מה יותר מטריד את הבנק המרכזי בארה"ב ?
ליתר דיוק הייתה זו הצפייה להודעה עצמה שנתלוותה להחלטה על הריבית וזאת מכיוון שלא הייתה ציפייה לשינוי בריבית בפגישה זו ואכן הותיר הפד (הבנק המרכזי) את הריבית על כנה. מסיבותיו שלו גם הבנק המרכזי ביפן הותיר את הריבית על כנה.
עתה, כשתם קמפיין העלאות הריבית וזו היא הפעם השישית ברציפות שבוחר הפד להותיר את הריבית ללא שינוי, הודעת הריבית מרכזת עניין רב. על פי הנוהג המקובל בקרב הפעילים בשווקים נערך ניתוח מלא של כל משפט ומילה מן ההודעה, כזו שהייתה בעבר והושמטה או כזו שנוספה וכל זאת בכדי לתת משקל לאחד משני הקטבים – אינפלציה או צמיחה - המשפיעים על החלטת הריבית.
בניגוד לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, כדוגמת זה של ישראל או אירופה, אין הבנק המרכזי בארה"ב מחויב ליעד של יציבות מחירים באופן כמעט בלעדי. בבואו להחליט על גובה הריבית הוא משקלל שני גורמים: הצפי לתוואי הצמיחה והצפי לתוואי האינפלציה בשנה הקרובה. הנתון האחרון שהתפרסם על האינפלציה הצביע על אינפלציה ברמה של 2.7%. במידה ותחזית הצמיחה של המשק האמריקאי הייתה מלמדת על המשכה של מגמת הצמיחה מלאכתו של הבנק המרכזי הייתה קלה אך בהינתן חוסר הודאות בנוגע לעוצמת ההאטה הצפויה למשק נמצאים מעצבי מדיניות בבנק המרכזי בעמדה לא פשוטה.
הנתונים האחרונים על הצמיחה בארה"ב מצביעים על מגמת האטה אך מקשים מאוד על הערכת עוצמתה של האטה זו. הנתונים על שוק הבתים שהתפרסמו השבוע המשיכו להצביע על ירידה הדרגתית בפעילות, הייצור התעשייתי הפתיע ועלה בפברואר מעל לצפי אך התחזית שלו מצביעה על חולשה. הוצאות הצרכנים היו כמעט ללא שינוי מתחילת השנה ורמת ההשקעות של החברות התמתנה. מנגד, השיפור בשוק העבודה מהווה את אחד המקורות לאינפלציה העתידית. שיעור האבטלה ירד לרמה של 4.5%, העלות הממוצעת של יחידת עבודה נמצאת בעליה ורמת הפריון יורדת ומשאירה מעט מקום לחברות לספוג עליות מחירים. נראה כי לפני שיחליט הפד על הורדת ריבית (לה מייחלים הפעילים בשווקים) הוא יבקש לקבל הוכחה גם לחולשה בשוק העבודה.
יש לזכור שמעבר לצמיחה ואינפלציה יש איזה עניין קטן של בועה בשוק הנדל"ן שמצריכה טיפול. בהודעה בחר הפד שלא להתייחס למצבו המידרדר של שוק הסאב –פריים למשכנתאות והדבר גרם למעט אכזבה. עם זאת, מדיניות הריבית בהחלט משקללת את עניין זה. למעשה, כניסה לתקופה של האטה ואף גלישה למיתון מתון תוציא אוויר מבועת הנדל"ן ו"תקרר" את תחזית האינפלציה, יתכן מאוד שלשם מכוון הפד והדבר מהווה תמיכה נוספת לכך שרמת הריבית לא תשונה בקרוב. בשבוע הבא צפויים להתפרסם בארה"ב נתונים נוספים על שוק הנדל"ן, הזמנות למוצרי בני –קיימא והאומדן הסופי לצמיחה של ארה"ב ברבעון קודם.
מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר, פסגות אופק.