מדריך: כך תזהו הרצת מניות

ראיון מצולם: עם עו"ד אסף ברם על עבירת הרצת מניות. אסף מספר מהי הרצת מניות, כיצד ניתן לזהות הרצה ומה דינם של כותבי התגובות וההממלצות
סיון איזסקו |

בראיון מצולם מדבר עו"ד אסף ברם, שותף במשרד ברם דחוח ושות' המתמחה בדיני ני"ע ועבירות צווארון לבן, על עבירת הרצת מניות. עו"ד ברם מסביר כי הרצת מניות היא עבירה מאד מיוחדת, כי בניגוד לפשעים אחרים, הפעולה שבגינה מריץ המניות מואשם, פעולת הקניה והמכירה של ני"ע הינה, עובדתית, פעולה חוקית לחלוטין ואפילו רצויה בשוק הון תקין.

מסחר בני"ע יחשב להרצת מניות רק אם כל כוונת הסוחר בעת המסחר הייתה להשפיע על שער המניה או על נפח המסחר. מה שהופך את העבירה למיוחדת הוא שהאיסור בחוק מתמקד יותר בכוונות הסוחר ופחות על ההשפעת המסחר עצמו.

הרצת מניות איננה עבירה חדשה, מזכיר לנו עו"ד ברם, האיסור על הפעולה החל עוד בבריטניה במאה ה-19 כאשר אז הפרקטיקה הייתה שונה אבל הכוונות היו זהות. בעבר מריצי המניות נהגו לפרסם מידע שיקרי בלוחות המודעות ובעיתונים וכיום בעידן האינטרנט מריצי המניות מצאו קרקע פורייה בפורומים השונים ותגובות לכתבות.

עו"ד ברם מציין כי כתיבת המלצות על מניות היא לגיטימית וחוקית כל עוד הכותב מאמין בדברים אותם כתב. כתיבת הודעות תיחשב להרצת מניות במקרה שהכותב כותב מידע, שהוא עצמו אינו מאמין בו, מתוך כוונה להשפיע על שער המניה או נפח המסחר.

ברם מציין גם כי מריצי המניות אוהבים במיוחד את המניות הקטנות. שם קל להם לפעול, עד כדי מצבים בהם מריץ המניות אחראי לכל הפעילות בנייר והוא יכול לכוון את אותו כרצונו. במקרה כזה, גם עין בלתי מיומנת תדע לזהות הרצה: כשמניה קטנה שבד"כ נסחרת במחזורי מסחר קטנים מאד עוברת להסחר במחזורים משמעותיים ומגמה עליה או ירידה מבלי שיש לכך הסבר כלכלי כלשהו – סביר מאד להניח שמתבצעת בנייר זה הרצת מניות.

בסמוך ליום פקיעת האופציות על מדד המעו"ף, מבצעים שחקני המעו"ף מה שניראה על פניו כהרצת מניות, כלומר רוכשים את מניות מדד ת"א 25 במאות מיליוני שקלים על מנת לכוון את המדד לגובה הרצוי בהתאם לפוזיציות בה הם נמצאים. עו"ד אסף ברם מציין בהקשר זה, כי בישראל לא ניתנה לנושא זה תשובה בפסיקה וכי כל זמן ששחקני המעוף יצליחו לטעון, בפני חוקרי רשות ני"ע, כי ביצעו את הפעולות במניות מתוך אינטרס כלכלי בנייר – לא ניתן יהיה להרשיע אותם.

נזכיר כי עבירת הרצת מניות הינה עבירה מסוג פשע, שבגינה חמש שנות מאסר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה