מהם היתרונות של ההשקעה בקרנות נאמנות?
בשנים האחרונות גדלה תעשיית קרנות הנאמנות בישראל וסך הנכסים המנוהל ע"י כל מנהלי הקרנות מגיע כיום ליותר מ- 100 מיליארד שקל. הפופולריות של קרנות הנאמנות איננה מקרית. היא נובעת מכמה יתרונות ברורים שיש להן מנקודת ראותו של המשקיע. א. מקצועיות - למנהל קרנות נאמנות יש כלים לניתוח, ידע, ואפשרות להגיב מהר למצבים משתנים, יותר משיש למשקיע הממוצע. יש לו צוות של אנליסטים שמקיים מעקב אחרי חברות בורסאיות ונותן למנהל את המלצותיו. אף על פי כן, אין לצפות ממנהל קרנות שיהיה אשף פיננסי. התשואות של מנהלי הקרנות מהוות בבואה של המתרחש בשוק שבו הם משקיעים.
ב. פיזור סיכון - נכסי הקרן מושקעים בניירות ערך רבים. הפיזור הזה מקטין את רמת הסיכון עבור המשקיע ומשמש כמעין "בלם זעזועים". אמנם, באופן תיאורטי, המשקיע יכול לבנות בעצמו תיק השקעות מפוזר היטב על-פני ניירות רבים, אבל מהלך כזה כרוך בעמלות ניכרות, בצורך לשלם לעיתים עמלות על אי ביצוע פעולות, במעקב יומיומי הדורש זמן רב, ובהרבה טירדה, ניירת וכד'.
ג. נוחות - ההשקעה בקרנות נאמנות חוסכת, איפוא, הרבה זמן וטרדות אחרות, כמו למשל - צורך להשקיע מחדש דיבידנדים וריביות המתקבלות מהשקעות קודמות.
ד. נזילות- המשקיע בקרן יכול לרכוש ולמכור את יחידות ההשתתפות שלו בקרן בכל יום שבו מתקיים מסחר בבורסה. יתרון הנזילות אינו מתבטא רק באפשרות לממש את ההשקעה ולהופכה למזומנים, אלא גם באפשרות לממש אותה, בדר"כ - בלא תנודות חדות מדי. זאת, תודות לפיזור של הקרן על פני ניירות ערך רבים. לעומת זאת, מי שהשקעותיו מתמקדות בנייר ערך אחד ויחיד וזקוק לכספו ביום מסוים, חשוף לתנודות חדות, ולפעמים גם מקריות, באותו נייר ערך.
ה. יתרונות מס - השקעה בקרנות נאמנות, שמעמדן המיסויי מוגדר כמעורבות, מאפשר למשקיע לדחות את תשלום המס עד למועד שבו יממש את השקעתו בקרן. זאת, לעומת מצב שבו המשקיע, רוכש ניירות ערך ספציפיים וכל אימת שהוא מממש אחד מהם ברווח, הוא נאלץ לשלם מס. בנוסף, השקעה בקרנות נאמנות מעורבות היא הדרך היחידה שבה המשקיע נהנה מהאפשרות לקזז מס על רווח הון בישראל מול הפסד הון על ניירות ערך זרים בחו"ל, או להיפך. בקרנות חייבות מבחינת מעמדן המיסויי, יש יתרון בהשקעה בקרנות שמשקיעות בניירות ערך זרים ו"סוחבות" איתן הפסדים מוכרים לצורך מס. זוהי דרך אלגנטית וחוקית להימנע כליל מתשלום מס על השקעות בחו"ל במקרה של רווחים עתידיים עד אשר הקרן מסיימת לנצל את הפסדיה הצבורים.
ו. יתרונות אחרים- מעבר ליתרונות שמנינו עד כה, יש גם יתרונות קטנים יותר, כמו זה, שקרן נאמנות נחשבת כמשקיע מוסדי לצורך הנפקות, מעמד שעשוי להקנות לה עדיפות על המשקיע הפרטי, הן מבחינת כמות ה"סחורה" שהיא מקבלת, והן מכך שהיא מקבלת עמלת חיתום, שהיא למעשה הנחה על מחיר ההנפקה, לה זוכה הקרן - כלומר, המשקיעים בקרן. יתרון אחר: ניתן להשקיע במרבית קרנות הנאמנות כל סכום שהוא בהוראה פשוטה ליועץ ההשקעות שלו בעוד שחברה שמנהלת תיקי השקעות מוכנה לנהל תיק השקעות מסכום גבוה של יותר מ- 100,000 ש"ח, ולעיתים המינימום גבוה אף הרבה יותר.
נכתב על ידי בית ההשקעות מיטב