התאוששות בשוק המניות והסיכון שברקע
היה זה מעין אפקט דומינו שסחף את הבורסות ביפן, באירופה ובארה"ב וכבר התעורר החשש בשווקים כי הנה הגיע קרב ובא הסוף של הריאלי הנוכחי בשוקי המניות. בסיכומו של ה"תיקון" המקומי נרשמו ירידות של 8.8% בסין, 8.6% ביפן, 6% ב-DAX הגרמני וירידה בת 4.3% במדד ה-S&P500. במקביל לירידות בשוק המניות חלו עליות בשוק האג"ח, כשהתשואה על האג"ח הממשלתית ל- 10 שנים ירדה לרמה של 4.51%. עם חידוש המסחר השבוע חל שינוי כיוון ובמרבית הבורסות בעולם חזרו מדדי המניות לעליות.
מתקבל הרושם שההתאוששות המהירה של שוקי המניות עד כה, הייתה מהירה מהצפוי. הפעילים בשווקים העריכו שהתיקון הנוכחי בשוק המניות עשוי להמשך מספר שבועות עד חודש אך אין מדובר בקריסה של שוק המניות. פרסום האינדקטורים הכלכליים השוטפים הוסיף לתמוך בתסריט ה"נחיתה הרכה עד קשה" לכלכלה האמרקיאית, אך בשלב זה אין סיבה לשנות את הערכות לגבי עתידה. ספר הב'ז, דוח הסוקר את הפעילות הכלכלית ב-12 המחוזות הכלכליים המרכזיים בארה"ב הצביע על צמיחה מתונה בארבע מתוך 12 המחוזות עם שינוי קל בסביבת האינפלציה.
חשוב לציין כי ברקע קיימים מספר גורמים המעיבים על שוקי הכספים ועל הצמיחה בארה"ב. הראשון הוא החשש לפשיטות רגל נוספות בשוק הסאב – פריים (משכנתאות הניתנות ללווים עם דירוג אשראי נמוך), ההאטה בשוק הנדל"ן וברמה הגלובלית תופעת ה-Carry-Trade (מימון ההימור על מטבעות מסוכנים באמצעות לקיחת הלוואת בין ובריבית אפסית) הגורמת לפוזיציות שורט על היין היפני להגיע לשיא של כל הזמנים. הגורם האחרון מביא להחלשות הין כנגד הדולר ובמקרה של התחזקות היין (או העלאת ריבית ביפן ושחיקת פער הריביות מול מדינות אחרות) הרי שהתחזקות שכזו תלובה ותביא לייסוף נוסף עם סגירת פוזיציות השורט עליו. בשבוע החולף התחזק היין ב-3.6% מול הדולר אך להערכתנו עדיין לא מדובר במהלך גדול של סגירת פוזיציות אלא מדובר בפעילות הנעשית בשוליים.
ביום חמישי צפוי הבנק המרכזי האירופאי להעלות את הריבית המוצהרת שלו ב-0.25% לרמה של 3.75%. בארה"ב הדוח על מספר המשרות החדשות שנוספו למשק האמריקאי בחודש פברואר צפוי לספק קריאת כיוון נוספת לעתידו של המשק וביפן צפויים להתפרסם נתונים על הייצור התעשייתי ועל המכירות של נכסי השקעה.
מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר, פסגות אופק.