שוקי המטבעות: המסחר ביורו-דולר לא יהיה ה"קטר"

רון אייכל מספר, כי כך צופים בשווקי המטבעות בפתיחתה של 2007 בצפי לקראת השנים הקרובות. אייכל מגלה, כי בשווקים צופים שאנו בפתח תקופה בה יככבו המטבעות האקזוטיים
רון אייכל |

ירידה ברמת המתאם בשוק: שוקי המטבעות בעולם נחלקים למספר גושים מבחינת עצמת הקשר (קורלציה) כנגד הדולר האמריקני. הגוש המרכזי והמוביל הוא האירו. כל שינוי בשער החליפין של הדולר כנגד האירו, בא לידי ביטוי במטבעות רבים וביניהם הפרנק השוויצרי (לעומת הדולר האמריקני כמובן), הלירה שטרלינג הבריטית, המטבעות הסקנדינביים.

סל אחר הוא של המטבעות מאמריקה הלטינית, אלו שלא מקובעים כמובן, כדוגמא הפזו המקסיקני והריאל הברזילאי.

סל נוסף עשוי להיות המטבעות ממזרח אסיה כגון הין היפני והדולר הסינגפורי, אשר נוטים להתחזק או להיחלש יחדיו כנגד הדולר האמריקני.

בשנים האחרונות, היה היורו המטבע אשר הוביל את המהלך העיקרי כנגד הדולר האמריקני ומטבעות הסחר המרכזיים האחרים שמרו, בדרך כלל, על רמה דומה כנגדו. התנהלות זו באה לידי ביטוי במקדם מתאם גבוה של המטבעות השונים כנגד היורו וכמובן שכולם באופן יחסי לדולר.

כך לדוגמא, אם מקדם המתאם שבין הפרנק השוויצרי לבין האירו (ושניהם כמובן כנגד הדולר) היה בשנים 2006-2003 ברמה של 0.95, הרי שלאחרונה הוא ירד לכדי 0.84. מקדם המתאם שבין הין היפני לבין היורו הוא כ-0.5 ב-4 שנים האחרונות. לאחרונה המתאם ירד ל-0.17 בלבד.

באופן כללי, בחודש האחרון חלה ירידה ברמת המתאם בשוק המטבעות. להערכתנו, הירידה ברמת המתאם נובעת משתי סיבות מרכזיות:

1. שינוי בהערכות השוק לגבי מגמת המסחר שבין היורו לדולר, מתנועה של החלשות של הדולר להתייצבותו. הערכות השוק לגבי שער החליפין של היורו-דולר בשנת 2007 מצביעות על כך ששינוי מהותי לא צפוי. כלומר, המסחר ביורו-דולר לא יהיה ה"קטר" של השנים הקרובות.

2. ירידה ברמת התנודתיות בשוק. סטיות תקן נמוכות בשוק המטבעות מאפשרות למטבעות אקזוטיים, הנושאים ריבית גבוהה, להתחזק. בהתאם לכך, רמת המתאם בינם לבין המטבעות המובילים יורדת.

להערכתנו, הרמה הנמוכה של המתאם בין המטבעות השונים צפויה להישאר בתקופה הקרובה. ייתכן, כי כך יהיה גם בשנת 2007 כולה. זאת, במיוחד כל עוד אין פריצת דרך ושינוי מגמה ברור במסחר שבין הדולר ליורו.

השבוע שהיה בשוק המט"ח: בשבוע המסחר האחרון נרשמו מגמות מעורבות בשוק המט"ח. כך, התחזק הדולר כנגד 7 מתוך 16 המטבעות המרכזיים. במיוחד רשם הדולר התחזקות שבועית נגד הליש"ט הבריטית (0.85%), הפזו המקסיקני (0.54%) והין היפני (0.5%).

בלטה במיוחד התחזקות הדולר מול הדולר הקנדי (1.0%), הקרונה הדנית (0.4%) והירו (0.4%).

בסוף השבוע האחרון, נזכיר, נסחרו היורו והדולר האמריקני בשער של 1.3008 דולרים לאירו. במסחר בדולר-ין נסחר היפני בשער של 121.73 ינים לדולר אמריקני. לאורך רוב השבוע הקרוב צפויים להתנהל שוקי המטבעות בעולם בהמתנה לנאומו החצי-שנתי של בן ברננקי (הנגיד האמריקני) בסנאט - ביום חמישי בשעה 17:00 (שעון ישראל).

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים בינ"ל בקבוצת אי.בי.אי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה