קראתם על קרן מוצלחת? בדקתם הרכבה? בדקו שוב

פרסום ראשון: סקירה מהירה בעקבות פרסומות מסוף השבוע לגבי קרן סולידית, המשקיעה 100% מנכסיה בהשקעות שקליות מעלה תהיות על רמת החשיפה של נתוני הקרנות בישראל
עפרה ברון |

בשבת האחרונה עברתי על עיתוני סוף השבוע ומשכה את תשומת לבי מודעה פרסומית המשווקת קרן שקלית בשם "שוהם שקלית", מבית ההשקעות "הילת שוהם". על פי הפרסומים בעיתון "ידיעות אחרונות", ביצועי הקרן נמצאו הטובים ביותר בסקטור הקרנות השקליות, כשתשואת הקרן בשנת 2006 הייתה קרובה ל-11%. מדובר בנתון מרשים ביותר, במיוחד לאור העובדה שזו קרן שקלית, הידועה בהיותה קרן סולידית - כזו שאינה לוקחת סיכונים ומנסה "להכות" את תשואת הפקמ"ים.

בדקתי את נתוני הקרן באתרי האינטרנט השונים ובעיתון דה מרקר בעמודים האחרונים, ולהפתעתי גיליתי שהקרן הצליחה להשיג תשואה מרשימה זו, למרות ש-100% ממנה מושקע באפיקים שקליים.

מחיפוש נוסף שערכתי באינטרנט, נדהמתי לגלות כי דווקא באתר האינטרנט של דה-מרקר, בניגוד למה שפורסם בעיתון המודפס, מצאתי כי הקרן משקיעה דווקא רק כ-90% באפיקים השקליים, אך 10% נוספים מושקעים באפיקים צמודי מט"ח שונים. על מנת לברר את פשר השוני, טלפנתי ליועצי ההשקעות של שוהם, שמיהרו לשבח את ביצועי הקרן והסבירו לי שאכן, רק 90% ממנה מושקעת באפיקים השקליים.

לשאלתי, מדוע בעיתון האינפורמציה היא שונה: ענה אחד היועצים: "זהו, שהנתונים בעיתון לא מעודכנים שם". ואם שאלתם את עצמכם כיצד הוא נשמע - אז לא, הוא לא נשמע מופתע וגם לא הטרידה אותו העובדה שמפרסמים בעיתון נתונים כוזבים אודות הקרן. ובאמת, מה זה צריך להיות איכפת לו? פרסומים על קרן שקלית שהיא 100% מושקעת באפיקים שקליים, כלומר, בעלת רמות סיכון קטנות מאוד, שמצליחה "להכות " את ביצועי כל הקרנות השקליות האחרות, שגם משקיעות באופציות ובמט"ח, מדוע לא? הפרסום עושה להם חסד.

אולי אתם שואלים עצמכם, "מה זה משנה בעצם"? אם הקרן השיגה תשואה יפה, כנראה שהניהול היה טוב והגיע לה. אולם, עיון בתשקיף החברה בבורסה מעלה שהקרן "הסולידית", על פי ההגדרה, יכולה להשקיע עד 10% באופציות ו... עד 50% במניות.

משמעות הדבר היא שבאמצעות אופציות בהיקף של כ-10% משווי תיק ההשקעה, על ידי מינופים גדולים, הקרן יכולה גם לאבד עד 50% משוויה. ורק כדי לסבר את האוזן, מתחילת השנה הקרן דווקא רשמה ירידה קלה של כ-0.7%, כלומר, כשמסתכלים על האותיות הקטנות, מבינים שהקרן לא בדיוק מושקעת כולה באפיקים שקליים כפי שפורסם בעיתון, וגם לא בדיוק סולידית נטולת סיכונים.

בנוסף, עיון בדוחות האחרונים של החברה מעלה, כי בחודשים מסוימים, למשל בספטמבר האחרון, החברה השקיעה גם במניות - למשל, חברות שהן חלק ממדד נדל"ן 15. כלומר, התשואות הנאות שרשמה ב-2006 התקבלו גם כתוצאה מהשקעה מנייתית.

ועוד דבר קטן שכדאי לקחת בחשבון. בתחקיר שערכנו, סיפרו לנו כמה פעילים בשוק ההון, כי מאחר ועל פי חוק הקרנות מחוייבות לדווח על אחזקותיהן ביום האחרון של החודש בלבד, ולא לאורך כל החודש, קיים "מנהג" של הקרנות למכור את כל האחזקות שהן לא מעוניינות לחשוף יום לפני מועד הדיווח. בכך הן אפילו לא עוברות על החוק. אני לא אומרת שזה המקרה גם לגבי החברה האמורה, אך זה משהו שכדאי לדעת לפני שמחליטים איפה להשקיע.

מה אפשר ללמוד מהסיפור הזה?

א. שלא ניתן לסמוך רק על מהימנותם של הפרסומים בעיתון בנוגע לביצועי הקרנות, ומומלץ שוב ושוב לדבר עם מנהלי הקרנות או היועצים לפני שמחליטים היכן לשים את הכסף (באותיות הקטנות בעיתון ניתן למצוא המלצה זו במפורש).

ב. ש"קרן שקלית" היא לא בהכרח כזו המושקעת רק באפיקים השקליים, ולכל קרן שקלית תשקיף שונה עם הגבלות אחרות, שכדאי לברר.

ג. שלא קיים יש מאין - אם קרן שקלית משיגה תשואות נאות "מדי"- כדאי לבדוק מנין הגיעו, לא בטוח שמאג"ח.

ועוד משהו: מסתבר שבית ההשקעות הילת שוהם, מקבוצת גאון שוקי הון, מיועד בעיקר למגזר הדתי ולפיכך משקיע רק בחברות שומרות שבת, שלא מלוות בריבית ולא עוברות על איסור הנאה (כגון מכירת חמץ בפסח). האם הם נוהגים לשמור על טוהר המידות בכל הנוגע לפרסום הנתונים שלה?

למרות פנייתנו, לא התקבלה תגובתה הרשמית של בית ההשקעות הילת שוהם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה