שוקי המטבעות: הין עושה חייל - הדולר נחלש

רון אייכל מציג רשימה של תנודות שהשפיעו על הדולר בעולם בימים האחרונים - כשהמטבעות הדרומיים בולטים לטובה, והתנהלות הבנקים המרכזיים בסקנדינביה פוגעת
רון אייכל |

בשבוע המסחר האחרון נרשמה נטייה ברורה להיחלשות הדולר בעולם. כך, מתוך 16 מטבעות הסחר המרכזיים, נחלש הדולר כנגד 14 מהם. במיוחד רשם הדולר היחלשות שבועית כנגד הקרונה הנורבגית (NOK) בשיעור של 2.1%, הדולר הניוזלינדי (2.1%) והין היפני (1.93%).

שני המטבעות שנחלשו כנגד הדולר היו הוון הדרום-קוריאני (0.2%) והקרונה השוודית (0.5%).

בסוף השבוע נרשם בסחר ביורו-דולר שער של 1.3138 דולרים לאירו. במסחר בדולר-ין, נרשם שער של 119.42 ינים לדולר ארה"ב. ובכלל, הין היפני נהנה השבוע מהתחזקות נאה במיוחד כנגד הדולר האמריקני. כל זאת, לאחר פרסום נתוני הצמיחה המרשימים למדי לכלכלה היפנית ברבע הרביעי של 2006 (הרחבה בפרק האג"ח). למעשה, שיעור ההתחזקות השבועי של הין היפני היה הגבוה ביותר מאז אפריל 2006.

הצמיחה הכלכלית, הגבירה את ציפיות השוק לכך שה-BOJ (הבנק המרכזי היפני) יעלה את הריבית הרשמית כבר בקרוב, וכתוצאה הספקולנטים המהמרים על היחלשות הין ימתנו את פעילותם זו. תמיכה נוספת לין היפני הגיעה גם מהאינדיקטורים הפושרים לכלכלה האמריקאית שפורסמו השבוע ובראשם הירידה של 0.5% בייצור התעשייתי בחודש ינואר ומהירידה בהתחלות הבנייה.

בעקבות התחזקות הין היפני כנגד הדולר גם מטבעות אסייתיים אחרים ביצעו מהלך התחזקות. ביניהם נציין את הוון הדרום-קוריאני (למרות שבסיכום שבועי הוא נחלש) ואת הדולר הטאיווני.

כמו כן, על רקע הדיווחים הפושרים שהגיעו מארה"ב, רשמו השבוע התחזקות מטבעות ה-Carry ובמיוחד הדולר הניו-זילנדי והאוסטרלי. הדולר האוסטרלי נהנה במיוחד השבוע מעלייה של אמון הסקטור העסקי במדינה לשיא של 4 החודשים האחרונים. מגמות הפוכות בסקנדינביה למרות העלאת ריבית בשוודיה, המטבע המקומי, הקרונה, איבד השבוע כ-1% מערכו כנגד האירו.

אמנם, הריבית במדינה עלתה ב-25 נ"ב לרמה של 3.25%. אך בבנק (הקרוי Riksbank) מסרו, כי הריבית צפויה לעלות לרמה של 3.5% עד סוף השנה ולרמה של 3.75% בשלוש השנים הבאות. לעומתה, הקרונה הנורבגית רשמה התחזקות שבועית נאה לאחר שנגיד הבנק המרכזי אמר כי הריבית במדינה צפויה להמשיך ולעלות עקב מחסור גדל בכוח אדם וסקטור הנדל"ן הנמצא באופוריה.

ישנה תופעה מעניינת באזור הסקנדינבי: בעוד שהבנק המרכזי הנורבגי הוא ניצי למדי, הבנק המרכזי השוודי הפך יוני. נציין, כי הריבית בשוודיה עומדת על 3.25% וזו שבנורבגיה על 3.75%.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית-השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה