ASUS R2H UMPC
הניסיון להשוות את ה-UMPC (Ultra Mobile PC) החדש של ASUS למחשבים ניידים אחרים איננו נכון לדעתנו, וברמות מסוימות זה אף יעשה לו עוול. מעצם הגדרתו ככזה, מחשב UMPC - או אוריגמי לפי שם הקוד שנתנה מיקרוסופט למחשבים הללו - אינו יכול ואינו צריך להתמודד באותו מישור עם מחשבים ניידים. הסיבה העיקרית היא כמובן כוח העיבוד. המשימה הראשונה של המחשבים הללו היא להיות קלים, קרים ושניתן יהיה להפעיל אותם עם הידיים - הביטוי המיידי לדרישות הללו הוא מעבד שלא מתחמם יותר מדי, או במונחים של ה-R2H מעבד Celeron M במהירות 900 מה"ץ בלבד, בהחלט לא בר השוואה עם מחשבי ה-Dual 2 Core החדשים שיוצאים כיום לשוק.
המחשב הזה גם אינו מיועד לכל אחד. בסופו של דבר זהו מחשב שיושב על משבצת מסוימת שממקמת אותו בין מחשב כף-יד למחשב לוח. ככזה הוא מיועד לאנשים שאינם יושבים בדרך כלל במקום בו הם יכולים להניח את המחשב על שולחן או מדף - הם צריכים להפעיל אותו כשהוא באוויר, בידיים, למשל בשטח, בעת בדיקות שמבוצעות בשטח פתוח; אם נגזים קצת, בעת ביצוע סקר ממשלתי בו עוברים מדלת לדלת לביצוע סקירה מהירה שאינה מחייבת כניסה לדירה. אם אתם זקוקים למחשב שרוב הזמן משתמשים במקלדת שלו לצורכי עיבוד תמלילים, זה בהחלט אינו המחשב שלכם. אם אתם מסיירים בחוץ וזקוקים למחשב בו תוכלו לשרבט דברים במהירות, אבל בכף יד, או לבצע שרטוטים מהירים, יכול להיות שהוא בשבילכם.
זה לא אומר שהמחשב הזה אינו יכול להריץ יישומים טקסטואליים כמו מעבד תמלילים ואפילו גיליון נתונים פשוט יחסית, אבל הכל עובד ממש לאט עקב המעבד שבקרביו. התוצאות שהתקבלו במבחנים הנייחים שלנו לא השאירו בכלל ספק בנושא הזה - ציון של 668 נקודות בלבד במבחן PCMark ושל 499 נקודות בלבד ב-3DMark03 לא משאירים הרבה מקום לעיבוד נתונים מהיר. גם המבחנים תחת Everest Ultimate Edition 2006 לא הטיבו עם המחשב הזה למרות שהוא מצויד בכמות זיכרון מספקת בהחלט ובאיכות לא פחות מספקת (768 מ"ב של זיכרון במהירות 667 מה"ץ). כך למשל הוא חילץ במבחן Queen ניקוד של 744 נקודות בלבד, הרבה פחות מהתוצאה של ה-HP nc2400 שמבוסס על מעבד Core Solo ULV במהירות 1.2 גה"ץ.
כ-UMPC ראוי שוקל המחשב כ-900 גרם בלבד כך שאין בעיה להחזיקו בשתי ידיים ולהפעילו, ואפילו ביד אחת בלבד. כדי להפעיל אותו תוכלו להשתמש באחד מאמצעי השליטה המרובים: ידית שליטה בצד ימין עם כפתורים בצד שמאל שהם בעצם 'העכבר' של המחשב הזה; כפתור מרובע שמחקה את מקשי החצים כשביניהם כפתור שלחיצה עליו היא כמו לחיצה על Enter. בצד הימני שני כפתורי חצים שמאפשרים להזיז את הבחירה מעלה/מטה בתפריטים מסוימים, וחוץ מזה גם חרט - הדרך המוצלחת והיעילה ביותר לשליטה במחשב הזה עבור מי שבא מעולם ה-PDA. חוץ מזה אפשר גם לחבר באמצעות miniUSB מיוחד גם את המקלדת המתקפלת והעכבר שמגיעים עם המחשב. אם בכלל תתעקשו, אפשר אפילו להשתמש במחבר הקנייני של ASUS ובאחד הכבלים המסופקים כדי לחבר את המחשב למסך VGA סטנדרטי.
עקומת הלמידה של אמצעי השליטה הזו גבוהה קצת, אבל בסוף מתרגלים, ובזכות ההקפדה על המעבד האיטי ואמצעי אוורור נוחים, המחשב גם אינו מתחמם יתר על המידה (בניגוד למחשב הבטא שבדקנו בעבר), כך שאין בעיה להחזיק אותו בידיים למשך שעות ארוכות.
המחשב מצויד בעוד כמה כפתורים: בצד ימין יש כפתור שפותח לוח לשיטה על הרזולוציה (עד 1024 x 600), עוצמת הקול, מצב העבודה של המחשב מבחינת אנרגיה (Power4 Gear) ואפילו איכות תצוגת המסך (אם מותקנת תוכנת ה-Splendid של אסוס). מצד שני תמצאו כפתור שלחיצה עליו פותחת תפריט גרפי שמאפשר להגיע בקלות יחסית, לפי חלוקה לנושאים, לתוכניות השונות המוגדרות במחשב, מעין תחליף למנהל קבצים. מצד שני, אל תתפלאו אם בכל פעם שתדליקו את המחשב תקבלו הודעה חלונאית שמספרת לכם שהרזולוציה של המסך אינה מוגדרת כמו שצריך, אנו מציעים לכם ללחוץ על הכפתור האדום של ההודעה ולהתעלם ממנה ולהשתמש בהגדרות שמספק כפתור השליטה הימני. בהגדרות של לוח הבקרה השתמשו רק אם אתם מתחברים במקרה למסך VGA חיצוני.
חוץ מזה העמיסו אסוס על המחשב הזה, כך נראה, כמה תוכנות ותכונות שרק אפשר. מצד אחד זה מחמיא מאוד למשתמשים וזה אומר אין צורך כמעט באף תוכנה חיצונית לצורכי חיבור והגדרות, אבל מצד שני באיזשהו שלב זה כבר התחיל לבלבל כי חלקן מספקות יכולות מסוימות דומות (ה-ASUS Home Theater, לדוגמה קצת מיותרת לאור כפתור תפריט התוכנות השמאלי). מבחינת אבטחה מספקת לכם החברה שמירה על הנתונים באמצעות קורא טביעת אצבע וגם מרכז אבטחה ייעודי שלה (סיסמאות), כך שגם במקרה הזה קשה לבוא בתלונות. קשה עוד יותר לבוא בתלונות למחשב שמציע מצלמה מובנת של 1.3 מליון פיקסלים, אנטנת GPS, ותמיכה בתקשורת אלחוטית באמצעות Wi-Fi או בלוטות', ובהחלט מהבחינה הזו מקבלים תמורה מלאה ההשקעה הכספית.
עם זאת, אפשר בהחלט לבוא בתלונות לנושא מהותי מאוד. כמה פסקאות לעיל כתבנו שלעומת מכשיר ההדגמה שבדקנו בעבר המכשיר הרבה פחות חם ואין בעיה להחזיק ביד גם למשך זמן ארוך, אבל האמת היא שלא תצטרכו להחזיק אותו לזמן ממושך מדי כי הסוללה לא תאפשר לעשות זאת - אמנם לא ציפינו שהמחשב יצליח לעמוד במבחנים הקשים במקצת של MobileMark 2005, אבל הוא אכזב במבחני BateryEater Pro 2005 עם 2:48 שעות עבודה בבחינה הקלאסית ו-3:05 שעות עבודה במבחן הקריאה. בהחלט ציפינו לקבל בבדיקה הזו חיי סוללה מוצלחים הרבה יותר, בעיקר כשיש היום מחשבים ניידים שמספקים למעלה מ-6 שעות עבודה במבחן הקריאה של BE Pro.
כך שהשורה התחתונה היא תערובת של תוצאות: המחשב עמוס בתכונות ובתכונות וקל יחסית להפעלה, הוא איטי אבל לא היה לנו ספק מהתחלה שהוא כזה ולא ציפינו למשהו אחר, מצד שני זמן הסוללה שלו לא מספיק טוב לדעתנו והוא סובל גם, כמעט שכחנו, ממסך מאוד כהה יחסית גם בנקודת מבט ישירה. כך שאם אתם ממש זקוקים למחשב בשטח, בבקשה, אם לא, אז ממש לא.
ציון תכונות: 10 ציון ביצועים: 6 ציון תמורה: 7 ציון כללי: 7
מידע מחיר 6,499 ש"ח אחריות שנתיים בינלאומיות אתר www.asus.com ספק רונלייט אתר www.ronlight.co.il
מפרט מעבד Intel Celeron M ULV במהירות 900 מה"ץ זיכרון RAM 768 מ"ב מסוג DDR2-667 כונן קשיח Hitachi Travelstar C4K60 Slim, 40 ג"ב, מהירות 4,200 סל"ד שבב תצוגה Intel AMG 900 צג מסך מגע בגודל 7 אינץ' רזולוציה מרבית 1,024x768 סוללה פולימור, 3430mAh קישוריות אלחוטית ASUS USB Adapter (802.11b/g) ,BT-183 Bluetooth 2.0 קישוריות חוטית On board 10/100 LAN (אפשרות) כרטיס קול Analog Devices AD1986A מחברים 2 x USB 2.0, 1 x mini USB, RJ-45, 1 x R2H Port Bar connector שונות קורא כרטיסי SD/MMC, קורא טביעת אצבע, מצלמת 1.3 מליון פיקסלים מובנית, מודול GPS פנימי Sirf III, מקלדת Targus USB, עכבר USB, מיקרופון מובנה מערכת הפעלה Windows XP Tablet Edition 2005 מידות 234x133x28 מ"מ משקל 900 גרם