הרכב התיק של חיים ונציה לחודש אפריל
הריצה אל השקל
מהלך ההיחלשות של הדולר עדיין לא נגמר אך אנו קרובים מאוד לסיומו. כל מהלך של ריצה אל מטבע מתחיל אמנם בסיבות כלכליות אך הוא תמיד מסתיים בסופו של דבר באובר שוטינג ובפאניקה. גם בריצה הנוכחית אל השקל אנו מבחינים כבר בסימנים של הגזמה המרמזים לנו שעוד מעט יסתיים המהלך.
כבר זכינו לראות בישראל את הציבור רודף אחרי הדולר בתקופות של אי ודאות אך זו היא הפעם הראשונה, שבה מתנפלים המשקיעים על השקל בצורה שמעלה את מחירו בצורה כה חדה. ריצה אל מטבע חוץ התרחשה בישראל עד כה בערך אחת לחמש שנים. כולם עוד זוכרים את הריצה האחרונה, שהביאה את אחרוני הרצים לקנות את הדולר בעבור חמישה שקלים באביב 2002 . לפני כן היו ריצות דומות ב- 1998 , ב- 1994 ובסוף שנות השמונים.
כמו בכל ריצה, אחרוני הרצים, מותשים מהריצה הארוכה, משלמים מחיר שהוא גבוה מהמחיר שמשלמים לאחר מכן אלו שבחרו לנוח ולא לרוץ. מכל מקום, נראה שלוקח כ - 5 שנים לרצים כדי לשכוח את הלקח מהריצה הקודמת והם משתתפים בריצה החדשה באותה אמונה שאם הם ירוצו בכל כוחם, הם ינצחו. לשקל היו סיבות טובות מאוד להתחזק. האינפלציה בישראל היא נמוכה ביחס לארה"ב ואירופה והמאזן המסחרי של ישראל הוא חיובי. אך את עיקר ההתחזקות אפשר לייחס להשקעות הזרות, שהגיעו לישראל ולסנטימנט השלילי שקיבל הדולר בקרב הציבור בארץ. חשוב לזכור, הדולר נחלש מול כל המטבעות בעולם, אך השקל התחזק מתחילת השנה לא רק מול הדולר אלא מול כמעט כל המטבעות המובילים. למרות שמעולם לא חווינו בהתחזקות כה דרמטית של השקל, עדיין התגובות למהלך נראות לנו מוכרות. שוב קוראים לנגיד להשתמש מיידית בנשק הריבית ושוב מאיימים על הממשלה בסגירת מפעלים ופיטורי עובדים . רטוריקה המכירה לנו את האווירה ששררה פה בריצה הקודמת, לפני 5 שנים, רק במהופך.
אנו האמנו כל הזמן שהשקל יתחזק ואף העזנו להתנבא שנשוב לראות את הדולר ב- 4 שקל. ייתכן שנראה את הדולר יורד אל מתחת לרמה זו באיזה יום של פאניקה, אך אנו מאמינים שגם נראה אותו חוזר חזרה.
אין משמעות כלכלית למספר ארבעה שקלים לדולר, אך אנו סבורים שלאחר הירידה החדה בשער הדולר ובהנחה שהנגיד יוריד את הריבית, נראה ודאי את שער החליפין עוצר למנוחה סביב המספר העגול. מניות.
שוק המניות בתל אביב ממשיך להדהים ולשבור שיאים כמעט מידי יום בעוד שאר השווקים בעולם רק מתאוששים מהירידות החדות של תחילת מרץ. בהתחשב בצמיחה הגבוהה של המשק הישראלי ובהינתן רמת הריבית הנמוכה, אפשר להבין את העליות בבורסה. עם זאת, אנו מעדיפים להפעיל את גישתנו המקדמת התמדה ומשמעת ולנצל את העליות בתל אביב כדי לממש רווחים. ניתן להגדיל אחזקות בשווקים בחו"ל ואגב כך גם ליהנות מהדולר הזול.
המלצתנו: לנצל את העליות בתל אביב כדי להקטין במעט חשיפה לשוק בישראל ולהגדיל חשיפה לשווקים בחו"ל תוך ניצול הדולר הזול.
סולידי שקלי
בחודש שעבר כתבנו כאן שלנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר לא תהיה ברירה אלא להוריד את הריבית. הנגיד נמנע מלעשות צעד כלשהו במהלך חודש מרץ והימנעותו מקבלת החלטה, תרמה בוודאי לירידה החדה בשערו של הדולר. לנו לא ברור מדוע חושש סטנלי פישר להוריד את הריבית כאשר האינפלציה בישראל ממשיכה להיות רדומה.
בהנחה שירידת שער הדולר תשכנע את פישר להוריד בכל זאת את הריבית החודש, אנו מאמינים כי כדאי להחזיק בתקופה זו אגרות חוב ארוכות מסוג שחר שבוודאי ימשיכו ליהנות מירידת התשואה.
המלצתנו:
ולהאריך מח"מ באגרות החוב השקליות מסוג שחר לנוכח הציפיות להמשך הורדת הריבית.
מט"ח
ברמה של ארבעה שקלים לדולר ניתן להתחיל ולקנות דולרים על מנת ליהנות מהריבית הדולרית הגבוהה יותר מהריבית השקלית. אנו מעריכים כי הסיכויים שהדולר יירד בהרבה מתחת לרמת ה- 4 ₪ הם נמוכים. מצד שני אנו גם לא סבורים שנראה אותו עולה בצורה חדה בתנאים הנוכחיים.
המלצתנו:
להתחיל לקנות דולרים סביב 4 שקל לדולר כדי ליהנות מהריבית הדולרית הגבוהה.
* אין לראות בדף זה כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
מאת: חיים ונציה, מנכ"ל פרוקסימה.