"המערכות התיקשוביות צמצמו את הפגיעות בלוחמים, ושיפרו את האפקטיביות המבצעית"

"יש לנו הצלחות טובות בשטח בשל המערכות התיקשוביות", אומר סגן-אלוף מוטי שושן, מפקד גדוד התיקשוב של אוגדת עזה, "ה-IT מסייע לתפוס מחבלים בעזה ולפגוע בהם - הלוחמים מקבלים יותר נתונים על המטרות, ומשפרים את אחוזי הפגיעה בהם"
יוסי הטוני |

"אנחנו מספקים חבילה תיקשובית מלאה לכוחות הלוחמים במחבלים ברצועת עזה. הם מנסים לשגר קסאמים ולחדור לשטח ישראל - וה-IT מסייע להם למנוע זאת. ה-IT מסייע לתפוס מחבלים בעזה ולפגוע בהם", כך אומר בראיון לאנשים ומחשבים סגן-אלוף מוטי שושן, מפקד גדוד התיקשוב של אוגדת עזה. לדבריו, "אוגדת עזה היא אוגדת ביטחון שוטף (בט"ש), אשר לה חשיבה בעלת מיתאר התקפי. המתאר נועד למנוע ירי של קסאמים על יישובי הדרום, וכן למנוע אפשרות של חדירת מחבלים פלסטיניים, דרך הגדרות - לתוך שטח ישראל. החדירה יכולה להיות דרך הגדר, או מתחת לאדמה, בעזרת המנהרות אותן הם מרבים לחפור.

מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף משה (צ'יקו) תמיר, שינה את הקונספט המבצעי של האוגדה, מאז מבצע ההתנתקות לפני למעלה משנה. בעבר, החשיבה היתה שיש להגן על הגדר. כיום, ההסתכלות היא פנימה - לתוך הרצועה".

וכיצד מסייע ה-IT למימוש תפיסה זו?

"בעזרת אמצעי תצפית - מזל"טים ותצפיות ניידות ונייחות, ומצלמות - יצרנו חבילת הגנה פרואקטיבית מפני חדירה. המטרה היא למנוע חדירה גם מתחת לפני הקרקע, ולספק יכולת ראייה כוללת לכלל הכוחות הפרוסים. הלחימה עברה להיות מבוססת חוזי. אנו פועלים בתחום מזה שנה וחצי, כדי לשתף בחוזי כמה שיותר גורמים. יש לנו סנסורים, חיישנים, בשלושת המימדים – ביבשה, בים ובאוויר, ויש לנו תוקפים בכל הרמות.

השאיפה הקלאסית היא להגיע למצב של העברת חוזי Sensor 2 shooter. כך, אנו מממשים את רעיון של אגף התיקשוב, להביא לשיתוף חוזי בכל הרמות, על ידי חיבור המערכות. לדוגמה, חוזי ממזל"ט שמגיע לכוחות תקיפה קרקעיים, למודיעין, והכל עובר תוך פרק זמן של שניה אחת. העברת החוזי היא פריט אחד, מתוך סך התמונה הכוללת של מערכות השו"ב. העברת חוזי זו מסייעת לנו לממש את תפיסת ההגנה הפרואקטיבית שלנו.

אנו 'תופסים טרמפ' על מגמות אזרחיות, ומשלבים אותם לצרכינו. יצרנו מהפכה ביכולות החוזי שלנו, בשימוש בוידיאו ובהעברת נתוני חוזי. יצרנו תמונת חוזי משותפת - גם עבור הדרג המחליט וגם עבור הדרג הלוחם.

כבר במהלך מבצע ההתנתקות התחלנו לשתף פעולה עם גורמי ביטחון חוץ צה"ליים - המשטרה וזרועות ביטחון אחרות. שיתוף החוזי מביא לתרומה מבצעית רבת חשיבות בלכידת מבוקשים. בסוג העימות הקיים בינינו ובין הפלסטינים - עימות נמוך עצימות (LIC) - העברת נתוני חוזי באופן הרחב הזה מספקת לנו יתרון משמעותי.

כל הכותרות

היבט ייחודי נוסף, הוא שאת שינוע התמונות, מבצעות חיילות. יש לי חיילות בגדוד, אשר נמצאות בסמוך לאמצעים שיורים, וכאשר הן רואות לדוגמה, פריצה של הגדר, הן מעבירות את התמונה לכוחות הלוחמים שנמצאים במקומות בהן אין תשתית נייחת. כך, התמונה של השו"ב המתקבלת, מסייעת בזמן אמת לכוחות שבשטח".

צרכים ייחודיים

ממי אתה מקבל את אמצעי התיקשוב?

"ברוב המקרים אני מקבל אותם מקצין התיקשוב של פיקוד דרום. לעיתים, בשל ייחודיות הצרכים שלי, אני מקבל אמצעים ותקציבים מיוחדים. כך, אני נהנה מניסוי שנערך בשנה האחרונה - והסתיים: במעבדת הקרב של מחלקת אמל"ח, אמצעי לחימה במז"י (מפקדת זרוע יבשה), ערכו ניסוי מתקדם במערכת מרובת חיישנים. מטרת הניסוי היא לצמצם את כוח האדם העוסק בתצפיות.

המערכת מבצעת את מה שעושות מערכות התצפית הקיימות, כשלכל עובד מחשב יש אחריות על הפעלת מערכות השולטות על קטעי גבול רבים. המערכת יודעת לזהות בצורה עצמאית את השטח ואת השינויים החלים בו, כגון חדירות. כל דיווח שכזה זורם לכוחות המבצעיים בזמן אמת, ומייעל את סיכול החדירה".

הלקוח הראשון של צי"ד "אני הלקוח הראשון של צי"ד", אומר סגן אלוף שושן, "ומהווה את הכוח החלוץ במימוש התפיסה התיקשובית הזו". צי"ד היא מערכת שליטה ובקרה של זרוע היבשה בצה"ל. במסגרת תוכנית צי"ד מספקת אלביט מערכות, יחד עם חברות נוספות - לצה"ל, מערכות תיקשוב לדרג הלוחם. מערכות אלו מאפשרות העברת תמונת מצב אינטגרטיבית ועדכנית, אשר משלבת בין כלל הגורמים המשתתפים בלחימה והמנהלים אותה. עלות הפרויקט מוערכת בארבעה מיליארד שקלים.

ממשק המשתמש של מערכת צי"ד כולל עמדות שו"ב ותקשורת, ומערכות לעיבוד והפצת מידע. כמו כן, כוללת המערכת מחשבי כף יד שחולקו למפקדי כוחות החי"ר, ומאפשרת להם קשר עם כטבמ"ים (כלי טיס בלתי מאויישים), צפייה במפת מטרות ואיומים שמספקים להם כוחות המודיעין, ותצפית ומעקב אחר מיקומו של כל לוחם בכוח.

מערכת צי"ד מאפשרת תיאום בין הכוחות בדרגים השונים, מתן תמונת מצב עדכנית, יכולת מבצעית מערכתית כוללת, הגדלת שרידות הכוחות ושיפור הדיוק בעת הפעלת אש, תוך שימוש יעיל וחיסכון בכוח אדם ואמצעים. אחת המערכות במסגרת פרויקט צי"ד, היא "משואה 100", מערכת שו"ב מבצעי לדרג הטקטי. לפי תוכנית הפרויקט, בשנת 2012 צפויה צי"ד להיכנס למבצעיות מלאה בכל כוחות צבא היבשה.

מה המשמעות של היותך לקוח של צי"ד?

"פרויקט ציד כולל כמה מערכות, המאפשרות לכוחות בשטח לתקשר באמצעות מחשבים ניידים. היא כוללת את מערכת 'משואה 100' מתוצרת אלביט מערכות, המאפשרת לכוחות לתקשר זה עם זה. המערכת מופעלת בכמה יחידות באוגדה. זוהי מערכת הפועלת באמצעות מחשבי כף יד ומחשבים ניידים, והיא מחברת בין חדרי הפיקוד ובין הלוחמים בשטח, ומאפשרת למפקדים לקבל תמונת מצב עדכנית ומדויקת על צג המחשב בנוגע לנעשה בשטח. המערכת נוסתה בזמן ההתנתקות מעזה.

אנו צרכנים של מערכת 'ורד הרים', פלטפורמה למערכת הסלולר המוצפן, וכן של מערכת סלולר נוספת. יש לנו מאות משתמשים בכוחות האוגדה, הנעזרים באמצעי תקשורת זה. ה'לקוחות' הם משני סוגים - הלוחמים בסיורים, והמפקדות הנייחות, כמו גם המפקדים הניידים. הסלולר לסוגיו מסייע לתת למפקד תמונת מצב על מיקום כוחותיו בשטח. את הנתונים הגרפיים הוא מקבל על גבי PC מוקשח נייד. אם יש אירוע, דוגמת חדירה או ניסיון חדירה, או נגיעה בגדר, כל הכוח 'סוגר מעגל' דרך מערכת משואה. כל ההתנהלות המבצעית מרגע תחילת האירוע, היא דרך מערכת השו"ב הטקטית. כך, המפקד לא צריך לשאול בקשר איפה נמצאים הלוחמים שלו".

ומה לגבי "ורד הרים"?

"אנו צרכנים של מערכת מהירה, המאפשרת לנו פריצת דרך בעולם הנתונים, ומטייבת את יכולת קבלת הנתונים של המפקדים. השימוש ב'ורד הרים' משפר את היכולת המבצעית שלהם. 'ורד הרים' היוותה במבצע ההתנתקות את מערכת התיקשוב המרכזית, כתשתית התקשורת לכוחות הניידים. היא פעלה בצורה איכותית ובכל מתארי הפעילות. המערכת מטפלת במשתמשים רבים, ולמרות העומס, הרשת המוצפנת מיטיבה לתפקד. לאחר ההתנתקות, אנו ממשיכים להשתמש בה בשגרה, בביטחון השוטף..

היחידה שלי הוגדרה כיחידת ניסוי ל-RoIP, רדיו על גבי תשתית אינטרנט, המערבת שני סוגי תווך - התווך האינטרנטי ותווך הרדיו. כך, אנו מעלים את רמת הקישוריות, ומספקים שליטה טובה יותר למפקדים".

"גדוד של קוסמים"

כיצד מקבלים הלוחמים את היותם צרכני IT?

"למערכת יש ממשקים נוספים לעוד מערכות, והיא מסייעת למפקד בכל מיני רמות – שינוע הכוחות, קבלת החלטות, והכוונת כלים אוויריים. בשל הכנסת מערכות ה-IT לדרגים הלוחמים, היכולת של 'סגירת אירוע' - מהרגע שהתקבל דיווח על חדירה, ועד לתפיסת המחבל - היא מהירה יותר. בלא ספק, ה-IT צמצם את כמות הפגיעות בלוחמים, וייעל את האפקטיביות המבצעית. יש לנו הצלחות טובות בשטח בשל המערכות התיקשוביות.

המפקדים שבעי רצון, כי הם יודעים במדויק איפה הכוחות. הלוחמים מקבלים יותר נתונים על המטרות, ומשפרים את אחוזי הפגיעה בהם. מפקד האוגדה מתרשם מאד מיכולות ה-IT. הוא כינה את גדוד התיקשוב 'גדוד של קוסמים' ואמר כי הוא משפיע על ההכרעה בלחימה בחמאס, ושיפר המון מהלכים מבצעיים".

מדברים רבות על שילוביות. האם זה כבר מיושם?

"אנחנו ממשים את רעיון השילוביות. עלינו לספק את היכולת לקשר בצורה ממוקדת בין מערכות ה-IT המבצעיות בצבא, לבין השטח. אנו משלבים בין כל הצרכים המבצעיים של הכוחות, כדי שכמה שיותר מידע מבצעי יגיע על גבי מערכות ה-IT לכל הדרגים.

הרעיון הוא שבסופו של תהליך שינוע הנתונים, כוח מסוים יכול להיעזר ולהשתמש ביתרון מבצעי כלשהו של כוח אחר, בשל השיתוף. זה מתבצע על ידי הרחבה של מודל היישומים המבצעיים, והעברת אינפורמציה לכלל הכוחות, והכל על פי תפיסת לוחמה מבוססת רשת. מדובר במושג ששגור מאוד בשיח הצבאי הבינלאומי: Network Centric Warfare - NCW - לחימה שהרשת היא תשתית מרכזית בה ומאפשרת אותה. המדובר על אתגר גדול ביותר שבבסיסו נדרש להתמודד עם מגוון שינויים דינמיים. זאת, תוך זמינות, גיבוי ורישות. אנחנו הופכים את הרעיונות הללו לכלל מימוש מבצעי. יש לכך תוצאות – תפיסת שינוע התמונות והנתונים, מסייעת בוודאות לחיסול יותר חוליות משגרי קסאמים".

מענה אפקטיבי ללחימה "ה-IT מסייע ללחימה שלנו ברצועת עזה על בסיס קבוע", מסכם סא"ל שושן, "האתגר הגדול שלנו זה לייצר דינמיות לצרכים המתפתחים של הכוחות הלוחמים. שדה קרב מתאפיין בדינמיות וביצירתיות, והמשימה של מערך ה-IT והתיקשוב באוגדת עזה היא לתת מענה לדינמיות המבצעית שלנו. רוב העיסוק שלי הוא לאפשר מענה אפקטיבי ללחימה, ואת זה מספקות המערכות שיש לנו, מערכות תקשורת ומערכות IT. המידע החזותי העובר במערכות ה-IT, מסייע לתפוס ולפגוע במחבלים בעזה ובסביבתה. שדה הקרב החדש הוא מבוסס מיחשוב, ודרכו עוברים נתונים במגוון דרכים וצורות. הדגש כיום הוא על חוזי, מידע חזותי - החוזי הופך להיות מרכיב משמעותי בשדה הקרב, ובכך הוא משפר את האפקטיביות של הלחימה. שיתוף חוזי תופס משקל סגולי רב בהעברת מידע לכלל הכוחות, בדרגי השדה והמפקדים. המידע החזותי הופך למרכיב מרכזי בפו"ש, הפיקוד והשליטה, הצה"לי. בעזרת שימוש נרחב בחוזי, קפצנו מדרגה - אנו תופסים יותר מבוקשים, ומונעים יותר חדירות לשטח ישראל. הפצת החוזי מסייעת בלחימה בעימות המוגבל".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה