המיליונרים של ה-ICT
מדורי הכלכלה של העיתונים היומיים פרסמו במהלך השבוע שעבר את מצעד השכר של המנהלים הבכירים בחברות ציבוריות, שמדווחות לבורסה. בסך הכל צויינו 150 שמות של מיליונרים, מנכ"לים של חברות תעשייתיות, לצד מנהלים במוסדות פיננסים, חברות תקשורת וסלולר, חברות תעופה, קונצרנים, חברות בנייה, תעשייה כבדה ועוד. כולם דיירים בבניין הצמרת שמשתכרים בשנה בין מיליון שקלים ל-24 מיליון שקלים.
יש לציין שחלק מהמנכ"לים זזו ממקומותיהם, בכל פעם שנוצרה טבלה חדשה, שצירפה אליה מתעשרים חדשים. המידע כאן מבוסס על הטבלה שפרסם מדור הכלכלה של ידיעות אחרונות, על סמך הדיווחים האחרונים לבורסה, ערב פרסום המדור. נברנו עבורכם בטבלה כדי לגלות מה מקומו של ענף ה-ICT במועדון המיליונרים של החברות הציבוריות בישראל, 2007.
אז קודם כל, לא צריך להתבייש. יש לנו ייצוג מכובד בטבלה, שמתחיל אומנם מהמקום ה-11 ומתפרש לאורך כל 150 השמות שפורסמו בטבלה. סוגר כמעט את טבלת ה-150 הוא אלי סנדרוביץ', סמנכ"ל כספים בחברת טלדור, עם שכר שנתי של כ-1.01 מיליון שקלים בשנה. את טבלת המיליונרים של ה-ICT פותח עדיין מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס, המדורג במקום ה-11 עם שכר שנתי של 4.35 מיליון שקלים ב-2006.
כשהחלה עונת הטבלאות בעיתונים השונים, דורג גוטמן במקום ה-9, אבל נאלץ לפנות את מקומו לטובת שני מתעשרים חדשים: יובל כהן, מנהל אסטרטגיה במגדל ביטוח, ורפי ביסקר, יו"ר חברת נכסים ובניין. בפועל, גוטמן מגרד את העשירייה הראשונה ועדיין נמצא בצמרת ענף ה-ICT מבחינת השכר.
העיסוק בטבלאות השכר הוא ספורט לאומי שכל כלי התקשורת משתתפים בו. יש בו את הסיפוק של יצר המציצנות הטבעי, לאחד הדברים היותר אינטימיים של בני האדם: תלוש השכר שלהם. מנהלים של חברות ציבוריות ברמות מסויימות נדרשים, בין היתר, לחשוף את שכרם השנתי. ההשוואה המקצועית-כלכלית היא ביחס לביצועים של החברה. סביר להניח שאם חברה מחליטה לתגמל את מנכ"לה במיליוני שקלים כל חודש, היא מצפה ממנו שיתגמל אותה בהתאם בביצועי החברה. מוטי גוטמן למשל, שיאן השכר של ה-ICT בחברות הציבוריות, הביא את מטריקס לסיים את שנת 2006 עם רווח נקי של 74.7 מיליון שקלים, רווח נאה לכל הדעות.
העיתונים הכלכליים ציינו בהבלטה את המצטרפים החדשים למועדון המיליונרים - מנהלי חברת טלדור, שיודעת כנראה לתגמל היטב את האנשים היקרים לה, גם בתקופות בהן היחס בין הרווח הנקי של החברה לסך כל התגמול אותו מקבלים מנהליה הבכירים לא היה אידיאלי. דורון ספיר עומד בראש קבוצה של ארבעה מנהלים בחברה שמשתייכים למועדון המיליונרים. לצידו נמצאים בני רוטבלט, יואל יסקרוביץ', אלי סנדרוביץ', ועוד מנהל בחברה ששמו לא פורסם.
בסך הכל, גם השנה מתברר כי ענף ה-ICT יודע לתגמל את מנהליו, פחות או יותר לפי הביצועים, ויש ללא ספק תחומים ותפקידים שבהם התגמול הוא רב יותר. אפשר מכאן להניח שהשכר, גם לבכירים ולעומדים בצמרת הטבלה שלנו, הוא לא המניע העיקרי לפעילותם בענף. כמובן שראוי לציין כי מדובר בחברות ICT ציבוריות. בענף פועלות חברות רבות אחרות, פרטיות או רב לאומיות, ששכר מנהליהן אינו גלוי.
ואם כבר מדברים על שכר: גם המנמ"רים אינם מקופחים. בשבוע שעבר פורסמה רשימת השיאנים בשכר הציבורי. גם יש לנו ייצוג נכבד: אביבה שיניצקי, מנמ"רית בנק ישראל, מרוויחה שכר חודשי של כ-80 אלף שקלים, מה שמוביל אותה בכבוד להצטרף למועדון המיליונרים של ה-ICT.