המגמה והשחרים החלו לאבד גובה, זאת, על רקע העלאת הריבית בארה"ב. לכך נוספו גם ההערכות, כי גם בישראל יימשכו העלאות הריבית. בהמשך השנה ניכרה תנודתיות מסוימת באפיק, אך ברבעון הרביעי חזרה המגמה החיובית, ואף התגברה, בעיקר תודות לנתוני האינפלציה, חוזקו של השקל והפחתת ריבית בנק ישראל בשיעור מצטבר של אחוז. בסיכום שמתחילת השנה, מדד השחרים עלה ב- 7.3% כאשר הארוכים שביניהם עלו בשיעור של 8.7%. הגילונים עלו ב-4.9% והמק"מים עלו בממוצע בשיעור של 5.7%.
שוק המט"ח נסחר על רקע ריבוי האירועים שהתרחשו בזירה המדינית-פוליטית, וזרימת כסף מאסיבית מחו"ל והושפע גם מן המגמות העולמיות, ומתחילת השנה רשם השקל התחזקות מול הדולר בשיעור של 8.2%. מול האירו פוחת השקל בשיעור של 2.2% ומול סל המטבעות תוסף בשיעור של 5.2%.
על רקע כל הנתונים הנ"ל, 85% מקרנות הנאמנות הניבו תשואה ריאלית חיובית, כאשר תעשיית קרנות הנאמנות כולה הניבה מתחילת השנה למשקיעים תשואה חיובית בשיעור של 5.0%. הקרנות המתמחות בהשקעה במניות, ובפרט אלה המשקיעות במניות הנדל"ן, בלטו לטובה על רקע המגמה החיובית בענף, כפי שהדבר מתבטא בעלייה החדה של מדד ת"א נדל"ן 15 (66.4%) הן על בסיס גיאוגרפי והן על בסיס ענפי. הקרנות המתמחות במניות בישראל עלו ב- 15.5%, ואלו המתמחות במניות חו"ל עלו ב- 4.9%. המגמה השלילית בחלק משוקי חו"ל (יפן, תורכיה, היי טק וביוטכנולוגיה) הביאו לכך שהקרנות המתמחות בענף זה בלטו לשלילה מאז תחילת השנה.
עוד נזכיר, כי הקרנות הגמישות הובילו השנה, עם תשואה חיובית מרשימה של 17.2%, כאשר בראשן פיא גמישה אגרסיבית היובל (הראל פיא), שהניבה תשואה חיובית של 45.3%. הקרנות המתמחות במט"ח רשמו תשואה שלילית של 4.8%, על רקע היחלשות הדולר. לעומתן, בלטו לטובה הקרנות השקליות עם תשואה חיובית של5.3%, כשמובילה אותן אילנות שקלית ארוכה (אילנות דיסקונט). וכן, קרנות אג"ח כללי ואג"ח מדינה, שהניבו תשואות חיוביות של 5.9% ו-4.0% בהתאמה.
את רשימת הקרנות הטובות של השנה, הובילה קרן נובה סטאר, המתמחה באופציות, עם תשואה מרשימה ביותר של 196.3%. במקום השני אחזה נדל"ן אקטיבית של מגדל שוקי הון שהניבה תשואה חיובית של 67.7%, ובמקום השלישי ספרינט נדל"ן של כלל פיננסים שרשמה תשואה חיובית של 63.9%. אחריהן ניצבות בסדר יורד דיקלה נדל"ן (מגדל שוקי הון), ישיר נדל"ן ותשתיות (ישר בית השקעות) ואי.בי.אי סין (אי.בי.אי).
סימודן קומודיטיס, המתמחה בסחורות, החזיקה השנה בתואר הקרן הגרועה ביותר, עם תשואה שלילית של 36.7%. פסגות יפן, המתמחה במניות חו"ל ודש מט"ח אקטיבית, המתמחה במט"ח מקומי, אחזו במקום השני והשלישי, בהתאמה. ואחריהן בסדר זה ניצבו דיקלה תורכיה (מגדל שוקי הון), קואטרו ביו טכנולוגיה, UBANK גלובל היי טק, וא.ד. רוטשילד יפן ערך, המתמחות כולן במניות חו"ל.