סין - בעזרת השם

סין מזהה פוטנציאל בשוק הישראלי - להציע לחברות תוכנה ישראליות לבצע אצלה פרויקטי פיתוח ב-Off Shore
יהודה קונפורטס |

איתי מעודה לא ישכח את ליל הסדר של שנת 2003, זמן רב. לראשונה בחייו נאלץ לבלות את החג בסין, שם שהה במסגרת עסקיו, כנציג חברת תוכנה ישראלית שפיתחה מערכות קריאה מרחוק למוני מים בבתים. החברה מכרה את מוצריה בשוק הסיני, באמצעות חברה מקומית, CHINA ISRAEL, שהוקמה בשנת 2000 ועבדה עם חברות תעשייתיות וחברות תוכנה מישראל.

באותו ליל סדר, שם מעודה פעמיו לבית הכנסת היהודי בשנחאי, כדי להתפלל. המארחת שלו, סין סין (השמש העולה בסינית), שהקימה את החברה הסינית שעובדת עם ישראלים, ליוותה אותו לבית הכנסת. כבת להורים שנטשו אותה בגיל צעיר וכמי שבאה ממשפחה שרובה התבוללה, שמרה סין סין על הזיקה היהודית שלה, ככל שיכלה, באזור מגוריה בשנחאי. השניים, סין סין ומעודה, הגיעו לבית הכנסת היהודי בשנחאי, בכניסה נתקלו בשומר מטעם המשטרה הסינית, שביקש תעודות מזהות. מעודה הציג את דרכונו הישראלי והתקבל בברכה. הצרות החלו עם המארחת הסינית: בתעודת הזהות הסינית שלה היה כתוב שהיא ממוצא יהודי. השוטר הקשוח גירש את סין סין ולא היה מוכן לשמוע שום הסבר. גם פנייה בהולה לרב המקומי לא הועילה. סין העממית המאמינה בדת הבודהיסטית, מאפשרת פלורליזם דתי ברמה אישית. ההשתייכות בסין לדת שאינה הדת הבודהיסטית, מותרת רק בפיקוח השלטונות. לאזרחי סין אסור לבקר במוסדות רשמיים של דתות אחרות, כגון בתי כנסת - מה שמותר לאזרחים זרים ולתיירים.

הטראומה הזו השפיעה על אשת העסקים הסינית הצעירה, שצברה הצלחות עסקיות רבות, בהחדרת מוצרים של חברות ישראליות מצליחות. היא החליטה שזה הזמן לעשות שינוי בחייה. בשנת 2004 ארזה את המזוודות, עלתה לישראל, שכרה דירה בהרצליה, והעבירה את מרכז הכובד של פעילות החברה הסינית לישראל, בסיועו של איתי מעודה, כיום יועץ בכיר בחברה. מעבר להחלטות העסקיות שקיבלה, שגם הן לא פשוטות, היא קיבלה החלטה אישית, גורלית לא פחות: להתגייר באופן רשמי.

לצורך כך נטלה על עצמה עול כבד של לימודים ארוכים, במשך שנה באולפן ברעננה ובמכון מאיר בירושלים. כך, ארבעה ימים בשבוע עשתה את דרכה מהרצליה לירושלים כדי ללמוד ולקבל את אישור הגיור הרשמי. כאשר עמדה בפני ועדת הרבנים שבחנה אותה, הם לא האמינו למראה עיניהם, כיצד בחורה צעירה, שהגיעה מהקצה השני של העולם, שקדה והצליחה בלימודיה, תוך שהיא ממשיכה לנהל את העסק הקטן שלה בסין ובישראל - בעזרת צוות עובדים קטן.

סין סין שינתה את שמה לדבורה-לאה שקולניק, היא מנהלת כיום אורח חיים דתי-חרדי לכל דבר, וממשיכה לעשות עסקים בישראל ועם ישראל. הצניעות היא הסמל השני שלה. היא לא מרבה לדבר על עברה האישי. לדידה, המהלך שעשתה היה מובן מאליו. מגיל צעיר גדלה ללא הורים, אצל סבה וסבתה, את אביה לא ראתה 20 שנה, ועם אמה היא נמצאת בעיקר בקשר טלפוני. מייד לאחר סיום לימודי מדעי המחשב, פתחה את החברה שלה, שמתמחה בפרויקטי מיקור-חוץ עבור חברות זרות שרוצות לכבוש את השוק הסיני (מי לא?). ישראל היתה כבר אז קרובה לליבה: בין לקוחותיה הגדולים נמנים חברת נטפים, וחברות תוכנה מישראל.

כעת ל–CHINA-ISRAEL יש שלוחה ישראלית, שאותה דבורה-לאה שקולניק מנהלת בעזרת צוות של ארבעה אנשים, כולל איתי מעודה. מיד לאחר הקמת השלוחה הישראלית קיבלה החברה את הנציגות של חברת ניאוסופט הסינית, הנחשבת לחברת מיקור-חוץ ותוכנה מהגדולות בעולם.

כל הכותרות

מיקור חוץ בסין - למה? שקולניק סבורה שלחברות ישראליות יש פוטנציאל רב מאד בשוק הסיני ובמזרח הרחוק. מעבר למגבלות של שפה, תרבות, הכרת השוק, מתמודדות החברות הישראליות עם בעיות של מחיר ועלויות פיתוח. עדיין, מהנדס ישראלי יקר יותר מאשר מהנדס סיני, ועל האופציה ההודית - המתחרה המרה של סין - אין לה הרבה מילים טובות לומר. תעריפים לדוגמה: מהנדס סיני עם שלוש שנות נסיון משתכר בין 2,400 -3,000 דולרים לחודש. מהנדס הודי, אומרת שקולניק, המשתווה ברמתו המקצועית והידע שלו לזה של הסיני, כבר לא מוכן להסתפק בפחות מ-4,200 דולרים.

זה משתלב לדבריה, עם ההערכות שהשוק ההודי ישתנה בתוך עשור, ומיקור-חוץ במדינה כמו סין, כדי לחדור לשוק הסיני - יהיה הטרנד החם ביותר בעשר השנים הבאות. את המגמה הזו היא רוצה להביא לידיעת השוק הישראלי, ולסייע לחברות הזנק וגם לחברות תוכנה גדולות - להשתחל במהירות רבה לשוק הסיני. זאת, בעזרת ענק התוכנה הסיני ניאוסופט, אותו, כאמור, מייצגת בארץ CHINA ISRAEL.

ניאוסופט הסינית הוקמה בשנת 1991 על ידי צוות של שלושה סטודנטים, שייסדו חברת שירותי תוכנה קטנה. החברה מונה כיום מעל 10,000 עובדים ומהנדסים, המעניקים שירותי תוכנה ופיתוח לחברות בינלאומיות רבות, המעונינות להאיץ ולהוזיל את עלויות הפיתוח שלהם וכן להכשיר את הקרקע לשיווק ולהטמעה של המוצרים בשוק הסיני.

הרווח הנקי של החברה נאמד ב-350 מליון דולרים בשנת 2005, והיא הוכרזה כחברה הבורסאית הגדולה ביותר בסין בתחום מיקור-החוץ, עם 8,000 לקוחות בכל העולם. יש לה שלוש אוניברסיטאות למחשבים, המכשירות את המהנדסים מהשלב הראשון לעבודה. אחת מהן מבצעת לימוד מרחוק ברמה מתקדמת.

ישראל היא אחת המדינות הראשונות בהן החברה על מנת להרחיב את פעילותה בתחום חברות ההזנק, ובכוונתה להשקיע בארץ ולרכוש טכנולוגיות מתקדמות. דבורה לאה שקולניק אומרת כי לניאוסופט יש שלוש חטיבות הממוקמות במתחמי הטכנולוגיה של עמקי הסיליקון הסיני, בצפון מערב סין: החטיבה הצפונית לציוד רפואי, הממוקמת ב-Shenyang, מייצרת מכשירי הדמיה בשיתוף עם חברת פיליפס העולמית. כמו כן מייצרת חטיבה זו את מכשירי ה-CT וה-MRI לשוק המקומי תחת השם Neusoft. מוצרי Neusoft מותקנים בכ-2,000 בתי חולים פרטיים וממשלתיים בסין. ה-MRI של פיליפס שמיוצר בסין, מכיל את אותם רכיבי תוכנה וחומרה שיוצרו בעבר באלסינט הישראלית, שנמכרה לימים לפיליפס, בנסיבות שעדיף לשכוח.

החטיבה השניה היא חטיבת התוכנה, הממוקמת ב-Dalian. היא מספקת שרותי מיקור-חוץ Off Shore לחברות בינלאומיות המעוניינות להאיץ את החדירה לשוק הסיני המתפתח. חברות כמו סאן, אינטל, סאפ, יבמ ונוקיה, הקימו את צוותי הפיתוח שלהן באמצעות חברת Neusoft. חטיבה זו ממקדת כעת את פעילותה בישראל, והיא רואה בשוק הזה פוטנציאל גדול לעשות קפיצת מדרגה מהירה בחדירה הקשה והמייגעת לשוק הסיני - שכל העולם רץ אליו בקצב מטורף.

חטיבה נוספת היא חטיבת הטלקומוניקציה, הממוקמת בשנגחאי. היא מספקת לחברות הסלולר הסיניות מערכות בילינג וממשקי משתמש באינטרנט. בישראל, תתמקד הפעילות מן הסתם, במסגרת חטיבת התוכנה. ניאוסופט רוצה להכנס לאג'נדה של חברות תוכנה ישראליות, שרוצות להיכנס לשוק הסיני ומחפשות פלטפורמות מתאימות כדי לפתח את המוצרים ולשווק אותם שם. את מה שחברות ענק אמריקניות וחברות ישראליות כמו נס עושות בהודו, מבקשת ניאוסופט לעשות לחברות הישראליות בסין.

ב-20 ביוני השנה, תתקיים בסין התערוכה השנתית הגדולה לשירותי תוכנה,CISIS המאורגנת על ידי משרד הסחר הסיני, וארגוני התוכנה והשירותים הגדולים. בתערוכה משתתפות כל החברות הבינלאומיות הגדולות אשר יש להן פעילות בסין. שקונליק תהיה שם יחד עם חברת ניאוסופט והיא מצפה לפגוש נציגים של חברות ישראליות, שגילו עניין בפעילותה בישראל, כמו גם נציגים של חברות שכבר יש להן נוכחות בסים, כגון צ'ק פוינט, מג'יק, סימטרון, מרקורי, אמדוקס, ועוד.

השנה מלאו עשר שנים לכינון היחסים הרשמיים בין סין לישראל. סין היא המדינה החשובה ביותר במזרח הרחוק עבור חברות ישראליות. יחסי הסחר בין המדינות, הגיעו בשנה שעברה לכמעט שני מיליארד דולרים, אבל התוכנה והשירותים עדיין לא מהווים חלק דומיננטי ביחסים אלו. הסיבות הן רבות. דבורה לאה שקולניק, כמו נציגי חברות סיניות רבות אחרות שתוקעות כאן יתד, מקווה שהעשור הבא יאופיין בהרחבת האוף-שור הישראלי-סיני, ובכל מה שקשור לה אישית, יש בכך מימד מעט ציוני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה