הממונה על התקציבים לשעבר: יש לבטל מס רכישה ומכירה
מנכ"ל התאחדות הקבלנים הנכנס, יוסי גורדון, מי שכיהן עד לאחרונה כסגן הממונה על התקציבים באוצר יוצא ביוזמה חדשה לביטול הדרגתי של מס רכישה ומס מכירה.
גורדון טוען כי מסי הרכישה והמכירה הינם מיסים מחזוריים הפוגעים בפעילות הכלכלית של המשק, וביטולם, באופן הדרגתי, בדומה לביטול מס הבולים, יגרום לעידוד עסקאות בענף הנדל"ן ויעודד רכישת דירות למגורים. גורדון מציין כי, לאור העודף שנוצר מגביית מיסים, האוצר מעוניין כיום לאתר תחומים בהם ניתן לוותר על הכנסות ממיסוי ובמקביל לא לפגוע בצמיחת המשק.
מס רכישה מוטל כיום על כל רוכשי הדירות, כאשר רוכשי דירה ראשונה נהנים ממדרגות במס ומפטור ממס עד סכום של 575,490שקל אך רוכשי דירות שבבעלותם יש או הייתה דירה משלמים 3.5% ו-5% ממחיר הדירה בהתאם למדרגות המס. על נכסים עסקיים משלמים כיום בעת הרכישה מס רכישה של 5%, ובעת מכירה, מס מכירה בשיעור של 2.5%.
גורדון מציע לבטל בהדרגתיות את מס הרכישה על פי איזורים ולהתחיל באיזורי הפריפריה, כך שרוכשי דירות בפריפריה ייהנו ראשונים מביטול המס.
גורדון מציין כי, למרות ההערכות כי הצמיחה במשק והתאוששות בענף הנדל"ן תחלחל גם לאיזורי הפריפריה הרי שנתוני מכירת הדירות של השנתיים האחרונות מראים כי באיזורי הפריפריה לא רק שלא חלה עלייה במכירת דירות, אלא להיפך, חל קיטון במכירת הדירות. על פי נתוני הלמ"ס במהלך תשעת החודשים הראשונים של שנת 2006 נמכרו 2,750 דירות חדשות ביוזמה ציבורית, לעומת 3,497 בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ-21.4%. זאת בזמן שבאיזורי הביקוש במרכז הארץ הביקושים גדלים, ומשפיעים גם על עליית מחירי הדירות.
גורדון מוסיף כי המלחמה בצפון הארץ ונפילת הקאסמים באיזור הנגב המערבי תורמים אף הם לקיפאון במכירת הדירות בצפון ובדרום הארץ ולכן למדינת ישראל צריך לראות בחיזוק איזורים אילו על ידי משיכת תושבים ממרכז הארץ, אינטרס חשוב.
לדבריו, ביטול מס הרכישה על רכישת דירות בפריפריה, ישמש כזריקת עידוד לישובי הנגב והגליל ויתרום למשיכת אוכלוסייה חדשה. עם זאת, לצד ההטבות במס רכישה, על המדינה להמשיך ולטפל ביצירת נגישות תחבורתית מהפריפריות אל המרכז על ידי פיתוח תשתיות הכבישים וה PetroChinaרכבות.