שוקי המטבעות: עד לאן ירד הדולר? כרגע זה לא חשוב

רובי סלם סבור, כי לא רואה שינוי קרוב ונותן טיפ קטן לאוהבי המכירות בשורט על הצמד דולר-פרנק שווצרי נמצא במגמת ירידה ברורה
רובי סלם |

גם השבוע מתאפיין המסחר בשוק המטבעות בהמשך מגמת התחזקותם של האירופאים כנגד הדולר האמריקני . נראה שככל שעובר הזמן, קצב העליות מואץ ולכן ניתן להסיק שאנו רק בתחילתו של המהלך וכי יש עוד מרחק רב עד השיא .

האירוע המרכזי השבוע התרחש דווקא אתמול (ג') בבריטניה, שם חגג המטבע החלפת קידומת. לראשונה מזה עשור, נראה על מסך הציטוטים השער 2.0000 דולר-לשטרלינג אחד, בדיוק כפי שהערכנו כבר בתחילת השנה. על פי העוצמות הקיימות בשוק, נראה שהיד עוד נטויה וסביר ונראה את המטבע האנגלי שמכה בדולר האמריקני ללא רחמים נסחר ברמות גבוהות יותר - 2.05 ואולי אף יותר. אגב שיא כל הזמנים של המטבע עומד על 2.01.

אז כמו שהזכרנו מגמת היחלשותו של הדולר בעולם עודנה נמשכת ולכן סביר ונרגיש זאת גם ביחס למטבע המקומי – השקל. רבים וטובים תוהים לאן יגיע שערו ביחס לדולר - נשמעות הערכות שמדברות על 3 -3.5 שקל לדולר אחד. ומנגד ישנם אלה המאמינים שאנו בתחתית.

בנקודה הזו היית אומר שכל הערכות כרגע אינם רלוונטיות ואין טעם לנסות לנחש היכן ומתי יסתיים המהלך - זו משימה כמעט בלתי אפשרית . הדולר נחלש כנגד השקל כחלק ממגמה עולמית ולא דווקא בגלל מדיניותו של בנק ישראל ולכן אנו בכל מקרה נושפע ממה שיקרה בעולם. כל עוד הסנטימנט יישאר אנטי דולר, ימשיך השקל להתחזק.

עד לאן? כרגע זה לא חשוב - מה שבטוח שנראה רמות נמוכות יותר בקרוב וכשתסתיים מגמת ההחלשות העולמית, נוכל להסיק שיסתיים היחלשותו של הדולר כנגד השקל. בכל מקרה עוד מוקדם לקבוע.

אגב, טיפ קטן לאוהבי המכירות בשורט. הצמד דולר-פרנק שווצרי נמצא במגמת ירידה ברורה ועל פי התנהלותו בימים האחרונים נראה שבקרוב, אולי אף תוך ימים יצא לדרך מהלך חד כלפי מטה אשר סביר וינחית את הצמד מרמת ה-1.20 הנוכחית עד לרמת ה-1.13 - יעד מחרים של 700 פיפס לטווח הארוך.

מבחינת נתונים כלכליים שיכולים להוות טריגרים לתנועות חדות בשוק, הייתי אומר שכדאי לשם לב לאלה:

דורשי דמי אבטלה ממוצע חודשי שיתפרסם ביום חמישי 19.4 ,15:30 שעון ישראל. זהו דו"ח המפרט את מספר העובדים שהגישו בקשה ראשונית לדמי אבטלה במהלך השבוע שחלף. הדו"ח מצביע על מספר הפונים ולא על מספר המאושרים. אדם זכאי לדמי אבטלה אם הוא פוטר שלא מרצונו.

האנליסטים נוטים לייחס חשיבות למדד שבועי זה, מאחר ויש לו השלכות על דו"ח התעסוקה החודשי: עלייה במספר דורשי דמי האבטלה מעידה בדרך כלל על עלייה בפיטורים והחלשות שוק העבודה. מנגד, ירידה במספר דורשי דמי האבטלה מפורשת כעדות על שיפור במצב התעסוקה. במבט ראשון, השימוש בנתון זה (ככלי המודד את הפיטורים בפרקי זמן מסוימים) להערכת מצבו של שוק העבודה, נראה הגיוני. במקרים רבים, נתון זה אכן מלמד אותנו רבות על דו"ח התעסוקה הצפוי, אך במהלך השנים זכורים מקרים בהם דורשי דמי האבטלה הביאו לפירוש לא נכון של התעסוקה. בשורה התחתונה, דו"ח דורשי דמי האבטלה החדשים אינו נחשב לכלי אמין דיו להערכת השינויים החודשיים במספר המועסקים. התאימות הגבוהה ביותר בין דו"ח זה לדו"ח התעסוקה מושגת דווקא בתקופות של מיתון.

בשבוע שעבר עמדו דורשי דמי האבטלה על 342 אלף. כל תוצאה מעל תהיה שלילית לדולר האמריקני ועשויה להחלישו.

ביום שישי ה-20.4 11:30 צפוי להתפרסם נתון המכירות הקמעוניות חודשי ושנתי בבריטניה.

המדד מודד את אחוז השינוי החודשי של סך הקבלות מחנויות המסחר הקמעונאי וכולל הן סחורות ברי-קיימא והן סחורות לא ברי-קיימא. זהו המדד האמיתי הראשון למדידת גודל ההוצאות הכספיות של הצרכן ולאמידת תבניות ההוצאה והצריכה. לרב מתייחסים למדד זה ללא סעיף מכירות כלי רכב (מכירות קמעונאיות - ליבה), מאחר והן סובלות מתנודתיות גבוהה וחלקן היחסי בסך המכירות גבוה (25%). גורמים נוספים שעשויים להשפיע על המכירות הם השינויים במחירי מוצרי המזון והאנרגיה (להבדיל משינויים הנובעים משינויים בהרגלי הצריכה). מגבלות מדד זה הן התעלמותו מהוצאות כמו שירותים (כמחצית מסך הצריכה), ביטוח, הוצאות משפטיות שונות וכד'. בנוסף לאמור לעיל, חסרון נוסף הוא ההתעלמות מהאינפלציה תוך כדי פרסום נתונים נומינליים ולא ריאלים.

הצפי במקרה הנוכחי עומד על 0.5% כאשר החודש הקודם עמד על 1.4% . בכל אופן כל תוצאה מעל 0.5% תהיה חיובית לשטרלינג ,ומתחת שלילית.

לסיכום יש לעקוב אחר הנתונים החשובים ולבחון כיצד השוק מגיב . סביר וכל ירידה תהיה לצורך עליה ועד שהשוק לא יאותת אחרת הנחת היסוד שאנו במגמת עליה והנתונים אמורים לתמוך בהמשכה. בכל מקרה, תמיד כדאי להיות זהירים ולדאוג שגלי האופוריה, שלרוב בתקופות כאלה פורצים גם הם לשיאי כל הזמנים בדיוק כמו חלק מהמטבעות, לא יגרמו לסוחרים להירדם בשמירה ולשבור כללי מסחר בסיסיים.

*מאת: רובי סלם – אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות מסחר *הערה: אין לראות בכתבה המצלה לפעולה כשלהי

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה