שוקי המטבעות: כל הצמדים המרכזיים בעולם עברו לטנגו
בסקירות האחרונות יצאנו מנקודת הנחה כי המטבעות האירופאים עודם במגמת עליה וכי שאנו בעיצומו של תיקון טכני שאמור להיבלם ברמות הנוכחיות. לאור ההתפתחויות של השבוע האחרון, נראה שהנחת העבודה בעינה עומדת, ויש לבחון היטב את המסחר בימים הקרובים. שכן, אלה יקבעו את כיוונו העתידי של השוק וגלום בהם פוטנציאל ךתחילת מהלך חד בשוק.
אין ספק, כי אנו בשוק מטבעות עולה. הדבר מתבטא בעובדה, שכמעט כל צמדי המטבעות העיקריים מתחזקים בתיאום מושלם של צמד רקדני טנגו מוכשרים. פעם הדולר האמריקאי מוביל, ופעם האירופאים בכיכובם של היורו והשטרלינג האנגלי.
אפשר למצוא הגיון בדבר. אין ספק שהכלכלה העולמית עוברת תקופה יפה ומדינות מתפתחות דוגמת סין והודו, הם הקטר של גלי העליות אותם אנו חווים בבורסות העולם בתקופה האחרונה.
הביקושים למוצרים מערביים איכותיים מצד שווקים מתפתחים אילו גורמים לכך שחברות רבות ברחבי העולם מציגים דוחות מצוינים, גידול חד ברווחים וכבר מדברים על הבועה הבאה כאשר לא מעט סוחרים עדין מלקקים את הפצעים של מפולת 2000. זה מה שיפה בשווקים הפיננסים, הם חוזרים על עצמם בעקביות ובמחזוריות בערך אחת לעשר שנים, גאות ומפולת, והכול אודות לטבע האדם שלא משתנה וגם לא ישתנה.
אם נלך עם המחשבה הזאת צעד אחד קדימה, נבין שעדיף ללמוד היסטוריה ופסיכולוגיה מאשר כלכלה, שכן המרכיב הפסיכולוגי האנושי הוא בעל חשיבות רבה יותר מאשר כל נתון כלכלי ,חשוב ככל שיהיה.
וכמו שאומרים, "כשיורד גשם - הוא מטפטף על כולם", ולכן הצפיות בעולם הם להתחזקות הכלכלה בכפר הגלובלי הקטן שלנו, שבו כולם מחבקים את כולם חיבוק דב, וכל התפתחות בצדו האחד של העולם מורגשת היטיב בצדו השני.
הדבר מוביל לציפיות אינפלציוניות הולכות וגדלות וגידול בקצב מתון, אך יציב, המצית את דמיונם של הסוחרים בעולם לגבי רמות הריבית בעתיד. צפיות אלה גורמות למטבעות להתחזק ולשבור שיאים חדשים מידי יום, ובשוק כזה האפשרויות להרוויח כסף כמעט בלתי מוגבלות.
מיצג השוק ביורו-דולר
מבחינה טכנית, נמצא הצמד יורו-דולר כמיצג השוק בנקודה חשובה. רמת ה-1.29 שימשה בעבר רמת התנגדות חשובה ולאחר שנפרצה לפני כחודשיים לערך, אמורה היא לשמש רמת תמיכה. השוק כהרגלו, אוהב לטעום רמות כאלה לאחר שנפרצו, על מנת לוודא שהקרקע יציבה, לפני המשך המהלך כלפי מעלה. חוק ראשון בספקולציה הוא, כי לא מתקדמים צעד קדימה בלי לוודא שלא נצטרך לסגת לאחור.
נוסיף לכך את העובדה שרמה זו ממוקמת בדיוק באזור תיקון של 50% מהמהלך המגמתי הקודם שבין 1.25-1.33 - ונקבל נקודה פוטנציאלית לתחילת גל עליות חדש.
על פי התנהלות השוק בימים האחרונים, נראה שגורמים גדולים, בהם הבנקים, המוסדיים וחברות ההשקעות הגדולות, קבלו תיאבון וחזרו לרכוש את המטבעות האירופאים ברמות הללו. הייתי אומר שפריצת רמת ה-1.3050 תהווה אינדיקציה ברורה, כי אנו בכיוון הנכון ובמידה ותתברר כאמינה ישנו סיכוי גבוה להמשך המסע צפונה.
אולם החוזק מורגש גם בדולר האמריקני, ובמיוחד כנגד היין, כאשר ניתן לראות שהצמד במגמת עליה מזה מספר שבועות והמילה האחרונה עוד לא נאמרה - במידה ורמת ה-121.50 תיפרץ מעלה, צפויים אנו למהלך חד לאזור ה-125. כנ"ל גם לגבי הדולר כנגד הפרנק השוויצרי, שלא לדבר על הריבית אותם יקבלו הסוחרים כדיווידנד להשקעתם בצמדים אילו.
מבחינת נתונים כלכליים חשובים, השבוע עמוס בהם, ויש להתמקד באלה הצפויים להתפרסם בארה"ב, דוגמת סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן, אשר יתפרסם יחד עם נתונים נוספים ביום שישי הקרוב (מחר).
אוניברסיטת מישיגן מפרסמת את סקר מדד אמון הצרכנים פעמיים בחודש. הסקר מצביע על נכונותם של הצרכנים להוציא כסף וחשיבותו הגבוהה באה לידי ביטוי בכך, שבאופן סטטיסטי תואם מדד זה את התמ"ג הריאלי, את מדד הצריכה וההוצאה הפרטית, טוב יותר מאשר מדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה". בדומה למדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה", גם סקר זה משמש לניבוי שינויים פתאומיים בתבניות הצריכה וגם הוא מורכב משני מדדי משנה: אמון הצרכנים ביחס למצב הנוכחי, וביחס לציפיותיהם העתידיות.
הצפי במקרה הנוכחי הוא פרו דולרי, אך יש לבחון כיצד יגיב השוק לנתונים שיכולים לשמש טריגר למהלך הבא.
לסיכום: ניתן לומר שבמסחר בכלים פיננסים ובמיוחד בשוק המטבעות, שמאופיין במנופים גדולים ותנודתיות, הסבלנות היא הנשק של החזק. מי שניחן באורך רוח ומשמעת עצמית, צפוי לקבל תגמול מלא על השקעתו. כפי שכבר הזכרנו בעבר, ר מת ה-2 דולר לשטרלינג ו-1.4 יורו לדולר אינן כל כך רחוקות.
כמובן שהכול בהנחה שהשוק יפעל כמצופה, ובלי שום קשר חובה עלינו הסוחרים הפעילים להגן ל כספנו בהוראות לקטיעת הפסד על מנת שלא נהיה חלק מהסטטיסטיקה העגומה של אותם משקיעים שנתנו לתקווה להשתלט עליהם ,סברו שיהיה בסדר ולא דאגו לבטח עצמם ביטוח חובה.
*מאת רובי סלם - אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר בחברת אפיקס מט"ח.