דברי הנגידים והאינדיקטורים שעשו את השבוע

השבוע החולף סיפק שורה של מדדים כלכליים שתמכו בתסריט ההאטה של הכלכלה האמריקאית. בנוסף, נחשפנו להשפעה המהותית של ההתבטאויות מצד יו"ר הבנק הפדראלי (הפד) על השווקים.

בראשית השבוע, יום שני, נרשמה ירידה מפתיעה וחדה בהזמנות של מוצרים בני-קיימא לחודש ינואר - ההזמנות ירדו ב-7.8% לעומת צפי לירידה של 3%. הנתון אומנם תנודתי מאוד ברמה החודשית וקשה לייחס משמעות רבה לחודש בודד ועם זאת הוא מצטרף לשורה של נתונים המצביעים על חולשה בפעילות הכלכלית. המשך פרסום הידיעות על הקשיים שנקלעו אליהם חברות המעניקות הלוואות למשכנתאות, הירידות החדות שנרשמו בבורסה הסינית ולבסוף התייחסותו של יו"ר הפד לשעבר, אלן גרינספאן, לקצו הקרב של מחזור הצמיחה הנוכחי, תרמו כולם ליום של ירידות חדות בשוק המניות האמריקאי.

בתגובה לנתונים ולפרסומים, נראה כי לפחות חלק מהמשקיעים בחרו להסיט כספים משוק המניות אל עבר שוק האג"ח, הנתפס בעיניהם כאיכותי יותר ופחות מסוכן. בסיכומו של המסחר ביום שלישי האחרון ירד מדד ה-S&P 500 ב- 3.5% והתשואה על האג"ח הממשלתית ירדה לרמה של 4.55% (תשואה ומחיר האג"ח נעים בכיוונים מנוגדים).

הנתונים האחרונים משוק הנדל"ן, המתארים בין השאר ירידה של כ-16% במכירות של בתים חדשים, כמו גם פרסום אומדן הצמיחה (השני מתוך שלושה) לרבעון הרביעי של 2006, המשיכו לבסס את תסריט ההאטה בכלכלה האמריקאית. אומדן הצמיחה עודכן כלפי מטה לרמה של 2.2% מרמה של 3.5% באומדן הראשוני.

ביום רביעי היה זה דווקא היו"ר הנוכחי של הפד, בן ברננרקי, שסייע להתאוששות בשוקי המניות. ברננקי התייחס לירידות בשוק המניות וטען כי השווקים הפיננסים פועלים כשורה וכי אין בכוונתו לעדכן מחדש את תחזית הצמיחה של המשק האמריקאי. לאחר פרסום דברי ברננקי החלו להרשם עליות בשוק המניות.

בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מספר מדדים ודוחות מעניינים: מדד מנהלי הרכש של הסקטור היצרני (ISM) לחודש פברואר שירד במפתיע בחודש שעבר אל מתחת לרמת ה-50 נקודות (רמה המייצגת התרחבות עתידית בפעילות הענף). מדד מחירי הוצואות הצרכנים (PCE) וספר הבז' – דוח תקופתי המספק תמונת מצב עדכנית על הפעילות הכלכלית ב-12 המחוזות הכלכליים המרכזיים בארה"ב.

מאת: רן בן חמו, כלכלן בכיר,  פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה