בנק ישראל: "אנליסטים פועלים כעדר וביתר אופטימיות"

מחקר שנערך בבנק ישראל העלה ממצאים מדאיגים: המלצות האנליסטים מאופיינות בהתכנסות יתר ברמת האופטימיות: כ-72% מן ההמלצות הן לקנייה של מניות
עפרה ברון |

בנק ישראל פרסם היום (ג') ממצאים מדאיגים, אך לא בהכרח מפתיעים, לציבור המשקיעים. מחקר שנערך בבנק העלה כי קיימת "תופעת העדר" בהמלצות האנליסטים של מניות בשוק ההון הישראלי.

המחקר התבסס על כ-2,790 המלצות שניתנו על ידי אנליסטים בין השנים 1999 ועד 2004 על מניות הנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל-אביב. נמצא כי המלצות של אנליסטים מאופיינות, בממוצע, בהתכנסות ברמת האופטימיות המתבטאת בהטיה להמלצות "קנייה" (כ-72% בממוצע), גם בתקופות השפל.

המחקר העלה כי המלצות המתפרסמות במועד בלתי תלוי, כלומר ללא פרסום המלצות של אנליסטים אחרים בזמן הקרוב למועדן (45% מסך ההמלצות), מאופיינות באופטימיות יתר ובתחזיות המתבדרות ממחיר הקונסנזוס הקיים בשוק. לעומתן, תחזיות מחירי המניות בהמלצות האשכול- המתפרסמות בעיתוי זהה או קרוב מבחינה קלנדארית - מתקבצות כלפי הקונסנזוס ומצביעות על הימצאותה של תופעת ה"עדר" במחירי היעד.

מבנק ישראל נמסר כי אף שהמלצות המתפרסמות במועד בלתי תלוי "נחותות" הן בבחינת הדיוק היחסי והן בהיקף המידע הכלכלי החדש בהשוואה להמלצות האשכול, השוק אינו מבדיל בין סוגי ההמלצה השונים ומגיב בכיוון המצוין בהמלצה. גם בתחזיות האשכול השוק אינו מבחין בהימצאותן של תופעת ה"עדר" במחירי היעד ובירידה ברלוונטיות המידע, ומגיב באופן מובהק גם להמלצות אלו. תגובת המשקיעים נמצאה מובהקת גם במקרה של ההמלצה האחרונה באשכול, 14 ימים לאחר פרסום ההמלצה הראשונה.

לאור זאת, המלצתו של הבנק היא להוסיף דירוג משוקלל של אנליסטים שיתבסס, נוסף לדיוק ועוצמת השפעתם על השווקים, גם על עיתוי הפרסום. לטענת חוקרי בנק ישראל, "הסדרה זו עשויה לפתור את סוגיית ה"עדר" ולשפר את היעילות האינפורמטיבית של השווקים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה