ח"כ זבולון אורלב: "על מלם להחזיר סכומים מופרזים שגבתה מוועדת הבחירות המרכזית"
בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בהשתתפות מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס ונציגי משרדו, נדונו בין השאר, ליקויים בהתנהלות ועדת הבחירות המרכזית בנושא המיחשוב. על פי הדו"ח, בינואר 2002, לאחר תהליך מכרז ממושך, בו השתתפו חברות רבות, נחתם הסכם עם חברת מלם, שהיתה גם הספקית הקודמת של שירותים אלו.
על פי החוזה, התחייבה מלם לספק את המערכת החדשה ("דמוקרטיה"), עד מרץ 2004. המערכת הייתה אמורה לחסוך לתקציב המדינה כ-4.6 מיליון שקלים בכל בחירות, אלא שעד היום לא סופקה המערכת. כתוצאה מכך, לצורך ביצוע מערכת הבחירות, הוארכה ההתקשרות עם חברת מלם, על בסיס ההסכם הישן, וזאת - מבלי לבדוק חלופות אחרות.
כך, בפועל - שילמה ועדת הבחירות המרכזית למלם עבור שכירת מחשבים לשלושה חודשים, סכום גדול פי חמישה בקירוב, מהמחיר שהייתה אמורה לשלם על פי החוזה לפיתוח מערכת המיחשוב החדשה. המספרים, מצויין, הם כ-2,900 דולרים לעומת כ-560 דולרים. עוד צויין בדו"ח כי, ועדת הבחירות שכרה ממלם כוח אדם במחירים גבוהים יחסית למחירי השוק, ומבלי לבדוק אלטרנטיבות.
חברי הכנסת מיכאל איתן וזבולון אורלב ציינו, כי המדינה הייתה למעשה "שבויה" בידיה של מלם, אשר מצויה בניגוד אינטרסים. כאמור, עם עליית המערכת החדשה, צפויות הכנסותיה של מלם בכל אחת מערכות הבחירות בשנים הבאות, לרדת ב-4.6 מליון שקלים לפחות. ח"כ אורלב, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ביקש מוועדת הבחירות המרכזית לטפל באופן מקצועי בסוגיית הייעוץ והפיקוח המקצועי על המיחשוב.
מנכ"ל ועדת הבחירות, תמי אדרי, ציינה כי העיכובים בהעלאת המערכת החדשה, נגרמו בעיקר עקב הקדמת שתי מערכות הבחירות האחרונות, דבר ששיבש את התכנון וגרם להפסקת עבודות הפיתוח.
מחברת מלם נמסרה התגובה הבאה: "מלם מסרה את תגובתה המפורטת לוועדה, והיא משוכנעת כי הוועדה תקבל את טענותיה. מלם גאה בעובדה כי במשך עשרות שנים, היא מבצעת בהצלחה רבה את מערכות הבחירות בישראל - פרויקט טכנולוגי וארגוני מורכב ביותר, וזאת באפס תקלות".