איזה סוגי קרנות פועלות בשוק ההון?
בשוק ההון פועלות כיום קרוב ל-950 קרנות נאמנות המנוהלות ע"י כ- 50 גופים. לכל קרן נאמנות - מדיניות השקעה משלה המוגדרת ומפורטת בתשקיף שלה המתחדש מדי שנה. מנהל הקרן יכול לשנות את המדיניות שלה, לפעמים גם מהקצה אל הקצה, ובלבד שהודיע על כך במודעות, וגם באמצעות הבנקים / חברי בורסה, למחזיקים ביחידות ההשתתפות בקרן . שינויים תכופים מדי עלולים להעיד על ניהול לא מקצועי של הקרן, או על שיקולים לא ענייניים של מנהל הקרן רוב הקרנות הן קרנות המוגדרות כמתמחות.
קרן המתמחה באפיק השקעה מסוים מוגדרת כקרן המתחייבת להשקיע לפחות 50% באותו אפיק. רצויה התחייבות להשקעה של לפחות 70% באותו אפיק כדי שהקרן תהיה מזוהה יותר עם אפיק השקעה זה. ככלל, ישנן קרנות המתמחות במניות, קרנות המתמחות באג"ח, קרנות המתמחות במט"ח וקרנות המתמחות בשקלים. אבל, תמונת הקרנות היא הרבה יותר מורכבת. ראשית: בתוך כל קבוצה יש הרבה קבוצות משנה. למשל, בקרנות המתמחות במניות, יש קרנות המתמחות במניות ת"א 25, אחרות המתמחות במניות ת"א 75, ת"א 100, יתר, תל-טק, הייטק, ישראליות בחו"ל, מניות (בכלל), בחו"ל, מניות על בסיס גיאוגרפי מסוים, מניות על בסיס ענף מסוים, ועוד ועוד. כך גם לגבי הקרנות המתמחות באג"ח, או כאלה המתמחות במט"ח, או בשקלים.
שנית: ישנן קרנות שאין להן התמחות מוגדרת, ובהן-קרנות שאינן מתחייבות מראש לשום אפיק מוגדר, ואלה קרנות הנקראות גמישות (למרות שבפועל רובן מנייתיות), בעוד ישנן קרנות שדווקא מתחייבות, אבל לא לאפיק יחיד אלא לשורה של אפיקים בו זמנית, ואלה קרויות קרנות משולבות.
שלישית: וכאילו כדי לסבך את התמונה, בכל קטגוריה של השקעה יש קטגוריות של מיסוי. ישנן קרנות שהן "חייבות" מבחינת המיסוי וישנן כאלה המוגדרות "פטורות". מבלי לגלוש להסבר מפורט ומורכב מדי, נציין, כי קרן "חייבת" היא קרן שמשלמת בעצמה את המס עבור לקוחותיה - בעלי יחידות ההשתתפות, ולכן כאשר המשקיע מוכר את יחידות ההשתתפות שלו בקרן, הוא פטור מלשלם מס כלשהו. החסרון העיקרי של קרן כזו מבחינת המשקיע הוא, שאם הוא הפסיד על השקעתו זו, הוא אינו יכול לקזז את ההפסד מול רווח שהיה לו אולי בהשקעה אחרת בניירות ערך. קרן "פטורה", לעומת זאת, פטורה ממס, ולכן המשקיע צריך לשלם את מס רווח ההון אם וכאשר הוא מממש את השקעתו ברווח. יתרונה הגדול (והלא יחיד) הוא באפשרות של המשקיע לקזז רווח הון/ הפסד הון שהשיג בה מול הפסד/ רווח הון שהשיג אותו משקיע בהשקעה אחרת בניירות ערך.
נכתב על ידי בית ההשקעות מיטב