הודו – שלא תגידו שלא הזהרנו....

לאחרונה התרבו תמרורי האזהרה בשוק המניות ההודי, ואנליסטים רבים מאמינים כי ה-sensex 30 (מדד 30 המניות הגדולות הנסחרות בבורסת בומביי) מראה סימנים בועתיים ועומד בפני מימוש משמעותי.
רונן הלפרין |

הודו, אשר עיקר התל"ג שלה מגיע מייצוא שירותים לכל העולם (בניגוד לסין אשר מייצרת ומייצאת מוצרים לכל העולם) צומחת בקצב שנתי מדהים של כ-10% לשנה בשלוש השנים האחרונות. עד סוף השנה המסתיימת במרץ הקרוב הצפי הנו לצמיחה של 9.2% (השנה הפיסקלית בהודו מסתיימת במרץ 2007). אך לצמיחה כה מהירה יש מחיר אשר מגיע בדמות אינפלציה.

שנת 2006 הסתיימה עם אינפלציה גבוהה של כ-6% לעומת 4% אשתקד. המחירים בהודו עולים בקצב כפול מסין, שהנה המדינה בעלת הצמיחה המהירה ביותר בעולם כיום. הסינים, בניגוד להודים, מצליחים לשמור על אינפלציה נמוכה מזה זמן רב עקב הצמדת המטבע שלהם (יואן) לדולר.

לאחרונה נשמעים אנשי ממשל רבים ובראשם ראש ממשלת הודו, מונמוהאן סינג, מודאגים מאד מעליית המחירים בארצם, ומזהירים מפני מלכודת אינפלציה. אך למרות ההצהרות נראה כי הממשל בהודו עסוק בתחרות נגד סין על קצב הצמיחה ושוכחים בדרך את האזרחים אשר אינם עומדים בנטל המס השקט (אינפלציה). לראייה, הריבית בהודו נשמרת על 1% (ריבית שאינה מרסנת כלל) ונראה כי אם ממשלת הודו תמשיך במדיניות זו התוצאות הכואבות לא יאחרו להגיע.

שוק המניות ההודי נסחר כיום במכפיל של 22 (בין הגבוהים בעולם) והרבה מעל המכפיל הממוצע של שאר המדינות המתפתחות, העומד על 12. מדאיג עוד יותר להבחין כי העליות החדות בחצי השנה האחרונה נבעו מביקושי יתר למניותיהן של חברות הרגישות לריבית כגון חברות נדל"ן ופיננסים. נתון מעניין נוסף הינו סקר שנערך לאחרונה בקרב גופים מוסדיים בהודו אשר הראה כי רובם דוביים (פסימיים) על השוק המקומי, אך ביקושי הענק המגיעים מצד מקומיים ומשקיעים זרים מכריחים אותם להמשיך לקנות מניות.

השקלול של נתונים אלו - אינפלציה, משקיעים חדשים, הזרמת כסף לשוק ההון ע"י זרים תוך התעלמות מתמרורי אזהרה - מביאים אותנו למסקנה כי שוק המניות ההודי נמצא בפתחה של בועה, וכל בועה סופה להתפוצץ.

רונן הלפרין הינו מנהל מח' השקעות בחברת SUPREME Capital Markets, ניהול וייעוץ השקעות בחו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה