שוקי המטבעות: נראה שהמפולת מאחורינו

רובי סלם מציג תמונה חיובית בצפי שלו לשוקי המטבעות בעולם - אך סבור שחשוב לזכור כי השוק הוכיח כבר לא פעם את נטיותו לאכזב דווקא שהכל נראה ורוד
רובי סלם |

אתמול זה קרה. הארוע הכלכלי השבועי, אותו טריגר לו חיכו הסוחרים מספר ימים על מנת לקבוע את מצב הכלכלה ועל פיו זה את כיוון השוק. בשעה 20:15 שעון ישראל פורסמה ההחלטה בנושא הריבית בארה"ב. הצפי היה להשארת הריבית ללא שינוי - 5.25%. עד כאן לא הייתה הפתעה והדבר היה צפוי, וכמו שידוע מה שצפוי מגולם במחיר השוק .

אולם הסוחרים בכל העולם, חיכו לשמוע את סקירתו של הנגיד האמריקני לגבי מצב הכלכלה והאינפלציה. שני תרחישים אפשרים עמדו על הפרק. אחד הוא שהכלכלה עודנה תוססת והאינפלציה מרימה ראש. מצב כזה מצריך התערבות פדראלית בדמות העלאת ריבית או לפחות ציפיות לכך. במצב זה היה צפוי הדולר האמריקני להתחזק משמעותית וכי בעקבות כך, שוק המניות היה צפוי לרדת במקביל מכוון שגם כך גילה חולשה בתקופה האחרונה.

כידוע, שוק המניות לא אוהב ריבית גבוה שהופכת השקעות לפחות כדאיות. בנוסף, ציפיות להעלאת ריבית עתידית ממש לא היו עושות טוב לשוק הנדל"ן והמשכנתאות, שגם כך מתנדנד על סף קריסה וברור שלא היה יכול לעמוד בהעלאת ריבית נוספת, אשר הייתה מכבידה על החזרי המשכנתא החודשיים של הלווים. בכל אופן, הסכנה הייתה שמפולת בשוק הנדל"ן תחלחל ותקרין גם על שוק המניות.

התרחיש השני היה שהכלכלה מתקררת והאינפלציה אינה מהווה כזה איום אשר מצריך התערבות פדראלית בדמות העלאת ריבית או לפחות צפיות לכזו. בפועל, למזלנו התרחיש האחרון הוא שהתממש, הריבית לא הועלתה כצפוי ועל פי דבריו של הנגיד ברננקי - הכלכלה בארה"ב צפויה לצמוח באופן מתון ונשלט. מכאן הסיקו הסוחרים שלא נשקפת סכנה בדמות העלאת ריבית קרובה - והלחצים האינפלציוניים אינם מהווים סכנה לשווקים הפיננסיים.

כאמור, מה שטוב למטבע המקומי ומחזק אותו לא בהכרח טוב לשוק המניות. בתגובה וכפי שהיה צפוי, שעטו מעלה המטבעות האירופאים כסוסי מרוץ משובחים ופשוט פרצו שיאים חדשים, כאשר הדולר האמריקני נשחק כנגדם משמעותית. הצמד יורו -דולר, כמייצג השוק, נסחר בפעם הראשונה מזה שנה מעל רמת ה-1.34 ונראה שהיד עוד נטויה.

אגב, גם שוק המניות הגיב כצפוי והמדדים בארה"ב התחזקו כל אחד ביותר מ-1.5%.

גם מבחינה טכנית התמונה מעודדת. המטבעות האירופאים נמצאים במגמת עליה חזקה, המומנטום קיים, המתנדיים הטכניים נראים מצויין ועל פי העוצמות, סביר מאוד שכבר בימים הקרובים נראה שהם יסחרו ברמות גבוהות הרבה יותר.

למי שזוכר את הערכותי מתחילת השנה, דברתי אז על יורו-דולר באיזור רמת ה-1.4 והשטרלינג -דולר באיזור רמת ה-2 דולר לשטרלינג. על פניו, נראה שאנו רק בתחילתו של מהלך מרשים ואישור נוסף של התבססות המגמה תעלה את הסיכוי להמשך המסע צפונה. כנ"ל גם לגבי שוקי המניות בעולם, שנראה כי סיימו את התיקון הקצר אך האלים אותו חווינו בחודש האחרון.

ולנתונים כלכליים בהמשך השבוע

היום צפוי להתפרסם בבריטניה נתון המכירות הקמעוניות החודשי. הנתון מודד את אחוז השינוי החודשי של סך הקבלות מחנויות המסחר הקמעונאי וכולל, הן סחורות ברות-קיימא והן סחורות שאינן ברות-קיימא. זהו המדד האמיתי הראשון למדידת גודל ההוצאות הכספיות של הצרכן ולאמידת תבניות ההוצאה והצריכה. לרב מתייחסים למדד זה ללא סעיף מכירות כלי רכב (מכירות קמעונאיות – ליבה), מאחר והן סובלות מתנודתיות גבוהה וחלקן היחסי בסך המכירות גבוה (25%).

גורמים נוספים שעשויים להשפיע על המכירות הם השינויים במחירי מוצרי המזון והאנרגיה (להבדיל משינויים הנובעים משינויים בהרגלי הצריכה). מגבלות מדד זה הן התעלמותו מהוצאות כמו שירותים (כמחצית מסך הצריכה), ביטוח, הוצאות משפטיות שונות וכד'. בנוסף לאמור לעיל, חסרון נוסף הוא ההתעלמות מהאינפלציה, תוך כדי פרסום נתונים נומינליים ולא ריאלים.

הצפי המקרה הנוכחי טוב מאוד לשטרלינג דבר היכול לתת דחיפה נוספת למטבעות האירופאים כולם מעלה. כל מספר שיפורסם מעל 0.5% (הצפי), סביר שיעודד את המשקיעים להכניס יד לכיס ולפתוח פוזיציות פרו-אירופאיות נוספות.

לסיכום: הייתי אומר שאנו בפתחה של תקופה נהדרת לשוק המט"ח והמניות. נראה שכרגע הסכנה ממפולת חלפה והדרך פנויה להמשך ההתחזקות. אולם גם בתקופות אלה יש לנקוט משנה זהירות, למקם הוראות לבלימת הפסד ולא לשבור את חוקי המסחר הבסיסיים. אופטימיים ככל שנהיה, חשוב לזכור שהשוק הוכיח כבר לא פעם את נטיותו לאכזב דווקא שהכל נראה ורוד.

*מאת: סלם רובי, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר באפיקס .

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה