שוקי המטבעות: העליות מהירות אך אינן מהירות מידי
שבוע המסחר הנוכחי יחסית קצר. נראה שהסוחרים בעולם אשר חגגו את חג הפסחא חזרו עם תיאבון מוגבר להשקעות בשוק המניות והמט"ח. עדות לכך ניתן למצוא בגלי העליות הממשיכים לפקוד אותנו בשבועות האחרונים ועל פי העוצמות הקיימות כרגע בשוק - כל תיקון שיבוא יהיה בר חלוף ואחריו יבואו כנראה שיאים חדשים. מה שמעודד מאוד, היא העובדה שקצב העליות אומנם מהיר - אך לא מידי. לחץ הקניות נשמר לאורך זמן ובקצב קבוע דבר המבטיח המשכיות.
בין המטבעות החזקים ניתן למצוא תופעות טבע כגון הדולר האוסטרלי, אשר משייט לו בשיא אשר לא נראה כמותו מזה עשר שנים.
גם היורו ממשיך במסעו צפונה, אומנם בקצב איטי יותר, כיאה למטבע קצת יותר "כבד", אך אם נשים לב לדינאמיקה - הרי שמי שלא רכש יורו לפני כשבועיים ישלם היום 100 פיפסים יותר וכך זה בחודש האחרון . מה שמעיד על מגמה שסביר כי תמשיך גם בשבועות הקרובים.
אגב, ההערכות שלנו מתחילת השנה לגבי המטבע האירופאי עומדות על 1.4 דולר ליורו אחד - ובקצב הנוכחי. נראה שאנו לא ממש רחוקים מלכבוש את היעד. מה גם, שהשיא של היורו בעשר השנים האחרונות עומד על 1.3665, משמע שהוא מתקדם כמטפס הרים נחוש לעבר הפסגה וכבר עבר יותר מחצי הדרך.
עוד טיפ קטן. התקופה הקרובה מצוינת למסחר בקרוסים. למי שלא זוכר - אלה הם אותם מטבעות מצטלבים אשר לא נסחרים ישירות מול הדולר - דוגמת הצמד אוסטרלי - יין . צמד זה, מלבד היותו במגמת עליה חזקה מאוד, הינו בעל הפרש ריביות של 6% לשנה שאותו יקבל הסוחר באופן יחסי כל עוד יחזיק בו.
מספר נתונים כלכליים חשובים צפויים להתפרסם השבוע , ואלה יכולים לספק את הדלק להמשך העליות, או לשמש כטריגר לתיקון קל בשוק. חשוב לעקוב ולבחון את התוצאות וכיצד יגיב השוק. הראשון - הוא התמ"ג הרבעוני והשנתי באירופה, אשר יתפרסם ביום חמישי הקרוב ב-12:00 שעון ישראל. התוצר המקומי הגולמי הינו המדד המקיף ביותר להערכת הפעילות הכלכלית. המדד מתפרסם בכל רבעון במונחים שנתיים והוא משקף את סך התפוקה הכלכלית. הצפי במקרה הנוכחי הוא חיובי מאוד ולכן, בהנחה שהנתון יפתיע ויכה את הצפי עם תוצאה של מעל 0.9%, סביר שנראה מהלך חד של היורו מעלה.
הנתון השני - הינו החלטה בנושא הריבית - גם הוא באירופה ויתפרסם ביום חמישי 14:45 שעון ישראל. הריבית היא הכלי העיקרי בא משתמשים הבנקים המרכזיים לניהול המדיניות המוניטארית. ריבית נמוכה מביאה לעלייה באשראי ובצריכה של המגזר הפרטי והעסקי וכך ממריצה את הפעילות העסקית, מגבירה את הצמיחה ומקטינה את האבטלה. ריבית נמוכה מקטינה את כדאיות ההשקעה במטבע המקומי ועל פי רב מביאה לפיחות ולעלייה באינפלציה. השפעת הודעת הריבית על השוק נגזרת בעיקר משונותה מהציפיות.
הצפי במקרה הנוכחי הוא להשארת הריבית ללא שינוי על 3.75%. אולם כל תוצאה שונה מהצפי עלולה להניע את השוק תנועה אלימה.
הנתון השלישי - אשר יכול להוות טריגר לתנועה בשוק, הוא מדד המחירים ליצרן חודשי שיפורסם ביום שישי 15:30 שעון ישראל. המדד מודד את השינויים החודשיים במחירי מכירות הסיטונות ומושפע ממחירי הסחורות, התעשייה ומצב התפוקה. המדד נחשב לסמן מדויק של מדד המחירים לצרכן (CPI). השווקים מתמקדים בדך כלל במדד זה בניכוי חלקי המזון והאנרגיה (הליבה. בשל תנודתם הגבוהה) לשם קבלת תמונה אמיתית יותר על הכוחות האינפלציוניים הפועלים בשוק.
הצפי במקרה הנוכחי עומד על 0.7% וכל תוצאה מעל זו אמורה לחזק את הדולר האמריקני. מנגד, כל תוצאה מתחת לצפי אמורה להחלישו , מה גם שכך הסנטימנט כלפיו שלילי.
לסיכום, הייתי אומר שלא כדאי לנסות לחזות מתי יסתיימו העליות. למי שהמטבעות נראים כרגע יקרים לקניה יש לי רק תשובה אחת והיא - הם יהיו יקרים יותר. לכן, לא כדאי יותר מידי להתמהמה. השוק מגמתי, חזק וכדאי מאוד לנצל את התקופה הקרובה כיוון שאנו עדים מהלכים שהתבשלו לאורך כמה שנים. כל שנותר הוא להקפיד על תזמון נכון, וכמובן לשמור על הוראות לבלימת הפסד. בנוסף, כדאי להצטייד בקצת סבלנות, שכן מהלכים לא מסתיימים ביום אחד וצריך לתת לשוק את הזמן לומר את דברו.
*מאת: רובי סלם – אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות מסחר *הערה: אין לראות בכתבה המצלה לפעולה כשלהי