פחות כלכלה יותר ציפיות

היבול הדל של נתונים הכלכליים גרם לשוק לנוע בעיקר על בסיס ציפיות המשקיעים. ציפיות אלה התבססו בין היתר על התבטאויות של חברי הבנק הפדראלי בארה"ב לגבי חשש מהאינפלציה.
רן בן חמו |

בשבוע החולף המשיכו מדדי המניות העיקריים בעולם לרשום עליות והתשואה על האג"ח הממשלתית עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז ינואר (4.85%) וזאת נוכח חודש שני של עליות במדדי המניות המובילים בארה"ב ובעיקר עקב צפי בשוק לדחיית מועד הפחתת הריבית בארה"ב לסוף השנה הנוכחית.

מספר נגידים של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) התבטאו השבוע בנוגע לדאגתם מפני רמתה הגבוהה של האינפלציה. להערכתם הירידה בצמיחה ברבעון הראשון של השנה הינה הנקודה הנמוכה ביותר בצמיחה השנה והם צופים כי בהמשך השנה ישוב המשק לצמיחה של 3% בהתאם לממוצע הרב שנתי. הדברים מהווים המשך לדבריו של יו"ר הפד, בן ברננקי, לפני כשבוע כשהעריך שהקשחת התנאים למתן הלוואות בשוק הסאב-פריים למשכנתאות תפגע במכירות של בתים אך האטה בשוק הדיור לא תתפשט ליתר הענפים בכלכלה האמריקאית. המשקיעים בשוק האג"ח פירשו זאת כדחייה של מועד הפחתת הריבית אל סוף שנת 2007 ואף מעבר לכך. ההסתברות שמעניק שוק החוזים להפחתת הריבית בעוד חמש פגישות של הפד מהיום (המועד בו העריך השוק כי תבוצע הפחתה) ירדו מרמה של 84% לרמה של 48%.

הדיווחים שהתקבלו על תוצאות השיח האסטרטגי בין סין לארה"ב הצביעו על אי שביעות מצד חברי הסנאט שעקבו אחרי השיחות. עוד קודם לתחילת השיח סין נקטה במספר פעולות לא קטן בכדי לפייס את הממשל האמריקאי ובכלל זה: הרחבת רצועת הניוד של היואן מול הדולר, העלאת הריבית על הפיקדונות הבנקאיים ועל מתן הלוואות, הטלת מסים על מוצרי יצוא מסין (כולל מתכות) והפחתת מס על סחורות ומוצרי יבוא לסין. גם הפעולות הנוספות שנבעו מהשיח כמו הענקת האפשרות לבנקים זרים להעניק הלוואת במטבע הסיני והגדלת המכסה המותרת לרכישות מניות על ידי זרים בבורסה הסינית לא הפיגו את הדאגה של חברי הסנאט. אלה האחרונים כבר הצהירו כי אין הם רואים בתוצאות השיח האסטרטגי כמספיקים בכדי לטפל בגירעון המסחרי התופח של ארה"ב מול סין. לאור זאת המשיכו בסנאט לקדם את הליכי החקיקה להגבלת היבוא מסין. אין ספק כי תוצאה זו לא רצויה וסביר להניח כי המתיחות בין ארה"ב לסין תעיב על היחסים בין שתי המעצמות.

העליה שנרשמה בהזמנות של המגזר היצרני במרחב האירו הצביעו על המשך המומנטום בצמיחה שם. העליה בהזמנות של חודש מרץ (2.7% בהשוואה לפברואר) התפרסה על פני מרבית ענפי הייצור והדבר סיפק אינדקציה לכך שהתחזקות היורו אל מול הדולר או לחליפין העליה במחירי הנפט לא פגעו ביצוא של מרחב האירו. מדד הZEW – הגרמני לאמון המשקיעים עלה זה החודש השישי ברציפות במאי וסיפק איתות חיובי לגבי המשך התרחבות הכלכלה. לאור הנתונים העריכו הפעילים בשוק כי תיתכן העלאת ריבית נוספת מעבר לזו הצפויה בחודש יוני עליה רמז הבנק המרכזי. בשבוע הקרוב יתפרסמו נתונים על הזמנות של מוצרים בני קיימא ועל שוק הנדל"ן בארה"ב אשר יספקו קריאת כיוון לצמיחה במשק האמריקאי. בנוסף, צפוי להתפרסם בארה"ב פרוטוקול של ישיבת הפד מיום ה-9/5 בה הוחלט להותיר את הריבית על כנה. באירופה צפויים להתפרסם מספר מדדים של אמון העסקים וביפן צפוי צבר נתונים לחודש אפריל שיחל עם ממדד המחירים לצרכן, וימשיך עם נתונים על שוק העבודה, הייצור התעשייתי והמכירות הקמעונאיות.

מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר,  פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה