שוקי המטבעות: הסיני חולף על פני ההונג-קונגי

רון אייכל מסביר, מדוע לאחר עשרות שנים בהן הסתכלו תושבי האי הונגג קונג בזילזול על השכנה הענקית - סין, המצב משתנה
רון אייכל |

במשך עשורים רבים התגאו תושבי האי הונג-קונג בכלכלה המשגשגת שלהם ובמטבע שהיה מקובל בפני כל סוחר בעולם. אנשי העסקים של הונג-קונג אף סירבו לעתים קרובות לקבל כתשלום על ביצוע עסקה את היואן הסיני, המוכר למקומיים בשם Renminbi. כל זאת, כאשר אחיהם הסינים, מעבר לגבול, קיבלו בשמחה את הדולר מהונג-קונג.

כעת, נראה כי הדברים לא כפי שהיו בעבר. היואן הסיני נמצא כבר יותר משנה במסע התחזקות, שהוא אמנם איטי, אך רצוף למדי. כך, יתכן כי עוד לפני סוף ינואר נראה את היואן הסיני נסחר בשער שהוא נמוך מערכו של הדולר ההונג-קונגי. הונג-קונג הייתה במשך שנים רבות יעד אטרקטיבי לסינים רבים אשר שאפו לחיות שם.

המגמה בין שני שערי החליפין, ולא רק היא, מפחיתה את הזוהר של האי הונג-קונג. כאמור, זו לא הבעיה היחידה. סינים רבים טוענים כי רמת החיים בתוך המדינה (Mainland) היא כבר גבוהה מזו שבהונג-קונג. לראייה, המחירים בתוך המדינה עולים בקצב מתון מזה שבהונג-קונג כאשר השכר עולה מהר יותר בתוך היבשת. תושבי הונג-קונג נהגו בעבר להשוות עצמם לשכבת הביניים, בעלת ההשכלה בתוך המדינה. כעת, הוא עדים לעלייה חדה במספר אנשי העסקים המגיעים מתוך היבשת.

מדי שנה מגיעים מיליוני תיירים מתוך היבשת אל איזור הונג-קונג ובעלי החנויות שמחים לקבל את המטבע הסיני. דבר שלפני שנתיים לא עשו כן. מן הצד השני של הגבול קורה ההיפך הגמור. הסוחרים בתוך היבשת שמחים פחות ופחות לקבל את הדולר ההונג-קונגי. כ"עונש" על קבלת הדולר מהונג-קונג הם נותנים פחות עודף משהיו צריכים. למעשה, הם ממירים את הדולר ההונג-קונגי ליואן סיני בשער נמוך, נותנים פחות יואנים סיניים ויוצרים פיחות, הלכה למעשה, של הדולר הונג-קונגי כנגד היואן הסיני.

אחת הבעיות המרכזיות של תושבי הונג-קונג היא התלות שיש להם ביבשת, במוצרים המיוצרים שם ובמיוחד בתרופות הסיניות המסורתיות. כמובן שמאז יולי 2005 אלו החלו לשלם יותר עבור מוצרים המגיעים מתוך סין.

הרשות המוניטרית של הונג-קונג קיבעה את המטבע לשער של 7.8 דולרים הונג-קונגים לדולר ארה"ב בשנת 1983. ביוני 2005 הם אפשרו למטבע לנוע בטווח של 7.85-7.75 לדולר ארה"ב.

היואן הסיני קובע לדולר האמריקאי בשער של 8.28 יואנים לדולר בשנת 1998. ביולי 2005, שוחרר חלקית המטבע והוא כעת מנוהל כנגד סל של מטבעות כאשר כנגד הדולר האמריקאי רשאי היואן לנוע בכל יום בטווח של 0.3% (מעלה ומטה) משער הסגירה של היום הקודם. ממועד שינוי השיטה, כשנה וחצי, יוסף היואן בכ- 3.9%.

בכדי לפטור את סוגיה הועלו לאחרונה מספר רעיונות. ביניהם אף לקבע את הדולר ההונג-קונגי ליואן. הרשות המוניטרית של הונג-קונג דחתה הצעה זו בטוענה כי יהיה קשה מאוד לנהל משטר זה.

יחד עם זאת, ומעבר לפגיעה המוראלית, פיחות המטבע אינו רק דבר שלילי, יש בו גם יתרונות רבים. לדוגמא, היחלשות הדולר ההונג-קונגי תשפר את יכולת התחרות של התעשייה מהונג-קונג לעומת זו מתוך היבשת. כמו כן, המטבע החלש עשוי לעודד את התיירות מתוך סין להונג-קונג.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג לשווקים הבינלאומיים, IBI בית-השקעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה