דו"ח המבקר חושף: גנזך המדינה אינו ערוך לקליטת חומר ארכיוני דיגיטלי ממשרדי ממשלה
בדו"ח השנתי שלו, 57 ב', שפורסם אתמול (ד') אחר הצהריים, קובע מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, כי גנזך המדינה - הארכיון הלאומי הרשמי, אינו ערוך לשמר, לגנוז, או לבער רשומות אלקטרוניות ודואר אלקטרוני של משרדי הממשלה, למרות שהחוק מחייב זאת. עוד קובע המבקר, כי הגופים הממשלתיים לא העבירו כל חומר ארכיוני דיגיטלי לגנזך, למעט במקרים בודדים, למרות שמזה שנים הם מפיקים רשומות אלקטרוניות ודואר אלקטרוני בכמות הולכת וגדלה.
"גם מבדיקות רישומי הגנזך באשר לחומר הארכיוני שלשכות השרים הפקידו בגנזך, נמצא כי הועברו חומרים ללא כל קבצים או מסמכים ממוחשבים, על אף השימוש התכוף בכלים אלו. זאת ועוד", כתב המבקר, "מבדיקת המבקר עולה כי הגנזך אינו ערוך לקליטת רשומות אלקטרוניות והצגתן, ואף אינו ערוך לקלוט רשומות ממערכות מידע ייעודיות, המכילות קובצי נתונים גדולים המנוהלים באופן ממוחשב בלבד, כגון מרשם האוכלוסין ורשם החברות".
עוד קובע המבקר כי הגנזך לא עדכן את פרק ההנחיות להחזקת חומר ארכיוני, ולא קבע את השיטה שבה משרדי ממשלה יעשו זאת. במשרדי הממשלה אין כיום שום הנחיות מחייבות, כיצד לשמר דואר אלקטרוני הנחשב לחומר ארכיוני, וממילא לא נעשות פעולות פיקוח כדי לוודא שהגופים הממשלתיים גונזים את הדואר האלקטרוני, נכתב בדו"ח.
עוד קובע המבקר, כי הצוות לגיבוש הנחיות לטיפול ברשומות אלקטרוניות במשרדים, עדיין לא סיים לגבש את ההנחיות, והגנז הראשי טרם הכין את המסמך "ניהול רשומות ממוחשב". המבקר ממליץ למשרדי המשלה האחראים על הגנזך - משרד רה"מ, האוצר, נציבות שירות המדינה, והחשב הכללי - להנחות את הגופים הממשלתיים שמפעילים מערכות מיחשוב, לספק פתרון ראוי.
המבקר כותב בדו"ח, כי בעת הפרטת חברות ממשלתיות, אין תהליך מסודר של העברה לגנזך, ויש חשש שכאשר מבוצעת הפרטה - החומר יילך לאיבוד. המבקר מעיר כי חוק הארכיונים מיושן, ומן הראוי שיותאם לעידן האלקטרוני. "לגנזך אין בכלל מנמ"ר, למרות שמונה אדם לתפקיד זה לפני שלוש שנים, אולם פרש לאחר שנה, ועד היום לא נמצא לו מחליף", נכתב.
תגובת הממשלה במקביל לדו"ח המבקר, פרסם האגף לביקורת המדינה במשרד ראש הממשלה, בראשותו של עוזי ברלינסקי, דו"ח נפרד, הכולל את כל התגובות לביקורת שהמבקר מעלה בדו"ח הנוכחי שלו. בהתייחס לביקורת על גנזך המדינה, השיבו במשרד רה"מ, כי "הוכנה תוכנית פעולה בנושא שימור רשומות אלקטרוניות, שנכללת בתוכנית העבודה לשנת 2007. בין היתר בוחנים כעת העסקת יועץ, שירכז את העבודה הנדרשת מול הגנזך, התקבלו אישורים מוועדת ענ"א העליונה להעסקת מנמ"ר, וכן יועסק יועץ משפטי, שיפעל להכנת חוק הארכיונים".
מנציבות שירות המדינה נמסר, כי "הנציבות נוקטת במהלכים אשר ישדרגו את העובדים בגנזך לדרגות מהנדסים ואקדמאים, ואף נפתחו קורסים למנהלי רשומות אלקטרוניות, אולם השינוי מתעכב, כל עוד חוק הארכיונים לא עודכן".
משרד התקשורת: הערבות של בזק לא חולטה משרד התקשורת החליט לפני שלוש שנים, לחלט סכום של 10 מיליון שקלים מהערבות שהפקידה בזק בידי המדינה, כתנאי לקבלת הרשיון, בעקבות החלטתה להזרים כספים לחברת הלוויין יס. המבקר קובע כי סכום החילוט לא מובן ולא הוסבר, ואיש אינו יודע למה דווקא הוחלט במשרד אז על סכום זה. בזק עתרה לבג"צ נגד המשרד בשנת 2005. הדיון בעתירה טרם הסתיים והחילוט כלל לא בוצע.
ממשרד התקשורת נמסר בתגובה לדו"ח, כי אכן הוחלט לחלט את הסכום מבזק, על פי הסמכויות שיש למשרד, אבל מאחר ויש דיון בבג"צ - החילוט לא בוצע. עוד נאמר בתגובה, כי סמכויות פקחי משרד התקשורת, האמון על קיום תחרות הוגנת בשוק ומניעת מונופול - הסמכויות של הפקחים הן מינהליות. כבר בשנת 2004 התריע סמנכ"ל פיקוח ואכיפה דאז במשרד התקשורת, על הצורך להסדיר את הפעילות בתחומים שונים של החקירה והמודיעין, משום שאין לעובדי האגף שום סמכויות נגד חשודים בהפעלת שירותי תקשורת בלתי חוקיים. בדו"ח משרד רוה"מ, שבו מופיעות התשובות למבקר, צויין כי בשלב זה קיבל משרד התקשורת רישיון להעסיק חוקרים פרטיים במקרים מתאימים.