אינטרנט: שירות התשלומים Paypal וישראל. יש מצב?
מי שהתעניין בעבר ברכישת מוצר דרך אתר המסחר הגדול בעולם - ebay, נאלץ לעבור את משוכת הסדרת נושא התשלום והרישום לשרות התשלומים Paypal. בכתבה זו נסביר מה זה בעצם PayPal? ומה הם הדרכים שעומדות בפני הישראלים שמעוניינים להרשם לשרות.
PayPal הוא שירות תשלומים מקוון אשר נוסד ב- 1998. השירות הינו תיווך אמין לרכישת מוצרים והעברת כספים באינטרנט בצורה בטוחה ואמינה. הביטחון לקונים מושג ע"י הסתרת פרטי כרטיס האשראי שלהם והפרטים האישיים (כך שלא יסתובבו אצל סוחרים מפוקפקים או מטרה להאקרים מתוחכמים). הביטחון למוכרים/סוחרים - סינון הונאות שנעשה ע"י מערכת הוידוא של חברת PayPal, כך שכל לקוח שמשלם דרך PayPal, עבר סינון קפדני ווידוא כי כרטיס האשראי אותו הזין לרכישות שייך לו. PayPal יצרה מציאות חדשה של אמינות רכישה באינטרנט, וגרמה באופן ישיר להגברת ולהצלחת המסחר האלקטרוני בעולם.
בשלב הבא, חברת eBay זיהתה את הפוטנציאל שבחברה עוד כשהיתה בתחילת דרכה ורכשה אותה בשנת 2002, ושילבה אותה בפלטפורמת הסחר של eBay. כך התקבל פתרון טוב למסחר אמין עם הרבה פחות מעשי הונאה. בנוסף, חברת PayPal מציעה ביטוח ללקוחות שלה של עד 1000 דולר במסגרת העסקאות ב- eBay. חברת eBay מדווחת כי כ- 90 אחוז מהעסקאות המבוצעות ב- eBay משולמות ע"י שירות PayPal.
PayPal כמובן, לא עובדת רק עם אתר eBay. כל אתר מכירות המכבד את עצמו (ובוודאי כל אתר מכירות בארה"ב) מאפשר תשלום ע"י PayPal. כך שבתחילת פברואר השנה דיווחה החברה על 100 מיליון לקוחות רשומים לשירות שלה.
על מנת לבצע את פעולות העברת הכספים מהקונים למוכרים יש צורך בקשרים פיננסים עם חברות האשראי והבנקים ברחבי העולם. PaypPal יצרה תשתית עם כל אלו בעיקר בארה"ב ובמדינות מערב אירופה, אך בישראל יש מעט מגבלות אשר נזכיר אותם בהמשך.
ממה PayPal מרוויחה??
כמובן שחברת PayPal היא חברה השואפת לרווחים. ההכנסות מגיעות מעמלות שהחברה גובה על כל ההעברה. משלם העמלה הוא תמיד מקבל הכספים (בדרך כלל הסוחר). גובה העמלה עומד על 2.9 אחוז + 30 סנט, והוא משתנה בהתאם לרמת הסכום החודשי. כך שאנחנו יכולים להיות רגועים, חברת PayPal מרוויחה מיליונים.
כיצד משתמשים בשירות הזה?
פתיחת חשבון ב- PayPal היא די פשוטה. צריך כרטיס אשראי בינלאומי ומחשב. נרשמים ע"י הזנת פרטים + פרטי כרטיס האשראי שלכם, מבצעים ומאשררים הליך וידוא, ויש לכם חשבון בנק לכל דבר. אגב, חברת PayPal מנפיקה כרטיסי Pre Paid וכרטיסי אשראי (כרגע ללקוחות בארה"ב בלבד).
כאשר אנו מעוניינים לרכוש מוצרים מאתר אינטרנט כלשהו, אנו בוחרים באפשרות של תשלום דרך PayPal, משלמים, ומיד כרטיס האשראי שלנו יחויב בסכום – ללא העברת אף פרט על כך למוכר.
מה לגבי PayPal לישראלים?
ישראלים יכולים להירשם לשירות ע"י כרטיסי אשראי בינלאומיים המונפקים ע"י חברות האשראי הישראליות, כך שאנו יכולים לרכוש מוצרים ע"י שירות התשלומים של PayPal.
הבעיה מתחילה כאשר אנו מעוניינים למשוך כספים שהצטברו לזכותנו בחשבון PayPal (לדוגמא: ע"י קבלת כספים ממכירות באתר eBay). רבים מהמוכרים הישראלים רואים בכך חסם משמעותי למסחר ב- eBay.
השיטה הטובה, הנוחה והבטוחה ביותר לאזרח ישראלי להעביר את הכספים מ- PayPal לארץ היא ע"י פתיחת חשבון בנק אמריקאי בסניף של בנק ישראלי בארה"ב. לחמשת הבנקים הגדולים בארץ ישנם סניפים בארה"ב אולם, כיום אין לישראלים אפשרות לפתיחת חשבון בשלוחה של אחד הבנקים הישראלים בארה"ב אלא אם כן יש בידך סכום להפקדה של כ- 100 אלף דולר.
איך ניתן להעביר כספים שהצטברו לזכותי ב- PayPal לחשבון שלי בארץ?
למי שיש (נכון לעכשיו), 100 אלף דולר, מומלץ לפתוח חשבון בנק בסניף של בנק ישראלי בארה"ב (לדוגמא: פועלים או לאומי בניו יורק). כך, העברת הכספים מארה"ב לישראל תעשה בהוראת העברה פשוטה ובעמלה מאוד נמוכה (ולפעמים כלל ללא עמלה). לכל השאר מומלץ לפתוח חשבון בנק בארה"ב בשתי הדרכים הבאות: א) ע"י נסיעה פיזית לארה"ב, להיכנס עם דרכון לסניף של בנק מקומי (גם סניף ישראלי בארה"ב) ולפתוח חשבון זר.
ב) ע"י פתיחת חשבון באתר Etrade. ללא צורך בעליות כלשהן, רק מילוי טפסים וצילום דרכון. משיכת הכספים ע"י הפקדת צ'קים עצמיים.
אפשרות נוספת אך פחות מומלצת היא רכישת כרטיס Pre Paid ע"י חברה אמריקאית, הטענת הכספים מ- PayPal ומשיכתם מכספומטים בארץ. בשיטה זו קיימות עמלות גבוהות (כ-5% לכל משיכה מכספומט). ניתן לקבל צ'ק מ- PayPal על הסכום שבזכות (ולשלוח אותו לכתובת בארה"ב). הפקדת צ'ק מחו"ל בארץ עולה כ- 3 דולר + עמלת חליפין לשער קניה נמוך. אך זה לוקח כשבועיים עד לקבלת השיק.
ואפשרות נוספת, היא העברה ע"י צד שלישי, בעל חשבון בארה"ב (אם בן משפחה או חבר). גם כן פחות מומלץ מסיבות ברורות.
לסיום, נציין, כי לאחרונה חברת פייפל מנסה לצמצם את הגישה למשתמשים אשר אינם ממדינות המחוברות לפייפל (ארה"ב, בריטניה, גרמניה, איטליה, אוסטרליה ועוד..). כל זאת ע"י הגבלת קבלת כספים ללא פרטי חשבון בנק אמריקאי וגביית עמלות של יותר מ- 2 אחוז (נוספים) ללקוחות המקבלים כספים ממדינת אלו.
* הכותב הינו סוחר ב- eBay, מרצה בתחום המסחר ב- eBay והבעלים של אתר המרכז הישראלי למסחר ב- איביי.