SELL IN MAY AND GO AWAY
בכתבה זו טענו כי הסנטימנט השלילי הנובע מירידות השערים בבורסת סין והחששות מפני המשבר בשוק המשכנתאות בשוק האמריקאי גורר ירידות שערים לא מוצדקות בשווקי וול סטריט, ואכן מדד ה-s&p 500 תיקן לגמרי את מהלך הירידות של חודש פברואר ונסחר כיום ברמת ה-1468.47 הנקודות, הרמה הגבוה ביותר מזה כשש שנים ורחוקה 4% בלבד מרמת השיא של כל הזמנים (מרץ 2000).
יש לציין, כי מהלך העליות הואץ בשבועות האחרונים וזאת למרות החמרה בתנאי המקרו הבסיסיים ביניהם: • צמיחה – ציפיות צמיחת התוצר לרבעון הראשון עודנו כלפי מטה מ-2.5% בחישוב שנתי ל-1.5%. הסיבה לעדכון כלפי מטה היא חלחולה של ההאטה לסקטור התעשייה, כפי שבא לידי ביטוי בירידה בהשקעות העסקיות. • אינפלציה - מגמת התמתנות האינפלציה כפי שנחזתה בסוף שנה שעברה נעלמה. מדדי האינפלציה הגבוהים של החודשים האחרונים העלו את האינפלציה השנתית, כאשר שיעור השינוי השנתי של מדד הליבה של הוצאות הצרכנים (core pce) עומד כיום על 2.4% לעומת היעד הלא פורמאלי של הבנק שעומד על בין 2%-1%. • ריבית – פרוטוקול ישיבת הפד האחרונה הדגיש את החששות האינפלציוניים במשק האמריקאי והפחית את הסתברות להורדת ריבית במהלך שנת 2007. • רווחיות – הציפיות לשיעורי צמיחת רווחיות החברות לשנת 2007 עודכנו כלפי מטה ל-6.2%.
אמנם מהלך העליות בשבועות האחרונים נתמך בתקוות כי דיווחי החברות לרבעון הראשון של השנה יהיו טובים, כמו גם מעסקאות מיזוג חדשות במיליארדי דולרים ודבריו האופטימיים של אלן גרנספאן, לשעבר יו"ר הבנק הפדראלי, לפיהם חששותיו מהאפשרות למיתון בארה"ב התמתנו, אך אל לנו להתעלם מההשפעה העונתית של חודש אפריל הידוע כחודש החזק ביותר בשווקי וול סטריט.
אחד מהפתגמים העתיקים בבורסת וול סטריט הוא "sell in may and go away". מבדיקה היסטורית עולה כי במשך 50 השנים האחרונות רוב רווחי מדד ה-s&p 500 נצברו במהלך ששת החודשים נובמבר-אפריל, לעומת חודשי מאי-אוקטובר בהם כמעט ולא נצברו רווחים נטו. לדוגמא, בשנת 2004 מדד ה-s&p 500 ירד לקראת סוף חודש אפריל ועד אמצע אוקטובר לא עלה על הרמה בה נסחר ב-1 למאי, בשנת 2005 המדד החל לרדת בתחילת מרץ ועד אוקטובר לא צבר רווחים נטו ובשנה שעברה המדד החל לרדת בתחילת מאי וחזר לרמתו כשבוע לפני אוקטובר.
קשה מאד למצוא הסבר כלכלי לתופעה אך אין סיבה ממשית להילחם נגדה. אמנם, אנו סבורים עדיין כי מדד ה-s&p 500 מתומחר בצורה אטרקטיבית ולכן מעריכים כי עד סוף השנה מדד ה-s&p 500 יניב תשואה חיובית, אך מהלך העליות של השבועות האחרונים, יחד עם ההחמרה בתנאי המקרו וההשפעה העונתית של החודשים הקרובים בהחלט תומכים בתרחיש של מימושי רווחים בטווח הקצר.
מאת: אבינועם נחום - כלכלכן מקרו ראשי, כלל פיננסים בטוחה.