פורסם דירוג D&B לעו"ד: בישראל עו"ד לכל 202 בני אדם
היום פורסם דירוג D&B (דנס-100) לתחום עריכת הדין בישראל. בראש הדירוג, כמו בשנתיים האחרונות, עומד משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן עם 139 עורכי דין וזאת לאחר שהתרחב באופן משמעותי וקלט במהלך השנה האחרונה 34 עורכי דין, והוסיף 10 שותפים חדשים.
במקום השני מדורג גם השנה משרד גולדפרב לוי ערן מאירי ושות' עם 123 עורכי דין, לאחר שקלט השנה 28 עורכי דין חדשים. אשתקד קפץ המשרד בדירוג מהמקום השישי לשני לאחר שהתמזג עם משרד דנקנר לוסקי ושות'.
משרד מיתר, ליקוורניק, גבע לשם ברנדויין ושות' עם 86 עורכי דין עלה מהמקום החמישי אשתקד למקום השלישי. לאחר שקלט 14 עורכי דין חדשים. ל 20 השותפים במשרד התווספו השנה 5 שותפים נוספים.
משרד בלטר, גוט, אלוני ושות' עם 85 עורכי דין מדורג במקום הרביעי ( מקום שלישי אשתקד ) לאחר שקלט 2 עו"ד חדשים. אולם גם כאן ניכרת עליה במספר השותפים עם גידול של 4 שותפים חדשים.
יגאל ארנון עם 84 עורכי דין סוגר את החמישיה הראשונה, לאחר שקלט 8 עו"ד חדשים ושותף אחד השנה.
את המקום השישי תופס גרוס, קלינהנדלר, חודק הלוי גרינברג ושות' אשר עשה את הקפיצה המשמעותית ביותר מבין המשרדים בעשיריה הראשונה מהמקום ה-11 בשנה שעברה, עיקר הקפיצה נבעה מהרחבת פעילות שוק ההון במשרד, המשרד מעסיק 83 עורכי דין. משרד ש. הורביץ ושות' עלה למקום השביעי מהמקום השמיני, עם 82 עורכי דין. גם משרד מ. פירון ושות' עם 82 עורכי דין עשה קפיצה מהמקום העשירי למקום השמיני, והוסיף לשורותיו 22 עורכי דין חדשים ו 10 שותפים, חלק מהקפיצה מיוחסת למיזוג שחל השנה עם משרד י. הלוי ושות'. משרד שבלת אשר דורג בשנה שעברה במקום השביעי הגיע השנה למקום התשיעי עם 79 עורכי דין, זאת לאחר שמוזג בתחילת השנה עם משרד משה צ. נאמן,בן ארצי ושות'. משרד נשיץ ברנדס עם 76 עורכי דין רשם ירידה בדירוג ודורג השנה במקום העשירי זאת לאחר שבשנה שעברה דורג במקום השישי, בשנת 2006 קלט המשרד 7 עו"ד.
בדרוג דנס 100 של שנת 2007 מדורגים 127 המשרדים המובילים בישראל מתוך מאות משרדים בארץ. הפרמטר העיקרי לקביעת הדרוג הנו מספר עורכי הדין במשרד. פרמטרים משניים , על פי סדר חשיבות, הנם: מספר המתמחים, וסך כל המועסקים. בנוסף מציין הדרוג את מספר השותפים בכל משרד ואת תחומי ההתמחות העיקריים.
את הקפיצה הגדולה ביותר בדירוג ביצע משרד טולצ'ינסקי - שטרן, מרציאנו, בן צור, כהן ושות' אשר קפץ מהמקום ה-44 למקום ה-23, הקפיצה התאפשרה לאחר מיזוגם של שלושה משרדים לאחד. את הקפיצה הגדולה ביותר ללא כל מיזוג, ביצע משרד ראב"ד, מגריזו, בנקל עם מעבר מהמקום ה-35 למקום ה-21, והגדיל את מספר עו"ד במשרד מ-26 ל-36.
עו"ד לכל 202 נפש
עורכי הדין ב-127 המשרדים הגדולים מהווים כ- 9% מכלל עורכי הדין הפעילים כיום בישראל, כ- 35,000 עו"ד. ישראל לקראת הובלה במספר עורכי הדין לאזרח בעולם, בחינת היחס בין מספר עורכי הדין לכלל האוכלוסייה בישראל מראה כי בישראל יש כיום 1 עו"ד לכל 202 נפש. מדובר בשיעור גבוה מאוד של עורכי דין לנפש בקנה מידה עולמי, לשם השוואה, בארה"ב היחס הינו עורך דין אחד ל-272 אזרחים. כלכלני דנס 100 מעריכים כי עם כניסתם של 3,000 המתמחים הקיימים היום בשוק, למעגל עורכי הדין בשנה הבאה, ובהינתן קצב צמיחת אוכלוסייה בשיעור דומה לאשתקד, יחס מספר עורכי הדין לכלל האוכלוסיה יוסיף ויקטן ויגיע לעורך דין אחד לכל 190 אזרחים.
במסגרת הדרוג נבחן היחס בין מספר השותפים ומספר עורכי הדין בכל משרד. כלכלני דנס 100 מציינים כי הממוצע בקרב העשייריה הראשונה עומד על יחס של 3.6 עו"ד לכל שותף. במשרד יגאל ארנון היחס בין מספר עורכי הדין למספר השותפים הוא הקטן ביותר ועומד על 2.9 עו"ד לכל שותף. אחריו הרצוג פוקס נאמן עם יחס של 3.2 עו"ד לכל שותף. המשרדים שרשמו את היחס הגבוה ביותר, מבין עשרת המשרדים המובילים הם גולדפרב, לוי יחס של 4.7 עו"ד לכל שותף ובמשרד שבולת יחס של 4.6.
עוד משרדים בולטים ביחס בין עו"ד לשותף מבין 50 משרדי עורכי הדין הגדולים – משרד פרל כהן צדק לצר עם יחס של 2 עורכי דין לכל שותף, במשרד 34 עורכי דין ו 17 שותפים ומשרד יעקב סלומון, ליפשיץ ושות' עם יחס זהה כאשר במשרד מועסקים 30 עורכי דין ו 15 שותפים. יחס גבוה במיוחד ניתן לראות במשרד ד"ר וינרוט שם יחס של של 11.5 עו"ד לכל שותף ובמשרד שנהב, אלרום, קונפורטי ושביט עם 7.7 עורכי דין לכל שותף.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ראובן קובנט מציין עוד, כי שנת 2006 התאפיינה בתחרות ממשית בין משרדי עורכי הדין הגדולים, התחרות אינה מתבטאת רק בתחרות על הלקוחות הגדולים כי אם גם על כוח האדם המקצועי והמנוסה, אשר מהווה את כוחו האמיתי של המשרד בשימור לקוחות קיימים ומשיכת לקוחות חדשים. על מנת לשמר את העובדים הקיימים ועל מנת למשוך עורכי דין מובילים ממשרדים אחרים, השכילו המשרדים לפתותם בהשתתפות ברווחי המשרד באמצעות מנגנון השותפות. עוד מוסיף קובנט כי הגידול במספר עורכי הדין כלשעצמו מוליד את הצורך הניהולי בהגדלת מספר השותפים.
לפי בחינת משרדי עורכי הדין המובילים, נראה כי תופעת המעורבות האישית של העובדים ברווחיות החברה המקובלת בענף ההיי-טק נכנסה גם לתחום עורכי הדין וזאת מתוך תפישה שמעורבות אישית של עובדים מביאה לשגשוג וצמיחה. בעוד בחברות ההיי-טק מקובל לשתף את העובדים ברווחיות החברה באמצעות הענקת אופציות, במשרדי עורכי הדין ניכרת מגמה של הרחבת מעגל השותפים במשרד. כך ניתן לראות כי משנת 2000, מספר השותפים בעשרת משרדי עורכי הדין המובילים גדל בכ- 175% בעוד במספר עורכי הדין חל גידול רק של כ- 115%. כלכלני דנס 100 מציינים כי בשנת 2006 ניתן לראות מגמה דומה גם בארה"ב, שם חל גידול של 5% במספר השותפים ב 250 המשרדים המובילים, לעומת גידול של 4% בלבד במספר עורכי הדין.
כך ניתן לראות, כי בשנה האחרונה חל גידול של כ-66% במספר השותפים במשרד מ. פירון ושות', וגידול של כ-29% במספר השותפים במשרד הרצוג, פוקס, נאמן. למעשה למעט משרד גולדפרב, לוי ערן, מאירי ושות' אשר הפחית את מספר השותפים ומשרד שבלת אשר שמר על מספר השותפים, כל עשרת המשרדים המובילים הגדילו בשנה האחרונה את מספר השותפים.
בחינת תחומי העיסוק המובילים של 127 המשרדים המדורגים על ידי דן אנד ברדסטריט מעלה כי כ-20% מהמשרדים המדורגים מגדירים את תחום עיסוקם העיקרי שלהם – משפט מסחרי, כ- 18% מגדירים את התחום העיקרי כליטיגציה משפטית ( ייצוג והופעה בבתי משפט ), כ-14% קניין ומקרקעין, כ-8% משפט אזרחי, ו-6% בשוק ההון. בהשוואה לשנה שעברה ניתן לראות כי תחום המשפט המסחרי כסוג עיסוק עקרי תופס את המקום הראשון בסדר העדיפויות.