האם אנו לפני בועת שכר?

הדרישות הגבוהות לשכר היום, מזכירות את ימי הבועה. כדי שלא נחזור לאותם ימים, חשוב שהמעסיקים יידעו לעצור בזמן, ולא לשלם מעבר ליכולתם הכלכלית
יהודה קונפורטס |

נתונים שפורסמו בשבוע שעבר על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הצביעו על גידול כללי בשכר עובדי ההיי-טק בענף. על פי אותו סקר שנתי, השכר הממוצע במקצועות ההיי-טק המבוקשים, מגיע ל-18,000 שקלים בחודש.

המגמה הזו היא חלק ממציאות כלכלית שמאפיינת את ההיי-טק בישראל ובעולם, והיא חלק מתגובת שלאחר הבועה הקודמת, לאחר כמה שנים של קיפאון בתחום הזה. בעקבות סקר זה וסקרים דומים, החלו להישמע שוב דיבורים על תחילתה של תקופת בועת שכר בענף. זאת, מאחר ויש יותר ויותר עדויות וסיפורים על כך שמעסיקים משלמים מעבר לשכר הממוצע בענף, ברמות של 20-30%.

העובדה שמעסיקים מוכנים לשלם מעבר לשכר הממוצע, אין בה כדי ללמד על תופעה של בועה-או לא. כל הטבות השכר שמקבל העובד הן בשליטה, חלק מפעילות של הארגון ויש להן כיסוי תקציבי בצורה זו או אחרת. הבעיה מתחילה כאשר מעסיקים מסויימים, ואין זה משנה אם זו חברה גדולה או קטנה, פותחים את היד מעבר ליכולת הכלכלית שלהם, ובכך יוצרים שרשרת ארוכה של תביעות שכר דומות במקומות שונים.

אותם מעסיקים נמנים על אותה שכבה בענף שכנראה לא חוותה את הבועה הקודמת, שבה העובדים ראיינו את המעסיקים עוד לפני שהגיעו לראיון עבודה. אז, כזכור, נושא הראיון היה צבע הריפוד באוטו ושמו של יצרן הג'קוזי. זו היתה חלק מתופעה בלתי אפשרית, חסרת בסיס כלכלי, שבה חברות הוקמו ונמכרו מבלי שהיה להם אפילו קצה חוט של מוצר.

כאשר מדברים כיום על בועת שכר, קשה מאוד להאמין שדברים אלו יחזרו לעצמם. יש יותר מדי גוויות באזור וול-סטריט ואחד העם, שמהוות תמרור אזהרה טבעי לכל מי שעוסק בתחום זה. מדיניות שכר, תביעות ותנאים, הן חלק בלתי נפרד מכל הפעילות של החברות שמתנדבות לשלם מעל ומעבר ליכולתן. לכן הפתרון הוא לא רק בדרישה מהעובדים למתן את דרישותיהם, כדי שלא יובילו את החברות שהם עובדים בהם לעבר פי התהום, אלא לדרוש מהחברות - בצורה ישירה וברורה - להיזהר מאוד מלהעניק הטבות חריגות ללא כל כיסוי.

המחסור החמור בבעלי תפקידים מסוימים הוא אמיתי. אסור להקל ראש בכך. המחסור הזה הוא המניע לאותם מעסיקים לשלם מעל ומעבר ליכולתם. המשך המצוקה עלול להגביר את הלחץ על התעשייה ועל הממשלה, להביא לכאן כוח אדם זר, על מנת למתן את לחצי השכר בתעשייה. בחודשים האחרונים נשמעו פה ושם קריאות כאלו, כאשר הבולטת שבהן היתה של שי אגסי, אבל הוא לא היחיד.

כל הכותרות

ניתן למנוע את ההידרדרות הזו על ידי כך שהתעשייה תגביר את הלחץ על הממשלה ומערכת החינוך להעלות את רמת התלמידים, ולדאוג לכך שיוזרמו לענף יותר ויותר מהנדסים בוגרי מדעי מדעי המחשב ומקצועות טכנולוגיים. נכון הוא שזה לא פתרון למחר בבוקר, בינתיים העסקים צריכים לפעול, בין היתר לשלם שכר גבוה יותר - אבל בכל מקרה, שום פרויקט לא מצדיק פתיחת כיס ללא חשבון. מנהלים חייבים לקחת אחריות ולדעת מתי לעצור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה