שאלה של מטבעות
יצואנים ישראלים ומשקיעים רבים הרגישו במהלך שנת 2006 כיצד פגעה צניחת שער הדולר מול השקל בשורת הרווח שלהם. צניחת שער הדולר בשיעור של כ- 12% מול השקל פגעה גם בשוק הנדל"ן המקומי, בשעה שמוכרי הנכסים קיבלו פחות שקלים תמורת נכסיהם שתומחרו בדולרים. פתאום הפך המטבע של "הכלכלה החזקה בעולם" – לפחות בטוח. פגיעה כלכלית זו הביאה יצואנים וכן סוחרי נדל"ן ופורקס לכדי הבנה כי יש לגדר את הסיכונים הנובעים מהשינויים בשערי המטבעות והריביות.
"במצבים מסוג זה ראוי לנקוט בפעולות גידור סיכונים והקטנת החשיפה למטבע זר" אומר ניר יפה, מנהל סניף ישראל של פינוטק, מפעילת המערכת למסחר פיננסי באינטרנט. יפה מסביר כי ישנן מגוון דרכים להתגונן מפני ירידת ערך המט"ח באמצעות כלים פיננסים שונים .
הגנות פיננסיות: עסקת Forward
"אחד מכלי המסחר הבסיסיים לשם ביצוע גידור הינו עסקת שער חליפין במט"ח מסוג Forward" אומר יפה. עסקת שער חליפין מסוג זה הנה הסכם בין הקונה והמוכר של המט"ח. בעסקת Forward נקבע כי בתאריך מוסכם מראש תתבצע מכירת מט"ח בשער שעליו הוסכם מראש. השער מחושב עפ"י שער הספוט (המחיר הנוכחי – ג.ש.), בתוספת הפרשי הריביות בין המטבעות, לתקופת העסקה. יפה מסביר כי עסקה זו מיועדת למשקיעים אשר יש להם תקבול/תשלום עתידי והם מעוניינים לקבע מראש את שער החליפין על מנת למנוע חשיפה מפני שינויים בשער החליפין. כמו כן מיועדת עסקה כזו למשקיעים המחפשים ליהנות מתנועת שער חליפין בכיוון מסוים עד לתאריך עתידי כלשהו. ניתן להבין עסקת Forward באמצעות הדוגמא הבאה: קניית דולר לעומת יורו. "עסקה מעין זו משולה ללקיחת הלוואה ביורו, והפקדתו בפיקדון דולרי" מוסיף יפה.
כאשר השערים פועלים בכיוון שלילי ומגיעים לרמה שהוגדרה מראש כסיכון, תבוצע פעולת גידור באמצעות Forward. בפיחות/ירידת שער חליפין של מטבע החוץ, עלולה החברה המייצאת לקבל תקבול עתידי נמוך יותר עבור המוצר בעתיד, זאת עקב מדיניות תשלומים של "שוטף פלוס".
לדוגמא, חברה אמריקאית X מוכרת לחברה ספרדית Y מוצר מסוים. תמורת מוצר זה צפויה החברה האמריקאית לקבל 100,000 EURO בעוד 60 יום. מטבע הייחוס של החברה האמריקאית X הוא הדולר האמריקאי - USD. בעת חתימת החוזה מבצעת החברה האמריקאית הגנת Forward בכדי להגן על עצמה מפני ירידות שערים. לפי הגנה זו מוכרת החברה האמריקאית EURO כנגד USD למועד התקבול העתידי ובה שער חליפין הוא 1.25 EURO ל-דולר (USD) או בקיצור EUR USD. במידה ושער החליפין ירד הרווח בגידור יקזז את ההפסד בפועל של התקבול הקטן יותר, וכך תגן על עצמה החברה האמריקאית.
הגנות Forward מגינות גם ממצבי ייסוף ו/או עליית שער חליפין לחברות המייבאות סחורות העלולות להתייקר כתוצאה מייסוף או עליית שער החליפין של מטבע הייחוס אל מול המטבע הזר. במצב זה, עלולה החברה המייבאת לשלם תשלום עתידי גבוה יותר עבור המוצר שקנתה. לדוגמא, חברה אמריקאית מייבאת מוצרים מספרד. חברה זו קנתה מחברה ספרדית מוצר וצפויה לשלם 100,000 EURO בעוד 60 יום. בכדי להגן על עצמה מבצעת החברה האמריקאית עסקת Forward למועד התקבול העתידי. החברה האמריקאית (שכאמור מטבע הייחוס שלה הוא USD) – קונה EURO לפי שער חליפין 1.25 EURUSD כנגד הדולר.
במידה ושער החליפין יעלה – יקזז הרווח בגידור את ההפסד בפועל של התשלום (שהפך להיות ליקר יותר עם עליית המחירים) וכך תיווצר הגנה לחברה האמריקאית.
כאשר השערים פועלים בכיוון חיובי לסיכון ומגיעים לרמה שהוגדרה מראש יבוצע קיזוז הרווחים מול הפסד הגידור כך: במצב שבו יחול ייסוף או עליית שער חליפין של מטבע החוץ, בו מתבצע המסחר, עשויה החברה המייצאת לקבל תקבול עתידי גבוה יותר עבור המוצר בעתיד. כאשר החברה המייצאת רואה כי יש ייסוף, היא תנעל את הגידור (עם רמת שולי בטחון מוגדרים) וכך תמקסם את רווחיה במידה ויש שוב שינוי כיוון שלילי לשע"ח שממנו רוצה להגן היא תבצע שוב הגנה שתהיה זולה יותר.
בעת פיחות צפוי או ירידה צפויה של שערי חליפין של מטבע חוץ, צפויה היבואנית לשלם תשלום עתידי קטן יותר עבור המוצר שקנתה. כאשר החברה המייבאת רואה כי יש פיחות החיובי מבחינתה, היא תנעל את הגידור (עם רמת שולי בטחון מוגדרים) וכך עשויה למקסם רווחים. במידה ויתבצע שינוי לכיוון שער החליפין המקורי היא תבצע שוב הגנה שתהיה זולה יותר.
להפרשי ריביות של שערי חליפין משמעות רבה: "כאשר בצמד מטבעות קיימים פערים גבוהים מאוד בריביות שערי חליפין, כאשר כלל האצבע המקובל הוא 7% ומעלה, יש לשקול בזהירות את השימוש ב-Forward. משום שבפערי ריביות גבוהים כאלה יש לעיתים ליקויים בתמחור שערי ה-Forward. במקרים אלו (למשל) עשויים אלה להיות גבוהים מאלו שיהיו בפועל בסוף התקופה האמורה. במצבים אלו ניתן לשקול להשתמש באופציות מטבע חוץ", אומר יפה.
הגנות פיננסיות: אופציות מט"ח
"אחד מיתרונות הגידור באמצעות אופציה, על פני כל צורת גידור אחרת, היא הגבל ההפסד המקסימאלי כתוצאה מהגידור. משקיע יודע מהי עלות הפרמיה של האופציה כבר בתחילת חיי האופציה, ובנוסף יודע כי זהו ההפסד המקסימאלי שיוכל לספוג, לא משנה אילו תזוזות יהיו בשוק". מסביר יפה.
"יתרון נוסף של מכשיר זה הוא בתהליך הקנייה. בזמן קניית האופציה אין פגיעה ברווח של ההשקעות או של נכס הבסיס, מלבד תשלום חד פעמי בגובה הפרמיה. כלומר, במידה וכיוון המסחר שבחר המשקיע היה נכון, ואין כל צורך בפעולת הגידור הנגדית, יכול המשקיע להחליט כי אינו מעוניין לממש את האופציה ההפוכה, ובכך לא יפגעו הרווחים עצמם.
בכל מקרה, וללא קשר למכשיר הפיננסי בו משתמשים, חשוב להבין שפעולת גידור היא משמעותית ובעלת ערך רב במצבים בהם כסף יוצא החוצה. חשיבות הגידור גבוהה ועלולה מנוע כאבי ראש מיותרים שעלולים לנבוע מהתחזקות השקל כנגד האירו או הדולר.