בתי הדין הרבניים יצאו לפרויקט IT כולל בהיקף 20 מיליון שקלים

הפרויקט, שיימשך שלוש שנים, כולל פיתוח והקמת מערכת מיחשוב שתשמש לניהול כל פעילות בתי הדין הרבניים. בנוסף, יפותחו מערך תקשורת וגיבוי, מערך איחסון, כלי אבטחת מידע ומערכת לגישה מרחוק על פי הרשאות
יוסי הטוני |

בתי הדין הרבניים יוצאים לפרויקט מיחשוב חדש, במסגרתו יוחלפו מערכות ה-IT הישנות שלהם. הפרויקט צפוי להימשך כשלוש שנים והיקפו הכספי מוערך בכ-20 מיליון שקלים. חברת דור טכנולוגיות מידע נבחרה ללוות את הפרויקט, ובין היתר תסייע בבחירת האינטגרטור שיטמיע את המערכות בפועל. הפרויקט, המכונה שיר"ה - שיפוט רבני ממוחשב, כולל פיתוח והקמת מערכת מיחשוב חדשה, המבוססת על טכנולוגיה מתקדמת, אשר תופעל ב-14 בתי הדין האזוריים הפרוסים ברחבי המדינה. המערכת תשמש לניהול כל פעילות בתי הדין הרבניים. כמו כן, כולל הפרויקט פיתוח של יישום חדש לחלוטין עבור ניהול בתי הדין הרבניים, מערך תקשורת וגיבויים, מערך איחסון, כלי אבטחת מידע ומערכת לגישה מרחוק על פי הרשאות. את ניהול המערכת מצד הלקוח, יעשה מנהל אגף טכנולוגיות מידע בבתי הדין הרבניים, אורי אהרונסון.

לדברי אהרונסון, "המערכת תביא לשינוי מהותי באינטראקציה בין האזרחים לבין בתי הדין הרבניים. המערכת תביא לייעול התהליכים, קיצורם, שיפור השרות, זמינות גבוהה יותר ואוריינטציה תומכת לקוח". הוא הוסיף, כי "המערכת תתבסס על הרעיון של תיק אלקטרוני, אשר יהיה נגיש למשתמשי המערכת על פי הרשאות, מערכת חתימות דיגיטליות, ויכולת נגישות למידע רלוונטי עבור משתמשים חיצוניים, כולל פתיחת תיקים חדשים - וזאת מבלי לגשת לבית הדין עצמם. אנו חושבים למנף בעזרת המערכת רעיונות חדשניים, אשר עומדים על הפרק בבתי הדין הרבניים". בראש ועדת ההיגוי העליונה לפרויקט עומד הרב אלי בן דהאן, מנכ"ל בתי הדין הרבניים.

דור טכנולוגיות מידע, אשר תוביל את הפרויקט, עוסקת בתכנון, אינטגרציה וניהול פרויקטים בתקשורת ומערכות מידע. ד"ר נעמי דדון, סמנכ"ל הטכנולוגיות בחברה, היא יוצאת מערך התיקשוב הממשלתי, שנטלה חלק בפרויקטי תהיל"ה ומרכב"ה. בראיון לאנשים ומחשבים אמרה דדון, כי "בשלב ראשון יבוצע פרויקט פיילוט בבית הדין הרבני בתל אביב, ולאחר מכן תתבצע התקנה והטמעה בכל רחבי הארץ. פרויקט שיר"ה ימצב את בתי הדין הרבניים יחד עם המתקדמים במשרדי הממשלה, במתן שירותי ממשל זמין לאזרחי המדינה".

דדון ציינה, כי הפרויקט אינו קשור לתהיל"ה, אולם המערכות המרכזיות תתחברנה למערכות ממשל זמין, באמצעות ממשקים, לטובת עבודה ישירה מול שרת הטפסים ושרת התשלומים הממשלתי.

הלקוחות של הפרויקט הם 400 עובדי בתי הדין הרבניים - דיינים, מזכירים, רשמים וארכיבאים. לצידם, לקוחות חיצוניים הם מי שמטופלים על ידי בתי הדין הרבניים - עשרות אלפי מתגרשים, תובעי מזונות, תובעי אבהות, עגונות ומסורבות גט. עוד צפויה המערכת להיות מקושרת למערכות IT חיצוניות הרלוונטיות לה, דוגמת משטרת הגבולות - במקרה של צו עיכוב יציאה למסורב גט, שכן לבתי הדין הרבניים, יש סמכות להוצאת צווי עיכוב יציאה מהארץ, כמו לבתי משפט; משרד הפנים, רשם הירושות, וגורמים נוספים.

לדברי ד"ר דדון, דור טכנולוגיות מידע סיימה את האפיון הראשוני של המערכת, הכולל את התפיסה, וכעת הם עוסקים בשלב האפיון המפורט, שיכלול היבטים טכנולוגיים והיקפיים, כמו למשל כיצד ייראו מסכי המשתמשים. "המערכת צפויה לעלות לאוויר בגרסתה הסופית ב-2009", אמרה ד"ר דדון, "יהיו בה כמה בסיסי נתונים, ישולבו בה סוגי טכנולוגיות, פורטל המידע יפותח בג'אווה ובדוט.נט, חלק ניכר מהמידע יהיה זמין בזמן אמת וחלקו במועד הסמוך לכך. הדגש יהיה על יישומי אינטרנט, כמו גם על יכולת לקבל מידע דרך המערכת".

כל הכותרות

יישומים ישנים יוחלפו דדון הוסיפה, כי מכרז לקביעת החברה שתפתח את הפרויקט, צפוי לצאת בעוד כשלושה חודשים, וכי דור תלווה את החברה שתזכה, תוך היצמדות למתווה שייקבע בשלב האפיון המפורט, שיתייחס ליישומים שייקבעו. "המערכת תחליף את המערכות הקיימות", אמרה דדון, "לבתי הדין הרבניים יש אוסף מערכות מיושנות על גבי מיינפריים ישן, עם יישומים ישנים, מערכות ספורדיות שלא עובדות באינטרגציה, ואין להן יכולת לספק ולשנע נתונים בזמן אמת".

בתשובה לשאלה מדוע לא חוברו מלכתחילה מערכות ה-IT של בתי הדין הרבניים לאלו של "נט-המשפט", מערכת מיחשוב בתי המשפט, ענתה ד"ר דדון, כי "בדקנו בשלב הראשון את התאמת הפרויקט של בתי הדין הרבניים, לזה של 'נט המשפט'. בבדיקת עלויות שנערכה הסתבר כי עלות ההתאמות ויצירת הממשקים, היא גדולה יותר מאשר פיתוח מערכת ייחודית, אשר עונה על הצרכים של בתי הדין הרבניים, ולאחר מכן - יצירת קישורים בין שתי המערכות. עדיף היה לעשות מערכת חדשה, כי התהליכים של שני סוגי בתי הדין הם תהליכים שונים, והפער גדול מאד".

בשנת 2006 חלה עלייה של 3.8% בכמות הזוגות שהתגרשו, לעומת 2005: 9,963 זוגות, לעומת 9,695 בשנת 2005. בשנת 2006 נפתחו בסך הכל 80,656 תיקים, לעומת 77,419 תיקים בשנת 2005. התיקים היו מסוגים שונים – תביעות גירושין, הסכמי גירושין, שלום בית, תביעת מזונות, חלוקת רכוש, אחזקת ילדים, הכרת אבהות, אימוץ ילדים, ירושה וצוואה, התרת עגונות ומסורבות גט.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה