שוקי המטבעות: הזהב אינו נוצץ כל כך לרנד הדרא"פ

רון אייכל מספר כי ב-2006 נחלש הרנד הדרום-אפריקאי מול הדולר ב-10.7%. זהו שיעור היחלשות חד בהשוואה לשער מטבעות העולם הנסחרות מול הדולר - האם זו הזדמנות?
רון אייכל |

התחזקות מהירה בשנים 2004-2002: המטבע הדרום-אפריקאי היה מבין המטבעות האקזוטיים אשר רשמו התחזקות חדה מאוד כנגד הדולר האמריקאי בשנים 2004-2002. בתקופה זו ייוסף הרנד בשיעור של יותר מ-50% כנגד הדולר האמריקאי.

כזכור, המהלך המרשים של הידרדרות הדולר בעולם, כאשר בולטים במיוחד מטבעות אקזוטיים, נבע בראש ובראשונה מהתרחבות גירעונות התאומים בארה"ב אשר הגביר את החשש לגבי חסינותה של הכלכלה האמריקאית. לפיכך, המשקיעים חיפשו מטבעות חסינים יותר מן הדולר האמריקאי בתקופה פחות טובה לכלכלה האמריקאית, ובמיוחד את אלו המעניקים ריבית גבוהה על השקעה בדולר האמריקאי.

מעבר לכך, מחזור העסקים העולמי, שהגיע לשיאו בשנת 2004, התאפיין בהתעוררותו של הענק הסיני שנהפך להיות פלטפורמת הייצור של העולם ואף יותר מכך החל לייצר ביקושים לצרכים פנימיים. לאור זאת, אותן מדינות שייצאו חומרי גלם ונהנו מעודפים במאזני סחר-החוץ רשמו גם התחזקות של המטבע.

המטבע הדרום-אפריקאי נהנה משני הגורמים שתוארו לעיל יחדיו. מחד, המטבע הציע למשקיעים ריבית גבוהה מאוד לעומת זו הדולרית. בשלהי 2002 הריבית החודשית על הרנד הייתה גבוה בכמעט 12% מאשר זו שנתקבלה על ההדולר האמריקני.

מאידך, דרום-אפריקה אשר היצוא המוביל שלה הוא זהב (וכמובן גם יהלומים), מייצאת גם מתכות ומינרלים שונים ונהנתה מהביקושים המתגברים בעולם.

הסביבה הכלכלית בדרום-אפריקה הולכת ומידרדרת: לפי ראייתם של המשקיעים הספקולטיביים, יתרון הריבית של דרום-אפריקה הצטמצם בשנים האחרונות, עד כדי כך שפער הריביות הגיע לפחות מ-2% בלבד. מעבר לכך, דרום-אפריקה לא הציגה שיפור משמעותי בסביבה הכלכלית. מראשית 2004 נמצאת האינפלציה במגמת עלייה רצופה. כך, ב- 12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב- 5.4%, הרבה בעקבות התייקרות קבוצת המזון.

בתחום סחר-החוץ ישנה גם כן הידרדרות. בעוד שבשנת 2002 התאפיין המשק בעודף במאזן התשלומים, מאז 2003 התפתח גירעון אשר הגיע ברבע השלישי של 2006 לרמה הגבוהה מ-5 אחוזי תוצר. תרומה חשובה להתרחבות הגירעון הגיעה מן הביקושים הפנימיים הערים וגם מהתייקרות הנפט הגולמי העולם.

כל אלו הביאו לידי כך שבשנת 2006 נחלש הרנד הדרום-אפריקאי כנגד הדולר האמריקאי בשיעור של 10.7%. זהו שיעור היחלשות החד ביותר כאשר משווים התפתחות זו למטבעות הסחר המרכזיים הנסחרים כנגד הדולר, ולא מלהיב במיוחד, כאשר מרביתם דווקא התחזקו בשנה שחלפה כנגדו.

בראייה לשנת 2007, עשוי הרנד האפריקאי לשמור על ערכו בצורה טובה יותר מאשר ב-2006. אמנם, המטבע עלול להמשיך ולהיחלש אך, נראה כי בתחום סחר החוץ יחול שיפור. במיוחד על רקע התמתנות במחירי הנפט הגולמי אשר יביאו לצמצום בגירעון במאזן התשלומים.

תרומה נאה להתחזקותו של הרנד עשויה לבוא מכיוון בלתי צפוי - ארה"ב. ככל שיקדים ה-Fed להפחית את הריבית הדולרית כך יחזור להתרחב פער הריביות דרום-אפריקה לעומת ארה"ב.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית-השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה