התיק של חיים ונציה: משערורייה לשערורייה כוחנו עולה
הכותרות הגדולות בעיתונים, שדיווחו על שערוריית השחיתות השלטונית החדשה במס הכנסה לא הצליחו לחולל את מה שהצליחו לחולל כותרות דומות על פרשיות שחיתות אחרות. הן לא הצליחו להפיל את הבורסה.
כותרות גדולות לא פחות בישרו במרץ 2005 על "שערוריית הלבנת ההון הגדולה ביותר מאז קום המדינה" שהתגלתה בבנק פועלים, הצליחו כן להוריד את הבורסה למספר ימים. גם פרשת הסוס הטרויאני, שנחשפה במאי 2005 וזכתה לכינוי "פרשת הריגול התעשייתי הגדולה ביותר מאז קום המדינה" (אלא מה), צליחה לזעזע את השוק למשך יום – יומיים.
איך זה, שהפרשה הנוכחית, שמחכה גם היא לאיזה סופרלטיב שייתן גם לה את הבכורה בתחומה מאז קום המדינה, לא מצליחה לזעזע את הבורסה בישראל?
כנראה שהמשקיעים בישראל, הזרים והמקומיים, למדו להבחין בין עיקר לבין רעש תקשורתי שמסתיים הרבה פעמים בכלום. לא כל פרשייה שמצמידים לשמה את המילים "הכי גדולה מאז קום המדינה" אכן מצדיקה את ההמולה שהיא יוצרת. גם אם החשדות בשחיתויות הן אכן אמיתיות, אין זה אומר שהדבר יפגע בכלכלה הישראלית, בחברות או אפילו בשיעורי גביית המיסים.
לא בטוח שהשערוריות של הימים האחרונים זכאיות להיקרא הגדולות ביותר מאז קום המדינה. מה שאכן בטוח הוא, כי מצבה הכלכלי של ישראל הוא הטוב ביותר מאז קום המדינה - וזה הגורם העיקרי שמשפיע על השוק היום.
למשק בישראל נתוני צמיחה מרשימים, רזרבות מטבע מהגבוהות אי פעם ואינפלציה נמוכה. החשדות בשחיתויות ברשויות המס ייצרו אולי מהומה לא קטנה ברשות המיסים עצמה, אך הן לא ישפיעו כמעט על המשק. הכלכלה הישראלית תמשיך לצמוח ככל שההשקעות הזרות בה יימשכו, המדיניות הממשלתית האחראית לא תשתנה והריבית תישאר נמוכה.
שערוריית השחיתות הנוכחית תביא לכך שדברים יתנהלו מעתה בצורה שקופה יותר - עם פחות השפעה של גורמים חיצוניים וממשלתיים וזה בטח יותר טוב למשק.
מניות: אפקט ינואר הפך כבר מזמן לאגדה שאינה עומדת במבחן המציאות. הסברה שבחודש ינואר מצליחות הבורסות להשיג תשואות עודפות, הוכחה כלא נכונה בכמעט כל מחקר. עדיין, תמיד נחמד לייחס את העליות בשוק לאותו אפקט קדמון, והשנה נראה לנו שיש לנו הזדמנות כזאת.
ינואר אמנם לא הסתיים, אך השפעותיו של האפקט ניכרות בבורסות של אירופה ובארה"ב. גם בישראל התשואה החיובית הגבולית מותירה מקום לתקווה שהשנה עוד נזכה לראות את המקרה הנדיר שבו אפקט ינואר אכן מתרחש.
אנו סבורים, שעם "אפקט ינואר" או בלעדיו, נזכה לראות את שוק המניות בתל אביב באזור ה-1,000 כבר בחודשים הקרובים. העליות בבורסות בחו"ל ביחד עם הורדת הריבית שעוד צפויה בישראל, יעזרו לשוק בתל אביב לטפס כבר בקרוב.
המלצתנו: להשקיע בבורסה בתל אביב, במניות בתחום הנדל"ן והבנקים ולהשקיע בחו"ל בשווקי ארה"ב עם פיזור גם לשווקי המזרח ביפאן ובסין.
סולידי שקלי: נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הצליח להפתיע בעיקר את עצמו בכך שהוריד את הריבית בחצי אחוז במקום ברבע. ההפתעה נבעה מכך שהצעד ה"כביכול" נועז הזה לא השפיע הרבה על הכיוון של הדולר אלא רק יצר ציפייה להמשך הורדת הריבית.
לפישר התברר שהמחזה של ריבית שקלית הנמוכה מהדולרית נראה טבעי, בייחוד כאשר האינפלציה השקלית מסתובבת סביב האפס. לנגיד לא תהיה ברירה אלא להמשיך בתהליך בו הוא החל ולהוריד את הריבית עוד. אנו סבורים שגם פער הריבית בין השקל לדולר לתקופה של עשר שנים ימשיך להצטמצם ויעמוד על הרבה פחות מהפער של 0.9% בו הוא נמצא היום.
המלצתנו: להמשיך ולהאריך מח"מ באגרות החוב השקליות מסוג שחר ולנסות ולקנות אגרות חוב צמודות במידה ויהיו ירידות עקב מדד דצמבר המאופס.
מט"ח: אין סיבה לחשוב שהורדת הריבית השקלית לבדה תצליח לשנות את מגמת היחלשות הדולר מול השקל. כל עוד המאזן המסחרי של ישראל יוסיף להיות חיובי וכל עוד יוסיפו השקעות זרות לזרום לישראל, אנו צופים כי השקל ימשיך להתחזק. מול שאר מטבעות העולם, הדולר דווקא התחזק לאחרונה. ייתכן ויש כאן שינוי מגמה, אך אנו סבורים שייקח עוד זמן עד שנראה היפוך של המגמה והתחזקות של הדולר.
המלצתנו: הדולר ימשיך להיחלש מול השקל. כדאי לגדר סיכון מטבע על ידי מכירת קולים.
*מאת: חיים ונציה - פרוקסימה השקעות.
*אזהרה: אין לראות בדף זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד