שוקי המטבעות: המאקרו יקבע אם יבוא תיקון
השבוע מתאפיין המסחר בשווקי המטבעות בבלימה, גם אם זמנית בלבד, של מגמת התחזקות המטבעות האירופאים כנגד הדולר האמריקני. נראה שכרגע מחכים הסוחרים לקבלת תוצאות נתונים נוספים על מנת לקבוע את כיוון המסחר רצוי, וכמובן לוודא שלא יתפסו פותחים פוזיציות נוספות, כאשר השוק עומד לפני תיקון טכני. שוב, התזמון הינו מרכיב חשוב במסגרת קבלת ההחלטות.
המשך השבוע עמוס בנתונים כלכליים חשובים בארה"ב, אשר סביר כי יקבעו את הטון ויעזרו לסוחרים לקבוע את כיוון המסחר הרצוי. בין הנתונים החשובים הללו, ניתן למצוא את הזמנות מוצרי ברי קיימא, שצפוי להתפרסם היום (ד') ב-17:00 שעון ישראל. הנתון מסכם את ההזמנות למוצרים ברי-קיימא, שהם מוצרים הכוללים מוצרי הון (מכונות, מפעלים וציוד), תחבורה ובטחון. למוצרים ברי-קיימא חשיבות עליונה בכל הנוגע לציפיות בשינויים בייצור ולאיתור מחזוריות כלכלית.
הצפי במקרה הנוכחי עומד על 3.4%, וכל תוצאה מעל תהיה חיובית לדולר האמריקני ולהוות טריגר לתיקון. מנגד, כל תוצאה מתחת עשויה לחזק את האירופאים.
ביום חמישי ב-15:30 שעון ישראל, צפוי להתפרסם בארה"ב נתון דורשי דמי האבטלה החדשים. דו"ח זה מפרט את מספר העובדים שהגישו בקשה ראשונית לדמי אבטלה במהלך השבוע שחלף. (הדו"ח מצביע על מספר הפונים ולא על מספר המאושרים. אדם זכאי לדמי אבטלה אם הוא פוטר שלא מרצונו).
האנליסטים נוטים לייחס חשיבות למדד שבועי זה מאחר ויש לו השלכות על דו"ח התעסוקה החודשי: עלייה במספר דורשי דמי האבטלה תעיד ברך כלל על עלייה בפיטורים והחלשות שוק העבודה. מנגד, ירידה במספר דורשי דמי האבטלה מפורשת כעדות על שיפור במצב התעסוקה. במבט ראשון, השימוש בנתון זה (ככלי המודד את הפיטורים בפרקי זמן מסוימים) להערכת מצבו של שוק העבודה, נראה הגיוני. במקרים רבים, נתון זה אכן מלמד אותנו רבות על דו"ח התעסוקה הצפוי, אך במהלך השנים זכורים מקרים בהם דורשי דמי האבטלה הביאו לפירוש לא נכון של התעסוקה. בשורה התחתונה, דו"ח דורשי דמי האבטלה החדשים אינו נחשב לכלי אמין דיו להערכת השינויים החודשיים במספר המועסקים. התאימות הגבוהה ביותר בין דו"ח זה לדו"ח התעסוקה מושגת דווקא בתקופות של מיתון.
הצפי עומד על 325 אלף דורשי דמי אבטלה חדשים. כל תוצאה מעל תהיה שלילית לדולר , ומנגד כל תוצאה מתחת תהיה חיובית.
אבל הנתון החשוב ביותר אשר סביר וירכז את מירב העניין הינו מספר המועסקים אשר צפוי להתפרסם ביום שישי 15:30 שעון ישראל. דו"ח התעסוקה מורכב למעשה משני דו"חות שונים המשקפים סקרים שונים. "סקר משקי הבית" נערך בקרב כ-60,000 משקי בית ועל פיו נקבע שיעור האבטלה. "סקר הממסד" נערך בקרב 375,000 בתי עסק וממנו נגזרים: מספר המועסקים (ללא המגזר החקלאי), אורך שבוע עבודה ממוצע ושכר ממוצע לשעה. שני הדו"חות מודדים את רמות התעסוקה, אך מזווית שונה.
לאור ההבדל המשמעותי במספר המשתתפים בכל סקר, עשויות להתקבל תוצאות שונות משמעותית בין חודש אחד למשנהו. השוק מתמקד יותר בדו"ח מספר המועסקים, דו"ח המבוסס על מספר משתתפים רב יותר. שני הדו"חות נחשבים למשמעותיים מאוד בהערכת הפעילות העסקית.
נתון זה חשוב מאוד ובעל משקל רב בקביעת מגמת המחירים בשוק. הצפי במקרה הנוכחי עומד על 100 אלף - וכל תוצאה מעל ערך זה תהיה חיובית לדולר.
לסיכום: מגמת המחירים הכללית בשוק עודנה עליה. כל תיקון שיהיה אמור להיות בר חלוף, כאשר אחריו צפוי השוק להעפיל לרמות גבוהות יותר. השאלה - האם בכלל יתרחש תיקון טכני? עודנה פתוחה ויש לבחון כיצד מגיב השוק לנתונים הצפויים להתפרסם השבוע . בכל אופן, לא כדאי להתרגש יתר על המידה מירידות במידה ויתרחשו וחזקות ככל שיהיו, יש לבחון האם מסתימות בטווחים המקובלים - דוגמת רמת ה-1.34 ביורו דולר. והאם הצמדים עדין שומרים על מומנטום חיובי מבחינת המגמה הכללית. שוב יש לזכור שיעד המחירים של היורו טרם הושג ועמד על 1.4. לכן, סביר להניח כי מגמת העלייה תמשך בשבועות הקרובים .
*מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר באפיקס . אין לראות בכתבהה המלצה לפעולה כלשהי.