שוקי המטבעות: ייסוף היואן הסיני ממש לא עובד

רון אייכל מסביר כיצד משפיע לרעה המטבע הסיני על האמריקנים לא רק בצד הריאלי וכיצד מנסה שר האוצר פולסון שביקר השבוע בסין, למנוע את המשך הפגיעה
רון אייכל |

הירידה ברמת התנודתיות שנרשמה בשוק המניות, לא באה עדיין לידי ביטוי בשוק המטבעות. יחד עם זאת, כבר ישנו סימן ברור לכך שרמת התנודתיות בשוק צפויה לרדת והוא התחזקות מטבעות ה- Carry. למעשה, מתוך 10 המטבעות שהתחזקו בצורה החדה ביותר השבוע כנגד הדולר האמריקאי, 7 היו מטבעות Carry.

ייתכן, כי רמת התנודתיות נותרה גבוהה בהשפעת דו"ח התעסוקה האמריקאי. הדו"ח לא היה אופטימי במיוחד אך, ייתכן כי ירידה האבטלה והיחלשות הדולר האמריקאי בתקופה האחרונה, הביאו לכדי תגובה חזקה בשוק ולכדי התחזקות הדולר בעולם.

מתוך 16 מטבעות הסחר המרכזיים, נחלש הדולר כנגד 7. במיוחד רשם ה-UST היחלשות שבועית כנגד הריאל הברזילאי (1.6%), הראנד הדרום-אפריקאי (0.82%) והפזו המקסיקני (0.7%). מבין המטבעות שנחלשו כנגד הדולר, נציין את הפרנק השוויצרי (1.48%), הין היפני (1.28%) והקרונה השוודית (0.74%). בסוף השבוע נסחר ה- EURUSD בשער של 1.3115 דולרים לאירו. במסחר דולר-ין נרשם שער של 118.32 ינים לדולר ארה"ב.

ביקור שר האוצר האמריקאי בסין

שר האוצר האמריקני, הנרי פאולסון ביקר השבוע בסין. אחד מנושאי המפגש היה, כמעט כמו תמיד, היואן הסיני. כזכור ב- 21 ליולי 2005, שינו בסין את צורת ניהול המטבע המקומי, היואן או כפי שאזרחי סין נוהגים לקרוא למטבע בשם רנמינבי (Renminbi). לפני מועד זה, היה היואן מקובע לדולר האמריקאי בשער של כ-8.3 יואנים לדולר. בעקבות שינוי השיטה, נסחר היואן כנגד סל מטבעות ולא רק כגד הדולר. עם זאת, בכל יום מותר ליואן לנוע בטווח של עד 0.3% לכל כיוון משער הסגירה של היום הקודם.

הבעיה המרכזית של האמריקנים היא חולשתו הקריטית של היואן הסיני אשר מביא לכדי עודפי סחר-חוץ הולכים וגדלים של סין עם העולם. עודף הסחר של סין עם העולם נמצא לאחרונה ברמה חודשית של כ-20 מיליארד דולר. לארה"ב גירעון סחר חודשי עם סין בסך של 20 מיליארד דולר גם כן, שהוא כשליש מגירעון סחר החוץ של ארה"ב. כאשר הסינים הפעילו את השיטה החדשה לניהול היואן, עודף הסחר של סין עם העולם היה כמחצית מרמתו כיום.

במקביל, גם צבירת המט"ח של סין היא פנומנאלית. כיום לסין יש יותר מטריליון דולר כרזרבות. זוהי, הרמה הגבוהה ביותר בקרב כל מדינות העולם. אגב, יפן נמצאת במקום השני עם כ-840 מיליארד דולר.

כלומר, ייסוף היואן ממש לא עובד. המגמות אף מצביעות על כך שעודף הסחר ימשיך לגדול, כמו גם על המשך צבירת מט"ח. כך שאנו רחוקים עד מאוד משיווי משקל.

חוזקו של היואן הסיני לא בא לידי ביטוי רק בצד הריאלי - המסחר, אלא גם בצד הפיננסי. שהרי הסינים מממנים את ההוצאה האמריקנית. הסינים רוכשים את איגרות החוב של ממשלת ארה"ב, בכך הם דואגים מחד, לשמירה של הריבית על רמה נמוכה ומאידך על נטייה שולית גבוהה לצרוך (ועדיף של מוצרים סיניים...) של הצרכן האמריקני.

את האנומליה הזו הנרי פאולסון, שהיה בתפקידו הקודם עד יולי האחרון מנכ"ל בנק ההשקעות האמריקאי Goldman Sachs, מנסה למנוע. אמנם, מאז יולי 2005 חל ייסוף די רצוף ביואן הסיני, אך לדעתם של האמריקאים קצב הייסוף הוא איטי מדי. במידה מסוימת, אף נראה לאחרונה שהסינים מבצעים רגרסיה בתהליך הליברליזציה.

ככל שהתרחקנו ממועד הליברליזציה החלקית, נראה היה כי הכיוון הוא נכון. היואן החל להתחזק ואף בקצב הולך וגדל, תוך עלייה ברמת התנודתיות היומית. בשליש האחרון של 2006, החלה להשתנות המגמה, שיעור השינוי היומי (התנודתיות) פחתה. מראשית 2007 היא זו שבה לעלות אך, היא עדין לא חזרה לרמת השיא של אוגוסט 2006 גם אם נניח לתנודתיות היומית, הבעיה המרכזית היא שגם קצב הייסוף פחת.

בחודש אפריל צפוי להתפרסם דו"ח המטבע החצי-שנתי של משרד האוצר האמריקאי. כבדומה לפעמים האחרונות, גם הפעם ישנו חשש כי סין תוכרז כמדינה העושה מניפולציה במטבע שלה בכדי לשמור על יתרון הסחר שלה, תוך פגיעה בכוחות השוק החופשיים. אם סין תוגדר ככזו, יוכל בית המחוקקים האמריקני לפעול כנגדה בהטלת מסים ובקביעת מכסות יבוא.

לכל המשתתפים בפגישה היה ידוע כי פאולסון יכול למנוע זאת. לעת עתה, אנו לא יודעים מהן תוצאות המפגש. רק מבחן התוצאה ייקבע אם המפגש היה פורה ומוצלח. כלומר, אם נראה את היואן מתחזק החודש, אזי פאולסון הצליח במשימה וסוגיית הכרזת סין כמבצעת מניפולציה בשוק המט"ח תרד מסדר היום. אם לא, הסיכוי גובר לכך שהבמה תעבור למישור הפוליטי.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית-השקעות בע"מ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה