ציידי הסטופ-לוס

לא פעם נתקלים משקיעים בתנועה בשוק המט"ח שלא מוסברת ולא משקפת את עקרונות המסחר במט"ח.

ישנם מצבים בהם נתון כלכלי צפוי להתפרסם בשעה 15:30, אולם 3 שעות טרם פרסומו לא נראות תזוזות בשוק. אז פתאום בלי התרעה ובלי שום הסבר נראה לעין, המחירים נעים באופן חד ב- 50 נק', ודקות לאחר מכן חוזר לערכו המקורי. מי הזיז את השוק? ומדוע עשה זאת?

קוראים להם "ציידי הסטופ-לוס והלימטים", ומטרתם פשוטה: לאסוף פקודות סטופ-לוס במקומות רגישים ואז לחזור לרצועת המסחר הרגילה. "ציידים" אלו כוללים גופים גדולים ביניהם הבנקים, קרנות גידור וחברות ברוקר עולמיות, שיכולות לפעול בשוק במליארדי דולרים ובדרך זו להזיזו כרצונם, לפחות בטווח המיידי. המעניין הוא שלא די בכך שהם מצליחים לגרום למחיר לרדת, ועל-ידי כך מפעלים את פקודות הסטופ-לוס ומעודדים פקודות מכירה, אלא ממש מובילים מגמה של מכירה, אליה מצטרפים סוחרים רבים שראו את פריצת המחיר הנמוך של אתמול. איך זה מתבצע, ומה הרווח של אותם "ציידי סטופ-לוס"?

גופים אלו נוהגים למכור את המטבע ולהוריד את מחירו עד לרמות הנמוכות של הפריצה. ברמות אלו, הסטופ-לוסים מופעלים לסגירת פוזיציית לונג או כניסה לשורט, עם פריצת הרמה. בשלב זה "הציידים" מתחילים לקנות ברווח את כל הכמות שמכרו, ונכנסים לפוזיציית לונג. התוצאה היא רווח כפול: פעם אחת מכירה ברווח של כל הכמות שנדרשה להוריד את השוק, ופעם שניה מכירה בשער הגבוה של היום.

האמנם ניתן להשפיע על שוק המט"ח, השוק הגדול בעולם, המוערך במסחר גבוה מ-2 ביליון דולר ביום? סכום זה מפוזר בין המטבעות השונים הנסחרים ברחבי העולם, ולכן קשה מאוד לעקוב אחר מחזורי מסחר בשוק המט"ח הגלובלי. אינדקציה למחזורי מסחר אלו זה ניתן לקבל משוק החוזים עתידיים על המטבעות. ישנם מצבים שעסקה בגובה של 100 מיליון דולר ואף פחות עשויה ל"הזיז" את השוק באופן חד להעיף סטופ-לוסים בחזרה לכיוון המקורי.

דוגמה לכך: נניח שבמשך יומיים הזוג דולר/שקל נע בטווח 4.0000 ל- 4.0350 ו-70% מהמשקיעים נמצאים בלונג על הזוג, עם סטופ-לוס סביב הרמות 4.000 או קצת מתחתיו. "ציידי הסטופ-לוסים" יתחילו למכור כמות מסיבית של הדולר מול השקל ובכך יורידו את השוק ויביאו לתפיסת סטופ-לוסים רבים. משקיעים חדשים ימהרו להכנס לפוזיציית שורט על מנת לנצל את הירידות, אך בינתיים "ציידי הסטופ-לוסים" (הגופים הגדולים) סגרו את פוזיציות המכירה ופתחו חדשות כלפי מעלה. במצב כזה נראה לכאורה שהמשקיעים הגדולים הם אלו שמרוויחים, אך לא כך הדבר, השפעתם על השוק היא מאוד מוגבלת ובאה לידי ביטוי בטווחים מאוד קצרים.

הדוגמה שנתנו אינה תלושה מהמציאות, ב-25 לאפריל 2007 סוחרים רבים מיקמו סטופים ולימטים למכירה בפריצה באיזור 4.00-3.99, אכן במהלך רוב היום הזוג נסחר באיזור 4.02 נגע באיזור 3.9925 וחזר להסחר כעבור זמן קצר באיזור 4.02. חשוב להדגיש שמחזורי המסחר בדולר/שקל עומדים בממוצע על 400 מליון דולר יומי, לכן לגוף גדול כמו בנק לא קשה להשפיע על הזוג.

כל הכותרות

לקוחות קיימים בפינוטק מקבלים מידע על בסיס יומי באמצעות מיילים, טלפונים ו-SMS היכן נמצאים המחירים שמוגדרים בתור רמות פסיכולוגיות רגישות שעשויות להוות נק' למיקום לימיטים, היכן הבנקים וגופים גדולים עשויים להכנס לשוק ולבצע ספקולציות. כלים אלו מסייעים ללקוחות לפעול בצורה נבונה ומחושבת יותר.

מאת בני מנשה, מנהל חדר עסקאות פינוטק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה