מה חושבים בכירי עוה"ד על פרשות השחיתות?
משרד עורכי הדין הרצוג פוקס ניצב בראש דירוג משרדי עוה"ד המובילים בישראל זה השנה השלישית ברציפות. על פי דירוג D&B , לנאמן 139 עורכי דין. במקום השני בדירוג גולדפרב לוי ערן ושות' ובשלישי - מיתר ליקורניק גבע לשם ברנדוין ושות'. הדירוג הוצג היום לצד דיון של המובילים בו בנושא, "המדינה בחקירה", בו ניסו המשתתפים להתמודד עם המשמעות של השבר במערכת השלטונית והשפעתו על הקהילה המשפטית.
מנכ"ל D&B, ראובן קובנט מסר היום בכינוס פרטים לפיהם, בישראל יש עו"ד על כל 202 בני אדם. תחת המסר והנתונים, קשה היה שלא לחשוב על הנעשה במערכת העצומה הזו, כימים כל כך קשים שבהם פרשות שחיתות ופשע של הבכירים ביותר במערכות המובילות את המדינה צצות בכל יום בכותרות העיתונות.
חשיפת הנתונים נערכה היום במסגרת פאנל תקשורתי אשר הפגיש בין מספר מצומצם של השותפים הבכירים, המהווים את צמרת עורכי הדין בישראל לבין הכתבים הבכירים המסקרים את עולם המשפט. עו"ד צבי פירון שנשא דברים במסגרת האירוע סבור, כי למעשה, המצב כיום אינו שונה ממה שהיה תמיד, "השינוי הוא האופן הסיקור והירידה לפרטים", הוא אומר. לדעתו, התהליך שהחברה בישראלית עוברת בשנה האחרונה הוא דווקא תהליך חיובי שיביא את השלטון לנהוג במשנה זהירות ורמת הערכים של החברה הישראלית רק תעלה.
לדיעה זו הצטרפו עו"ד יעקב נאמן, עו"ד יגאל ארנון, ורבים אחרים שנכחו באירוע אשר סבורים כי לתקשורת חלק חשוב ביצירת האווירה והתחושה שהחברה הישראלית מושחתת.
הם גם סבורים, כי חלק מריבוי הפרשיות המביכות נעוץ בעובדה שמה שהיה מקובל בעבר היום, בעקבות חקיקה, נחשב ללא חוקי. אם תפירת מכרזים היתה דבר שבשגרה, היום חוקק חוק המכרזים וצריך לנהוג אחרת. כך גם בנוגע לחקיקת החוק למניעת הטרדה מינית שנחקק לפני כעשר שנים.
עו"ד אלכס הרטמן סבור לעומתם, שאכן יש ירידה ערכית בכל רמת השלטון והדבר אכן צריך להדאיג. בשיחות על החדשות האחרונות מפרשת קצב בלטה באירוע חזרה אצל רבים מהמשתתפים בו, לפיה - רוב עורכי הדין הבכירים סבורים, כי אין כל פגם אתי כאשר עו"ד מתפטר מתיק מתוקשר בעיצומם של הליכים, בפרט לא בשלב מוקדם כל כך כפי שעשה פרופ' דוד ליבאי. עו"ד יגאל ארנון למשל הטיל באירוע ספק בדבר וטען, כי קיים חשש שהתפטרות כזו תעביר מסר של אשמה של הלקוח.