איך לקרוא את מדור קרנות הנאמנות בעיתון ובאינטרנט?
לכל עיתון יומי נפוץ בישראל יש מדור יומי של קרנות נאמנות. רמת הפירוט של הנתונים שונה, כמובן, מעיתון לעיתון. להלן הסבר המכסה את כולם. כמו כן, ניתן למצוא פירוט באתר הקרנות של ביזפורטל
שם הקרן, סיווג וסיווג משני: הקרנות מסווגות לפי השתייכותן לקבוצת האם, כאשר לצידה מופיע הסיווג המשני שלהן. הסיווג הראשי כולל חלוקה ואבחנה בין קרנות גמישות לקרנות המתמחות במניות, קרנות המתמחות באג"ח מדינה, במט"ח, בשקלים, קרנות משולבות וכיו"ב. הסיווג המשני נועד לתת חלוקה מדויקת יותר ומעודנת יותר. למשל: קרנות המתמחות במניות כללי - בכל שוק המניות, כאלה המתמחות במניות ת"א 100, ת"א 25, יתר מניות ישראליות בחו"ל וכיו"ב.
מנהל הקרן ושם הגוף המנהל את הקרן: מחיר קנייה מירבי: המחיר המירבי שמשלם רוכש יחידות השתתפות בקרן ביום נתון. הסיבה להגדרה של מחיר "מירבי" היא, שייתכן שהמחיר שישולם עבור הקנייה נמוך יותר (מהמופיע בעיתון) הואיל ומחיר הקנייה בחלק מן הקרנות, עשוי להשתנות לפי סכום הקנייה - ככל שהוא גדול יותר, כך עשוי מחיר הקנייה לרדת.
מחיר פדיון: המחיר אותו מקבל המשקיע כאשר הוא מוכר - פודה את יחידות ההשתתפות שהחזיק בקרן. מחיר זה אחיד לכל המשקיעים שמוכרים יחידות השתתפות בקרן ביום נתון.
השינוי היומי בנקודות: השינוי שחל בשער הפדיון של הקרן, כשהוא נמדד בנקודות, לעומת שערה יום קודם לכן (ביום הקודם שבו נקבע שער לקרן).
השינוי היומי באחוזים: השינוי שחל בשער הפדיון של הקרן, כשהוא נמדד באחוזים, לעומת שערה יום קודם לכן (ביום הקודם שבו נקבע שער לקרן).
סטיית תקן: מדד סטטיסטי שנועד לתת אינדיקציה לרמת הסיכון הממוצעת של הקרן. ככל שזו גבוהה יותר לעומת קרנות אחרות באותה קבוצה, כך רמת הסיכון בקרן גבוהה יותר.
תשואה מתחילת החודש: התשואה (ב%-) שעשתה הקרן מיום המסחר האחרון של החודש הקודם ועד ליום נתון. מחושבת על פי מחיר הפדיון בשני המועדים. התשואה היא תשואה נטו, לאחר ניכוי דמי ניהול.
תשואה מתחילת השנה: התשואה (ב%-) שעשתה הקרן מיום המסחר האחרון של השנה החולפת ועד ליום נתון של השנה הנוכחית. מחושבת על פי מחיר הפדיון בשני המועדים. התשואה היא תשואה נטו, לאחר ניכוי דמי ניהול.
כוכבית*: הסימן * ליד התשואה החודשית או השנתית, מציינת, שקרן זו היא המובילה בקבוצה שלה מאז ראשית החודש, או מאז ראשית השנה, בהתאמה.
דירוג מעלות: חברת מעלות, העוסקת בדירוג איגרות חוב, החלה לאחרונה לדרג גם קרנות נאמנות. הדירוג מתבסס על תשואות הקרנות ב- 36 החודשים האחרונים, תוך התחשבות גם ברמת הסיכון שלהן. הדירוג הוא דינמי כך שהציון שניתן לקרן עשוי גם להשתנות. הציון הגבוה ביותר הוא שלושה יהלומים, אחריו שני יהלומים, יהלום אחד, ואפס יהלומים. קרן שלא מופיע לידה שום ציון, אינה מדורגת, אם בגלל שלא מלאו 36 חודשים לפעילותה, או משיקולים מקצועיים שונים.
פרמיית/עמלת רכישה: ההפרש ב- % בין מחיר הקנייה המירבי לבין מחיר הפדיון. הפרש זה מורכב משני אלמנטים: האחד הינו שיעור ההוספה שגובה מנהל הקרן עבור רכישת יחידות השתתפות בקרן. השני הינו עמלות (קנייה ומכירה) שהקרן משלמת עבור עסקאותיה. עמלת הרכישה שונה מקרן לקרן, ממנהל למנהל, וגם בין קרנות המנוהלות ע"י אותו מנהל. העמלה נעה בדר"כ בין 0% לבין 2%. עמלה זו היא בחזקת "דמי כניסה" לקרן. עמלת הרכישה היא 0% בחלק ניכר מהקרנות השקליות ומהקרנות המתמחות במט"ח בישראל. בקרנות אלה, במרבית המקרים מחיר הקנייה זהה למחיר הפדיון. מצב זה אפשרי רק כאשר מנהל הקרן אינו גובה שיעור הוספה כלשהו, וכאשר הקרן אינה משלמת עמלות על עסקאותיה בניירות ערך (ומנהל הקרן נוטל אותן על עצמו).
עמלת ניהול: דמי ניהול, או השכר השנתי שמשלמת הקרן (דהיינו, בעלי יחידות ההשתתפות בקרן) לגוף המנהל את הקרן ולנאמן של הקרן. עמלה זו משתקפת בשער הפדיון של הקרן באופן שוטף. עמלת הניהול נעה בדר"כ בין 1% לבין 4% לשנה. היא נמוכה יותר בקרנות כספים ובקרנות אג"ח, וגבוהה יותר בקרנות המתמחות במניות. הסיבה: ניהול קרנות מנייתיות דורש השקעת משאבי מחקר וזמן גדולים בהרבה מאשר ניהול קרנות שקליות.
נכסים במיל' ש"ח: סך נכסי הקרן בסוף החודש הקודם. נתון המתעדכן אחת לחודש.
הרכב הקרן באחוזים: ההרכב הכולל (לא המפורט) של נכסי הקרן עפ"י חלוקה ל- 5 אפיקי השקעה מרכזיים: צמודי מדד, מט"ח, מניות ואופציות, אג"ח להמרה ושקלים.
*הערה: לעיתים לא מופיעים בעיתון תשואותיהן היומיות, החודשיות והשנתיות של קרנות מסוימות. הסיבה יכולה להיות אחת מהשתיים: האחת - שמנהל הקרן לא פרסם את שערה מחשש לטעות בחישוב השער ודחה את פרסומה ביום אחד. השנייה והמרכזית - הקרן הינה קרן היכולה להשקיע בחו"ל יותר מ- 10% מנכסיה. במקרה כזה, הקרן מפרסמת שערים רק 4 ימים בשבוע, אותם ימים שבהם מתנהל מסחר הן בישראל והן בחו"ל: שני- חמישי. לפיכך, עבור יום ראשון לא מתפרסם שער לקרן ולכן גם לא תשואות. בנוסף, קרן חו"ל מפרסמת את שעריה באיחור של יום, הואיל וחישוב השער כולל את שערי ניירות הערך שהיא מחזיקה בחו"ל, שם מסתיים המסחר בחלק מן הבורסות בשעה 23:00 לפי שעון ישראל. לפיכך, אם את/ה מחזיק/ה בידך עיתון של יום רביעי, למשל, הרי שהשערים וחישוב התשואות נכונים לסוף המסחר ביום שני. אם העיתון הוא של יום שני, השערים וחישוב התשואות מתייחסים לסוף המסחר ביום חמישי.
נכתב על ידי בית ההשקעות מיטב