סין – תיקון בריא או תחילתה של מפולת?

רונן הלפרין |

ה-27.2.07 יחרט בראשיהם של משקיעים רבים עד כמה מסוכנת יכולה להיות השקעה בשווקים מתעוררים ובעיקר בשוק בעייתי כגון סין. באותו לילה שחור ירדה הבורסה של סין Shanghai Composite Index קרוב ל-9%. הירידות החלו לאחר שהממשלה החליטה להקים כוח משימה מיוחד שימנע פעילויות אסורות בשוק המקומי.

כאן המקום לתת קצת רקע על הבורסה הסינית. למרות השינויים האדירים שהממשל בסין עובר בשנים האחרונות בכל הקשור לפתיחותו למערב, הבורסה בסין עדיין סובלת מרגולציות קשות. בורסת שנחאי הנה הבורסה הגדולה ביותר בסין והיקף ההשקעה המותר לזרים בה מצומצם מאד.

רוב המניות הנסחרות בה נקראות מניות מסוג A, אשר מהוות כ-60% משווי השוק הכולל של המניות הסיניות. משקיעים זרים יכולים להשקיע ישירות בבורסה של שנחאי רק במניות מסוג B המהוות כ-2% בלבד משווי השוק. שאר המניות הסיניות נסחרות בהונג-קונג ומותרות להשקעה של זרים, מניות אלו נקראות H ו-Red Chip. בהונג-קונג מתפרסם מדד בשם פוטצ'י שינואה צ'יינה 25 והינו המדד שרוב תעודות הסל המשקיעות בסין צמודות אליו. בעיה מבנית זו יצרה עיוותים רבים והיא הגורם לכך שלעיתים שתי הבורסות מתנהגות שונה אחת מהשנייה.

השאלה הנשאלת האם עכשיו לאחר הירידות החדות זהו הזמן להיכנס להשקעה בסין או מדובר בבועה אשר החלה להתפוצץ?

הראלי בשוק המניות הסיני החל למעשה רק בשנת 2005 לאחר שבמהלך השנים 2001-2004 סבל מירידות ולמעשה לא היה שותף לשוק השורי העולמי אשר החל בשנת 2003.

מניות A בשוק הסיני נסחרות במכפיל רווח עתידי של 44 בהחלט לא זולות ואף יקרות לעומת שווקים אסייתים אחרים, אך בשנות ה- 90 המכפיל של מניות אלו היה מעל 100! נתון מעניין נוסף הינו מכפיל המניות הנסחרות בהונג קונג (אלו שלזרים מותר להשקיע בהן) העומד על 12 בלבד.

בסין אין כלל אינפלציה (עומדת על פחות מ- 2% לשנה) וזאת עקב עלייה מתמדת בפריון העובדים וירידה מתמשכת במחירי המוצרים אשר סין מייצאת לעולם.

כל הנתונים הללו יחד עם צפי צמיחה של כ-10% ב-5 שנים הקרובות בכלכלת סין מביאים למסקנה כי אין מדובר בבועה אלא בתיקון בריא בשוק שורי.

*רונן הלפרין - מנהל מחלקת השקעות בחברת SUPREME capital markets, ניהול וייעוץ השקעות בחו"ל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה