ראיון שקוף
החשב הכללי, רו"ח ד"ר ירון זליכה, שהיה אתמול (ג') אורח מערכת אנשים ומחשבים, הגיע לביקור בכוחות עצמו. יום קודם לכן הוא שחרר, בהתייעצות עם הגורמים המוסמכים, את המאבטח שהיה צמוד אליו בחודשיים האחרונים, לאחר שהוא ובני משפחתו קיבלו איומים טלפוניים בעקבות הפעילות של זליכה בשנה האחרונה כנגד בשחיתות. הצמדת המאבטח היתה עוד סמל מדאיג לכל מי שתומך במאבק שזליכה מוביל - המאבק למיגור השחיתות והגברת השקיפות בכל הקשור לעבודת הממשלה.
המפגש עם זליכה החל בשעה שבה בג"צ החל לדון בעתירה שהוגשה לו על ידי הממשלה והצבא בניסיון למנוע דיון בוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ זבולון אורלב, והסתיים כמה דקות לפני שהחל הדיון בוועדה, בהתאם למגבלות שהטילו על עצמם המבקר ויושב הראש, אורלב. זליכה כמובן לא התייחס לדו"ח, אבל ציין כי התחושה בציבור - כאילו מוסד הביקורת והאכיפה נמצא בסכנה - אינה נכונה, אל דווקא להיפך. זליכה אומר, כי בתקופה האחרונה גורמי האכיפה והבקרה משלבים ידיים, ולכן יש סיבה לאופטימיות. מערכות השלטון הופכות להיות שקופות והשקיפות היא האספירין, אם תרצו, שתטפל במחלת השחיתות.
זליכה דיבר לאורך כל הראיון על השחיתות כתופעה. הוא דילג באלגנטיות על מתן תשובות לשאלות, דוגמת האם יכול להיות שהמהפיכה שהוא מוביל תמגר במעט את השחיתות אבל לא תצליח להתמודד עם המושחתים. בכלל, מי שציפה לפגוש חשב כללי כעוס, זועף או לחילופין מתנצל ומתריס - התאכזב. לאורך כל הראיון שידר זליכה שלווה וביטחון עצמי שנובע מאמונה סדורה בדרך וזו אינה אמונה עיוורת. זוהי מישנה סדורה, אותה טרח החשב להציג מהרגע שבו נכנס לתפקיד, ועד לרגע זה. היא כוללת את התוכנית הכלכלית, שינוי נהלי הביקורת והעבודה בכל משרדי הממשלה, חיסול חובות לספקים והפסקת הנוהג של ממשלה לא לשלם מיסים.
השאלה המרכזית בראיון עם זליכה היתה כמובן הקשר בין ה-IT למלחמה בשחיתות או במהפכת השקיפות. זליכה הגיע מוכן עם עובדות, אותן שילב בתשובות סדורות, המבוססות עובדות ונשענות על המציאות של היום, שרבים בציבור לא נחשפים אליה, כי עימות תקשורתי בין זליכה לאולמרט הוא הרבה יותר עסיסי מאשר לשמוע כיצד כל התקציבים מנוהלים על ידי המרכבה.
מערכות המידע, לדבריו, מונעות כל אפשרות של חזרה לימי החושך - אותו חושך ממנו מתפרנסים המושחתים. את כל אלו, חזר ואמר זליכה, לא היינו יכולים לעשות ללא מהפכת המיחשוב, פרויקט המרכבה וממשל זמין, אותו מוביל סגנו הנאמן, איציק כהן, יחד עם צוות של מאות אנשים מצוינים שעושים את עבודתם יומם ולילה, בשקט, מאחורי הזרקורים.
הקשר בין IT לשחיתות עבר לאורך כל הראיון. זליכה מדגיש, כי מערכות המידע עצמן לא מדבירות שחיתות, אבל בהחלט מסייעות להלחם בה. הוא סיפק דוגמה מהשבועות האחרונים - בנושא מערכת ההקצבות. לדבריו, כל הכספים שהמדינה משלמת שהן לא שכר ולא תמורת מוצרים, נעשות כעת באמצעות האינטרנט. מעבר לייעול הטמון בתהליך זה, רואה בזה זליכה עוד כלי למניעת שחיתויות.
אין צורך להכביר מילים על השחיתויות שנתגלו בכל מה שקשור להקצבות ותמיכות ממשלתיות למגזרים אלו ואחרים. בשנתיים האחרונות, בעקבות עבודה מאומצת של מערכות המרכבה וממשל זמין, כל בקשה לתמיכה נעשתה ברשת, בצורה שקופה לחלוטין. הקריטריונים גלויים לעין, התמיכות ידועות וברורות, ומה שיותר משמח את זליכה הוא שאין דרך חזרה. גם אם בעוד חמש שנים יקום פקיד זה או אחר ויחליט שהוא רוצה להחזיר את החושך למערכת הממשלתית ולא לעבוד בשקיפות, הוא יצטרף לחשוב פעמיים, כי מערכת המרכבה תאיר אותו ואת הפעולה החריגה שהוא מבקש לבצע. את ההסברים הוא יצטרך לתת לכל העולם ואשתו.
אם תרצו, הנה אחת מנקודות העוגן לאופטימיות של זליכה: לא רק מפני שהמערכות הולכות ונעשות שקופות, בגלל מערכות המידע, אלא שזה בכלל לא תלוי באנשים, בפקידים ובעיקר בפוליטיקאים, במיוחד בין אלו שמגיעים לתפקידים ממלכתיים בכירים.
בסוף הראיון שאלתי את זליכה: "האם יכול להיות שמערכות המידע יקטינו את השחיתות, אבל לא יוכלו למושחתים שינסו להדביר אותן בכל דרך"? על השאלה הזו העדיף זליכה שלא לענות. פניו לעשייה. הוא לא נלחם באף אחד. ואי אפשר לומר עליו שהוא מסתיר משהו, כי שקיפות היא השם השני שלו.