סקירת המניות בעולם
עם זאת, השבוע התפרסמו מספר נתוני מאקרו ש"התיישרו" עם נתוני המיקרו ותרמו למגמה החיובית שנרשמה השבוע. מדד ה-Dow Jones ממשיך לשבור שיאים עם עליה שבועית של כ- 1.7%. מדד ה- S&P500 הוסיף כ- 1.1% לערכו, ואילו מדד הנסדא"ק איכזב כאשר רשם ירידה קלה של כ- 0.2%. מעניין לציין כי מדד ה- S&P500 הצליח לרשום שבוע שביעי רצוף של עליות שערים, הרצף הארוך ביותר מאז סוף שנת 2003 אז נרשם רצף של כ- 9 שבועות ירוקים. המנצח השבועי – סקטור האנרגיה
סקטור האנרגיה, המומלץ על ידינו, ממשיך להפגין ביצועים משופרים כאשר השבוע הוסיף עוד כ- 3.9% לערכו, מגיע בכך לתשואה דו ספרתית של 13.9% מתחילת השנה. עיקר העלייה מוסברת בעליה מקבילה של כ- 4.1% במחיר הנפט, אם כי גם השמועות על מיזוגים אפשריים בתחום האנרגיה הועילו. המכפיל הממוצע בסקטור עדיין נמוך מ- 12 ואמור להמשיך ולתמוך בסקטור כולו. בעניין זה התבטא מנכ"ל קרן ההון הבינלאומית של דובאי (Dubai International Capital) כאשר ציין כי מניות הסקטור מתומחרות בחסר ומשקפות מצב לפיו מחיר הנפט "ירד מחר ל- 30 דולר", הערכה שלדעתו אינה מציאותית (ומכאן לדעתו נובע התמחור בחסר). המלצתנו לגבי הסקטור נשארת בעינה אם כי קשה לשלול אפשרות של מימושים בזמן הקצר לאור עליה של כ- 12% בסקטור בחודשיים האחרונים ורצף מרשים של 9 שבועות ירוקים.
צמוד מאחור, סקטור תקשורת
סקטור התקשורת ממשיך להפגין ביצועים טובים מתחילת השנה. השבוע טיפס הסקטור בכ- 2.7% נוספים, בהובלת AT&T ו- Verizon, שתי החברות הגדולות בסקטור. שתי החברות אשר הוסיפו כ- 3.8% וכ- 3% בהתאמה, מפגינות ביצועים טובים מתחילת השנה ומושכות כלפי מעלה את הסקטור כולו. מניית AT&T, נמצאת במגמה חיובית מאז השלמת המיזוג עם Bellsouth ואילו Verizon, אשר דשדשה בתחילת השנה, נמצאת במגמה חיובית מאז פרסום דוחותיה האחרונים.
שירותי בריאות
סקטור הבריאות הוסיף השבוע כ- 0.9% לערכו, אם כי בין החברות השונות נרשמה שונות רבה. את היורדות הובילה חברת Mylan Laboratories האמריקאית אשר ניצחה את טבע במאבק סביב רכישת חטיבתה הגנרית של Merck. ה"ניצחון" התברר, בינתיים, כניצחון פירוס כאשר המשקיעים התאכזבו מהמחיר הגבוה ושלחו את המניה לצלילה של כ- 12%. צריך לזכור כי שווי השוק של Mylan היה, גם לפני הצניחה, נמוך ממחיר הרכישה, כך שמלבד הפרמיה הגבוהה ששולמה, הרכישה מוסיפה סיכון ניכר להשקעה בחברה. עוד בלטה לשלילה חברת התרופות Sepracor כאשר Medicare, תוכנית ביטוח הבריאות האמריקאית לחולים וקשישים הודיעה כי היא מקצצת את הסובסידיה הניתנת לתרופה נגד אסטמה של החברה לרמה של תרופה גנרית דומה. ההחלטה ניתנה במפתיע לאחר שהציפיות המוקדמות דיברו על קיצוץ מתון בהרבה אשר היה אמור להתקבל בעוד כחודש. המשקיעים המופתעים שלחו את המניה לצלילה של כ- 10.3%. לחיוב בלטה אחת מהחברות הקטנות בסקטור, Bausch & Lomb, חברה המתמחה בציוד רפואי לעיניים, אשר קיבלה הצעת רכש מקרן הון פרטית בסכום של 3.7 מיליארד דולר. ההודעה הקפיצה את מניית החברה בכ- 9.8%.
מעט על טכנולוגיה לסיום
סקטור הטכנולוגיה, אשר מתקשה להתרומם מאז הדוחות היחסית פושרים של חברותיו, התקשה להתרומם גם השבוע. מדד ה- GTC של Goldman Sachs, המורכב מחברות טכנולוגיה בלבד, לא שינה את ערכו בסיכום שבועי. גם רכישת אחת מחברות הפרסום באינטרנט, AQuantive, ע"י Microsoft במחיר הגבוה ב- 85% ממחיר השוק, לא הועילה יתר על המידה. הרכישה נועדה לעזור ל- Microsoft במאבק מול ענקית האינטרנט Google.
אירופה – העליות נמשכות
לאחר הירידות בשבוע הקודם חזרו המדדים ביבשת לעליות שערים ומדד ה- Dow Jones Stoxx600 הוסיף כ- 1.1% לערכו. הטריגר לעליות, שנרשמו בעיקר ביום המסחר האחרון, היו, כרגיל, שמועות על מיזוגים ורכישות, בתחום האנרגיה והתעופה. בנוסף, המסחר ביבשת הושפע מהנתונים האמריקאיים. השפעה זו באה לידי ביטוי בצורה בולטת במיוחד כאשר ביום שבו התפרסמו נתוני התמ"ג הגרמני שהיו חזקים מהצפוי ונתוני האינפלציה האמריקאים שהיו מעט נמוכים מהצפוי, הגיבו המשקיעים בעיקר לנתונים מארה"ב. השבוע בלטו לטובה המדד הספרדי (כ- 2.3%) אשר ממשיך להתחזק לאחר המיני משבר שעבר עליו לפני כחודש, המדד האיטלקי (כ- 1.8%) אשר נהנה מנתוני תמ"ג מעט חזקים מהצפוי והמדד הגרמני (כ- 1.7%) אשר נהנה מנתוני התמ"ג החזקים ובעיקר מנתוני אינפלציה (מדד היצרנים) נמוכים מהצפוי.
אירועים עיקריים ביבשת
אחד האירועים המעניינים התרחש בתחילת השבוע כאשר חברת DaimlerChrysler, בקרוב Daimler, מכרה את Chrysler, לקרן ההון הפרטי Cerberus. בשנת 98 רכשה חברת Daimler, בעסקת ענק, את יצרנית הרכב האמריקאית באחת העסקאות הכושלות שבוצעו אי פעם. למרות שהמכירה הייתה ידועה זה מכבר, אנחת הרווחה של משקיעי החברה הגרמנית ממכירת האחזקה הכושלת נמשכה כל השבוע כאשר Daimler הוסיפה לערכה כ- 6% תוך שהיא מסתייעת בדוחות טובים מהצפוי שהיא פרסמה יום לאחר מכן.
ספינת הדגל הפינית, Nokia, העריכה כי נתח השוק שלה יגדל בשנה הקרובה, זאת לאחר שהערכות החברה הקודמות שיקפו שמירה על נתח השוק הקיים. החברה, אשר סבלה מחולשה מתמשכת בשנת 2006, הפגינה ביצועים משופרים מתחילת 2007 (השבוע הוסיפה עוד כ- 8.6% לערכה), בעיקר הודות להגדלת נתח השוק של החברה על חשבון המתחרים וגידול במכירות למדינות המתעוררות. למרות העליות המחירים, להערכתנו התחום עצמו בעייתי ומצוי בתחרות הולכת ומתגברת אשר פוגעת ברווחיות החברות ולדעתנו ניתן למצוא תחומים מעניינים יותר להשקעה.
מגמת המיזוגים והרכישות הגלובלית, אשר חלק מרכזי ממנה מקורו באירופה, חצתה את קו 2 טריליון הדולר השנה והיא בדרך לעקוף את השיא של השנה הקודמת שעמד על 3.5 טריליון דולר. מיזוג הענק השבוע היה רכישת Hanson הבריטית, ספקית החול והחצץ הגדולה בעולם ע"י חברת HeidelbergCement הגרמנית, יצרנית המלט הגדולה בעולם, בתמורה לכ- 16 מיליארד דולר.
באסיה – החולשה ביפן נמשכת, המדדים הסינים ממשיכים לטוס לאחר שהשבוע החולף החזיר מעט צבע ללחיי המשקיעים, ה- Nikkei225 חזר להיחלש וגרר איתו למטה את מדד אסיה פסיפיק של מורגן סטנלי לשבוע מסחר אדום, רובו ככולו, ולירידה שבועית של כ- 0.8%. הירידות ביפן נרשמו בעיקר לאור נתוני מאקרו מאכזבים שהתפרסמו במהלך השבוע.
בסין, רשמו המדדים השונים עליות שנעו בין 3-4% בסה"כ, למעט חריג אחד, מדד ה- B-Share של שנחאי אשר כמעט ושכפל את העלייה שנרשמה בשבוע הקודם כאשר הוסיף קצת מתחת ל- 25% לערכו. התבטאויות מעניינות בנושא נרשמו מפיהם של אנליסטים זרים ואף מפיו של האיש העשיר ביותר בסין, אשר הגדירו את המצב כבועה או כבועה בהתהוות. מכפיל הרווח במדד ה- BShare של שנחאי הגיע, על פי נתוני Bloomberg, לרמה תלת ספרתית. לנו לא נותר אלא לחזור שוב על האזהרה שלנו מפני מדדי המניות הסיניים.
מדד נוסף שרשם עליה נאה (כ- 2.1% בסיכום שבועי) הוא מדד ה- Hang Seng ההונג- קונגי. העלייה השבועית נרשמה כבר ביום המסחר הראשון לאחר שממשלת סין הודיעה כי תתיר לבנקים המקומיים להשקיע עד 50% מהשקעותיהם (בכפוף לתקרה לא גבוהה במיוחד) בנכסים העומדים ברשימת קריטריונים ספציפית, גם מחוץ לסין.
מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.